вівторок, 24 червня 2008 10:21

Хіддінк порівняв тренера з диригентом

Головний тренер збірної Росії Гус Хіддінк встигає не тільки тренувати свою команду, але ще й відповідати на питання читачів "Спорт-Експрес". Серед іншого, у голландця запитали і про інтелект.

- Чи повинні футболісти володіти інтелектом вище середнього чи це зовсім необов"язково? Чи допомагають їм краще розуміти гру заняття, наприклад, шахами? (Дмитро Іванов, 31 рік, Міасс)

- Треба розділяти дві речі - інтелект житейський і футбольний. Коли людина читає книги Чехова, Толстого, Достоєвського або добре грає в шахи, це чудово, оскільки розвиває його як особистість. Але футбольний розум - все ж таки щось інше. Чому я говорю, що гравець повинен бути таким, якого можна було б навчити Тому що вміння виносити уроки - скажімо, з того, що відбувається на чемпіонаті Європи, - повинно робити його сильнішим, сприяти його розвитку. Футболісти збірної Росії показали це вміння.

Чи впливає загальний інтелект на футбольний? Напевно, він йому допомагає. Бути гармонійно розвиненою особистістю нікому не заважало. Але сказати, що для гравця це обов"язково, перебільшення. Більшість футболістів не настільки освічені, щоб прочитати всі знамениті книги великих російських письменників. Але не можна сказати, що якщо вони їх не читали, то не можуть грати в інтелектуальний, розумний футбол.

- Є у вас час читати художню літературу, і якщо так, яким книгам віддаєте перевагу? (Георгард Толкачев, 34 року, Озерськ, Челябінська область)

- Недавно почав читати книгу про Чехова і Достоєвського. До речі, ціную спілкування з людьми мистецтва, спостереження за їх роботою. Деколи вона дуже близька до того, що робимо у футболі ми. У мене є близький друг у Голландії, диригент філармонії, його вважають за честь запросити всі великі оркестри. Коли він працює з музикантами, йому вдається витягувати найкраще з кожного. Коли бачу, як він не просто витягує з людей максимум, а піднімає їх на новий рівень, я захоплююся і розумію: ми, тренери, повинні ставити ті ж завдання. Вищесказане стосується і прекрасного російського диригента Валерія Гергієва, за роботою якого я спостерігав у Голландії. Наскільки знаю, він великий футбольний уболівальник, і я радий був би запросити його на наші матчі.

"Спорт-Експрес"

Зараз ви читаєте новину «Хіддінк порівняв тренера з диригентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути