понеділок, 22 лютого 2021 21:00

Хто винен у помилках воротарів "Динамо"

Хто винен у помилках воротарів "Динамо"
Михайло Михайлов майже 20 років тренує воротарів "Динамо". Фото: ФК "Динамо" Київ

У першому матчі 1/8 Ліги Європи "Динамо" - "Брюгге" помилка голкіпера киян Георгія Бущана на виході залишила команду Мірчі Луческу без перемоги та зменшила шанси на прохід до наступного раунду турніру.

Помилки воротарів "Динамо" - звична річ. Досвідчений Денис Бойко програв місце в стартовому складі команди Бущану якраз через недоліки власної гри на виходах. Сьогодні у Бойка роль тільки запасного голкіпера команди.

18-річний Руслан Нещерет помилився у суперважливому матчі проти "Шахтаря". Молодий воротар невпевнено зіграв на виході, що призвело до забитого м'яча Жуніора Мораєса. "Динамо" активніше пішло вперед та пропустило контратаку, яка призвела до вилучення капітана команди Сергія Сидорчука. Помилка динамівського воротаря перегорнула в один бік до цього рівну гру.

Луческу дав шанс Нещерету виправитися у матчі проти "Маріуполя", але воротар отримав вилучення та залишив свою команду у меншості майже на годину гри. Добре, що рівень суперника був невисоким та киянам вдалося здобути перемогу, граючи в меншості.

Фірмова ознака воротарів "Динамо" - слабка гра ногами, гра на виходах та прийняття рішень

Голкіперська проблема — це не проблема сьогодення. Колись талановитий Максим Коваль так і не зміг самоствердитися та зараз грає тільки в складі аутсайдера чемпіонату Саудівської Аравії. Свої шанси за Сергія Реброва та Олександра Хацкевича отримував Артур Рудько, але він також помилявся. Зараз воротар виступає на Кіпрі. Один із найкращих воротарів чемпіонату Євген Волинець із "Колосу" виявився не потрібен "Динамо". Талановиті Артем Кічак та Володимир Маханьков так свого шансу і не отримали.

Фірмова ознака воротарів "Динамо" - слабка гра ногами, гра на виходах та прийняття рішень. У матчі проти "Брюгге" Бущан повторив помилку, якої припустився той же Нещерет у грі проти "Шахтаря" - до кінця так і не вирішивши, чи йти на перехоплення. Залишився у напівпозиції. Ці секунди стали фатальним для "Динамо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VAR врятував лідерство "Динамо"

Якщо помилки не індивідуальні, а колективні, то відповідальність має нести тренер воротарів Михайло Михайлов. Його роботу однозначно неможливо оцінити. Майже 20 років основним воротарем команди був Олександр Шовковський. Легендарний воротар "Динамо" свою внутрішню харизму переносив на футбольне поле. Це допомагало нівелювати багато проблем. В тому числі із прийняттям рішення. Одна із головних рис Шовковського – впевненість у собі та бажання ставати кращим.

Довгий період Шовковського у команді не дозволив Михайлову розвиватися як сучасному тренеру. Був основний воротар, який сам самоствердився, шукав можливості стати кращим. Йому потрібен був тільки дублер. Коли потрібно було давати альтернативу – виникли величезні проблеми.

Шовковський не дозволив Михайлову розвиватися як тренеру

Без Шовковського картина вийшла не на користь Михайлова. Один за одним талановиті воротарі "Динамо" не можуть пробитися до першої команди. Бущан зміг самоствердитися тільки у 25 років і у його грі вистачає недоліків. При формуванні воротаря були закладені помилки, які не дозволяють йому вийти дійсно на якісний рівень. Потрібен інший погляд на воротарське питання в "Динамо". Це може допомогти вирішити наявні проблеми воротарів команди та по-новому формувати голкіперів молодіжних команд, закладаючи в них вищий потенціал.

Свого часу "Шахтар" мав схожі проблеми. У "гірників" були сильні воротарі - Войцех Ковалевскі, Ян Лаштувка, Стіпе Плетікоса, Богдан Шуст, але ніхто із них не зміг самоствердитися в донецькій команді. Вирішили змінити підхід та змінити тренера воротарів. Замість Дмитра Шуткова почав працювати хорват Томіслав Рогич. Це вивело на новий рівень Андрія Пятова. Зараз вже 5-й рік працює португалець Антоніу Феррейра. Величезний потенціал показує 19-річний Анатолій Трубін, який має шанси стати основним воротар для "Шахтаря" на багато років.

"Динамо" теж слід замислитися над вибором іншого шляху.

У поточному сезоні "Динамо" посідає 1-ше місце в турнірній таблиці чемпіонату України. Кияни випереджають "Шахтар" на 1 очко. Наступну гру команда Луческу проведе 25 лютого в рамках 1/16 Ліги Європи проти "Брюгге". Початок матчу о 22:00.

Зараз ви читаєте новину «Хто винен у помилках воротарів "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути