середа, 24 квітня 2013 18:06

"Ігрова модель "Барселони" застаріла" - Федорчук

"Ігрова модель "Барселони" застаріла" - Федорчук
"Баварія" вдома розгромила "Барселону". Фото: reuters.com

Екс-наставник сімферопольської "Таврії" Олег Федорчук прокоментував для Gazeta.ua результат першого півфінального матчу Ліги Чемпіонів "Баварія" - "Барселона", в якому мюнхенці розгромили іспанську команду з рахунком 4:0.

- За останні 3-4 роки тенденція футболу змінилася. Акцент робиться на жорсткій позиційній гру, яка супроводжується постійним контролем м'яча. Так грає "Реал", дортмундська "Боруссія", "Челсі". Таку ж модель демонструє "Баварія", яка вчора практично всією командою оборонялася і так само пресингувала. Це й вилилося в підсумковий результат. Плюс до всього, ключові гравці "Барселони", ті ж Хаві, Іньєста, провалили матч, а Мессі взагалі виявився не готовий до гри.

- Міг би результат бути іншим, якби лідери іспанців були в ідеальній формі і не було кадрових втрат?

- Якби це була "Барселона" півторарічної давнини, результат однозначно був би іншим. У всякому разі, до розгрому справа б не дійшла.

- Чи не запізнився Віланова із замінами?

- По ньому було видно, що він взагалі розгубився і не знав, що робити. Факт тривалої відсутності біля керма команди не міг не позначитися.

- Суддівство Віктора Кашшаї вплинуло на гру?

- Особисто я вважаю, що він відсудив на хорошому рівні, нікому не симпатизуючи. І не тому, що не було помилок. Вони були, причому як в один, так і в інший бік. Але при цьому рефері тримав нитку гри в руках, у своїх рішеннях був непохитний. Дуже часто арбітри, усвідомлюючи свої помилки, починають по ходу матчу хаотично намагатися їх виправити. У результаті помилок стає ще більше, а контроль над грою втрачається.

- І все ж можна сказати, що "Баварія" перемогла тому, що більше цього хотіла, адже Лігу Чемпіонів команда в останній раз вигравала ще у 2001 році?

- Це дуже зручний штамп. Я ж схиляюся до тенденції, про яку вже сказав. Проблеми у "Барселони" проглядалися вже давно. Досить згадати першу гру з "Міланом". Та й у другій що не відомо, чим би все закінчилося, забий Ньянг після виходу один на один. По суті, "Барселону" з "Баварією" можна порівнювати на прикладі двох різних автомобілів. Один - просто красивий, другий - потужний, з поліпшеною ходовою частиною.

- Модель гри "Барселони" навколо двох-трьох лідерів не витримала конкуренції з налагодженим баварським механізмом?

- Однозначно. Знову ж, приведу в приклад інше порівняння - з будинками. "Барселона" - це будинок, у якого кілька несучих стін. Варто було їм обвалитися, як посипалося все будову. У "Баварії" практично всі стіни несучі. Роббен, Швайнштайгер, крайні захисники Лам і Алаба - дуже потужні гравці, які забезпечують команді необхідний запас міцності. І в такій ситуації виникає питання - наскільки Гвардіола з філософією витонченого футболу здатний вписатися в манеру гри "Баварії".

- Гаррі Лінекер з цього приводу вже встиг сказати, що послуг Гвардіоли потребує не "Баварія", а "Барселона"...

- Важко не погодитися. Це саме той випадок, коли те, що є кращим може виявитися ворогом хорошого.

- Що в такій ситуації краще робити новому наставнику - "ламати" команду під себе або знайти щось середнє між двома моделями?

- Якщо йти першим шляхом, то успіх можливий тільки при дуже великому трансферному русі. І те, після двох-трьох років. Кістяк "Баварії" - це досвідчені, сформовані виконавці, награні під ту модель, яка є зараз. І їх вже не переробиш. Для того, щоб зробити з "Баварії" другу "Барселону", потрібні ще один Мессі, ще один Хаві. Таких зараз немає і в найближчі роки навряд чи будуть.

- Чи здатна "Барселона" створити диво у матчі-відповіді?

- Трибуни "Камп Ноу" однозначно змусять команду зібратися і це буде зовсім інша гра. Але здолати такий гандикап каталонцям навряд чи вдасться - не дозволить нинішній рівень гри "Баварії", яка де-факто вже чемпіон Німеччини і може повністю зосередитися на матчі з "Барселоною". Думаю, в Іспанії буде нічия.

- Перед грою-відповідю у "Баварії" на картках висять Лам і Данте. Побереже їх тренер з прицілом на фінал чи випустить на поле?

- Думаю, що випустить. У всякому разі, в першому таймі точно. Ціна помилки в таких поєдинках занадто висока і навряд чи Хайнкесс заради кар'єри окремих гравців стане ризикувати інтересами команди. У 1999-му "Баварія" добре обпеклася з "Манчестер Юнайтед", коли завчасно відправила на лавку Матеуса. І не захоче вдруге наступити на ті самі граблі.

Зараз ви читаєте новину «"Ігрова модель "Барселони" застаріла" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути