вівторок, 24 вересня 2013 17:05

"Хлопці більше не хочуть бути лузерами" — Волков про успіх збірної з баскетболу
16

Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Національна збірна України з баскетболу посіла шосте підсумкове місце на чемпіонаті Європи-2013. Українці вперше у своїй історії пробилися до чвертьфіналу Євробаскету і гарантували собі участь у чемпіонаті світу 2014 року в Іспанії.

У неділю команда повернулася зі Словенії до Києва. Сьогодні президент Федерації баскетболу України Олександр Волков та наставник збірної Майк Фрателло зустрілися з журналістами.

"Цього успіху ми чекали 15 років, - каже Волков. - Три тижні у Любляні пролетіли за один день. Тепер потрібно думати про чемпіонат світу, який пройде наступного року. За два роки ми проводимо домашній чемпіонат Європи, який буде відбірковим на Олімпійські Ігри. Будемо ставити завдання пробитися на Олімпіаду.

Наш виступ на Євробаскеті став для мене неочікуваним. Ми не звикли так високо підійматися. Але три сезони я бачив, як працює тренерський штаб, бачив як міняються баскетболісти та атмосфера у збірній. Я відчував, що ми маємо вистрілити. Хлопці більше не хочуть бути лузерами. Я дуже задоволений, що ми так високо піднялися.

Зараз збірна України перебуває у 20-ці найкращих команд світу. Іноді виступати на чемпіонаті світу буває легше, ніж на Євро. На початку лютого у Барселоні пройде жеребкування. Ми подивимося на свою групу. Наш підготовчий період включатиме кілька етапів. Хочемо максимально успішно виступити на чемпіонаті світу. Для початку хочемо вийти з групи, а далі буде видно.

Святослав Михайлюк? Дуже талановитий гравець. Ми сподіваємося на його прогрес. "Черкаські мавми" у цьому сезоні планують його ставити в "основу". Подивимося як він адаптується до дорослого баскетболу за сезон. Думаю, Михайлюк і національна збірна скоро зустрінуться."

"Для мене наш виступ на Євробаскеті — це велика честь, - каже Фрателло. - Коли я тільки очолив збірну України, то не знав можливостей гравців. Ми переглядали велику кількість баскетболістів. Це було не просто. Знаю, що в Україні писали ніби ми відбираємо гравців у збірну по відеозаписах. Це дурниці.

Три роки тому ми домовилися з Волковим, що будемо залучати до збірної молодих гравців. У Любляні преса писала, що наша збірна друга наймолодша на турнірі серед 24-х команд. Якщо це правда, то це дуже добре. Зараз ми створюємо ядро, яке буде кістяком збірної на довгі роки.

Завжди є можливість для підсилення. Гравці мають розуміти, що їм доведеться доводити свою необхідність команді. Це буде змагання за місце у збірній. Перед тим як ми роз'їхалися у різних напрямках я сказав хлопцям, що дуже сподіваюся на їхній прогрес та розвиток у своїх командах і що наступного року вони повернуться у табір збірної сильнішими баскетболістами.

Мене турбують всі позиції. Тренери найбільше остерігаються травм гравців. Я щовечора молився, щоб ніхто з хлопців не зазнав ушкодження протягом Євробаскета.

Мене кілька разів запитували, чому у мене стільки асистентів у збірній. Я ненавиджу марнувати час гравців. Тренування мають бути проведенні з максимальною користю."

Одним із лідерів збірної на Євробаскеті був натуралізований американець Пух Джетер. Раніше за українців виступав ще один представник США Стівен Буртт.

"Світен був одним із перших хто привітав мене з нашим успіхом у Словенії. Він написав, що дуже щасливий за команду. Без допомоги Буртта нас могло і не бути на Євробаскеті. Пух дуже добре влився у колектив і почував себе дуже комфортно у збірній. Джетер — дуже хороший гравець, але як людина він ще кращий.

Три роки тому ми були дуже мовчазною командою. Бували випадки, що мені доводилось зупиняти тренування і казати гравцям, що їм не заборонено говорити. Коли баскетболісти приходили на сніданок, а команда разом снідала, обідала та вечеряла, вони все робили мовчки. Зараз вони заходять і говорять "Доброго ранку". Це говорить про те, що гравці стали довіряти своїм тренерам", - каже Фрателло.

Прес-конференція тривала близько години. Після її закінчення журналісти привітали Фрателло і Волкова оплесками. Наставник збірної України відразу вирушив в аеропорт на рейс до США.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці більше не хочуть бути лузерами" — Волков про успіх збірної з баскетболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути