неділя, 14 грудня 2014 18:41

"Хлопці гинуть на війні, щоб футболісти могли бігати на полях за мільйони"

"Хлопці гинуть на війні, щоб футболісти могли бігати на полях за мільйони"
Фото: otkat.od.ua

Для футбольної України частково завершився 2014 рік. Частково - це тому, що попереду ще Конгрес ФФУ. Але про нього ще встигну написати. Завершився саме на футбольних полях.

Рік, що минає був точно не простим для українського футболу. Одні команди, як "Динамо", зробили перші кроки до відродження колишньої слави. Підкреслюю, перші, жодних фанфар і шапкозакидування. Іншим об'єктивно важко грати домашні матчі на чужих полях. Важко, звичайно, психологічно. Третім катастрофічно не вистачає бюджету - приклади наводити, вважаю, надмірним. Що замовчувати, чемпіонат фактично проводиться в умовах війни...

Я про інше. Нещодавно відбулася подія, яка змушує замислитися, озирнутися, зіставляти. Вона не дає можливості спокійно писати про голи або про показ цих голів на телеекрані. Досвідчений футболіст "Чорноморця", колишній збірник України, більше того, капітан "моряків" Олексій Гай - єдиний, хто відмовився надягти футболку на підтримку Української Армії. Ясна річ, мені, як і багатьом, згадалося, як Ярослав Ракицький вважає за краще лише слухати Гімн України. А ось його одноклубник бразилець Тайсон співає його, земляк Тайсона динамівець Данило Сілва під час виконання Гімну шанобливо тримає праву долоню на своєму серці.

Ні, я не буду уподібнюватися багатьом і багатьом радикалам з числа фанатів, які з брудом змішували імена цих футболістів. Все ж вони внесли свій внесок у наш футбол. І начебто вишколювати їх - людей дорослих - не з руки. Звичайно, Олексію можна нагадати, звідки він родом, і те, що тільки саме слово "Запоріжжя" має для народу України без применшення особливе, навіть знакове значення. А чи варто, а почує він? Можливо, його більше надихнули постійні "гальмування" нинішнього керівництва ФФУ і за статусом кримських клубів, та й щдо інших резонансних подій. А він лише повторює те, що ці горе-керівники вголос, як би, не говорили, але між рядків позначали свою позицію: "Футбол поза політикою".

Тому саме зараз, коли наші стадіони на час спорожніли, є необхідність всім разом помізкувати над іншими прикладами.

Приклад 1. Приблизно через годину після закінчення матчу "Стяуа" - "Динамо" Саша Шовковський написав на своїй сторінці у всесвітній соціальній мережі коротке послання: "З почуттям виконаного обов'язку тепер можна й у відпустку!!! Спасибі всім за вашу віру і підтримку !!!
"Ми - це Динамо,
Динамо - це Мі!!!"

Останні два рядки українською мовою. Знаю, що це слова з популярного хіта однієї групи. Але у Олександра Володимировича, абсолютно російськомовної людини, з'явився порив, саме порив, а не розрахунок перейти на українську мову!

Приклад 2. Знову Бухарест. Тільки напередодні. Передматчева прес-конференція головного тренера й капітана динамівців. Про неї все начебто відомо. Всі да не все. Там була ще й "тіньова серія". Віце-президент київського клубу у зв'язках із ЗМІ та громадськістю Олексій Семененко розпочав прес-конференцію, як зазвичай він це робить, українською мовою, перекладач через незнання української попросив, щоб він говорив російською. Семененко після прес-конференції зізнався, що спочатку обурився цим, але потім сказав перекладачеві: "Я буду говорити українською, після чого з поваги до Вас переведу для Вас свій текст на російську, а Ви вже потім румунським журналістам на румунську мову".

Після закінчення самої гри перед початком підсумкової прес-конференції до Семененка підійшов директор матчу з УЄФА і сказав, щоб він говорив російською. Олексій Михайлович, як би це сформулювати м'якше, коректно послав директора і відповів, що буде говорити мовою своєї, а не чужої, країни, а перекладачеві, як і напередодні, переведе на російську мову. Директор матчу у відповідь на це, як здалося Семененку, лише шанобливо і розуміюче посміхнувся. Окрема ремарка для любителів юридичної "чистоти": віце-президент "Динамо" за довгі роки роботи на єврокубках вивчив Регламент УЄФА і добре знає, що переклад - турбота виключно клубу-господаря. Коротше, він жодних норм не порушував. Звертаю увагу на інше. Семененко, вихідець з Луганська. Як і Шовковський, який народився в Києві - також російськомовна людина. Значить, і йому це було важливо!

Приклади 3, 4 і т.д.
- Андрій Ярмоленко ще влітку цікавився, де в Києві пункт прийому допомоги бійцям АТО. Цікавився не заради цікавості, а щоб закупити партію бронежилетів і передати в батальйон "Азов", де, зокрема воюють і динамівські ультрас. Ні він сам, ні його рідний футбольний клуб ніде в ЗМІ не афішували цього пориву і подальшої реальної акції. Як індивідуально й інші динамівські гравці, так і сам клуб в цілому - допомагають діючій армії і конкретно пораненим ще з минулої весни. І також "не гудуть" про це в мас-медіа, як інші.

- А є ще активна участь у благодійних аукціонах та інших подібних акціях для тих же цілей. Той самий керівник "Динамо" Ігор Суркіс передав на аукціон сайту "Футбол.ua" свою першу золоту медаль чемпіона України, яку він отримав у якості президента клубу. До речі, теж відомий як російськомовна людина.

У війні істинний патріотизм зовсім не визначається мовою, якою ти говориш з дитинства. І ніхто тобі тут нею не забороняє говорити. Просто потрібно з повагою і розумінням ставитися до пріоритету української мови на державному рівні і саме як державної мови. Тому що держава наша так і називається - Україна. Це кажу я - російськомовний журналіст України.

Але ще важливіше інше. Чого приховувати, футболісти в нашому чемпіонаті, хлопці в розквіті сил бігають на полях не за три копійки, а за мільйони. В той же час їхні ровесники, захищаючи Батьківщину, гинуть і калічаться на війні. Герої гинуть, щоб, між іншим, і футболісти мали можливість бігати на полях. Хіба ці справжні хлопці не потребують допомоги всіх нас? І футболістів, у тому числі? Щоб рідну землю не топтали люмпени і покидьки іншої країни на зразок відомих "бабая" і "мотороли", та з ними поруч військовослужбовці регулярної армії тієї ж держави. Бо ще ніхто не в силах скасувати слів Наполеона: "Хто не хоче годувати армію своєї країни, той приречений годувати армію чужої".

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці гинуть на війні, щоб футболісти могли бігати на полях за мільйони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути