неділя, 19 травня 2019 20:12

Хаві Ернандес: уособлення іспанського футболу

Хаві Ернандес: уособлення іспанського футболу
Хаві Ернандес. Фото:Sportbox

Після перемоги збірної Іспанії на чемпіонаті Європи в 2008 році Енді Роксбург, глава технічного комітету УЄФА, сказав, що Хаві, як ніхто інший, уособлює собою іспанську культуру гри. Високопоставлений функціонер не зробив якогось відкриття, але якщо навіть в далеких кабінетах це зрозуміли, значить, гравець дійсно зробив величезний вплив на розвиток сучасного футболу.

Дещо дивно, що саме після континентального форуму в Австрії і Швейцарії про Хаві почали говорити з особливим захопленням. Справа в тому, що центральний півзахисник "Барселони" в такому стилі грав практично з самого початку свого дорослого кар'єри. Правда, на той час він уже додав у професійному плані, а своїми діями став випромінювати впевненість і спокій.

Чому так? Напевно, тому що в футболі, так само як і в іншому виді спорту, визнання приходить з успіхом. До історичного тріумфу з національною збірною Хаві виграв три чемпіонати Іспанії, два Суперкубка країни і одну Лігу чемпіонів. Дуже непоганий список досягнень, якщо не враховувати, що до того моменту гравець вже знаходився в 28-річному віці і підходив до екватора свого футбольного шляху.


І, швидше за все, Хаві не добився б загального визнання, якби місцевий футбол не вийшов на новий щабель. Це було як раз той час, коли головні команди країни починали домінувати на міжнародній арені. Так, "Барселона" під керівництвом зовсім недосвідченого, але вкрай талановитого Пепа Гвардіоли вступала в новий етап свого розвитку, а Луїс Арагонес передавав ключі від збірної Іспанії в руки Вісенте дель Боске.

Запорукою розвитку Хаві були Гвардіола та дель Боске

Немає ніякого збігу в тому, що Гвардіола (2 ЛЧ) і дель Боске (ЧС, ЧЄ) в буквальному сенсі захопили світовий футбол саме за допомогою Хаві. Їх попередники в особі Райкарда і Арагонеса теж користувалися послугами центрального півзахисника, але, наприклад, головний тренер "Барселони" робив ставку, в першу чергу, на фізичну підготовку. І це дуже бентежило каталонця, оскільки всім відомо, що його сила зовсім не в ногах.

Хаві навіть і не думав зневірятися, а в найкоротші терміни перетворився на системоутворюючого виконавця як на клубному рівні, так і на рівні збірної. Чому раптом його навички виявилися настільки унікальними? Все просто: Гвардіола і дель Боске оцінили клас своїх гравців і прийшли до висновків, що для великих перемог однієї фізичної підготовки вже недостатньо. Вони зробили акцент на інтелект, що логічно, враховуючи високий клас їх команд.

У зв'язку з цим, мабуть, не буде перебільшенням назвати першу половину кар'єри Хаві підготовчим етапом перед новими вершинами. І справа навіть не в якихось престижних титули, які він почав завойовувати на регулярній основі. А в сильних сторонах гравця, які до певної пори чомусь всіляко недооцінювалися. Красиво про це розповідає сам Хаві: "У фізичному плані виглядав дещо обмеженим. Втім, мені вдалося вижити, використовуючи свою голову ".
.
Бускетс, Алонсо, Іньєста і Мессі - це, звичайно, добре, але спробуйте уявити кращі "Барселону" і збірну Іспанії в історії без Хаві. Не виходить? В цьому і полягає проблема. Немає абсолютно ніяких сумнівів, що одні з найуспішніших команд нового часу ніколи б не встановили свою гегемонію на міжнародній арені, якби не могли розраховувати на автентичні здатності магічного півзахисника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про кар'єру Ікера Касільяса

Ставити когось вище Мессі в межах "Барселони", напевно, називається святотатством і на Камп Ноу це точно не вітається. Але, послухайте, ніхто не визначав культуру синьо-гранатових команди так, як Хаві. Без нього руйнувалася вся конструкція, на якій тримався ігровий каркас і його наповнення на кшталт високої інтенсивності, високої пресингу, тотального футболу або того, що в народі вважається тики-такий каталонського зразка.

Хаві був ключовим гравцем для "Барселони"

У чому особливість Хаві? Як мінімум, в тому, що він, без перебільшення, є володарем простору і часу. Своїми грамотними відкриванням і майстерними передачами він заплутував суперників і полегшував план своїх тренерів на гру. Не існувало тактичного прийому, з яким маестро центру поля якимось чином не впорався б. Якщо потрібно зламати оборонні автобуси, а проти тієї "Барселони" по-іншому і не грали, то каталонець брав справу в свої руки.

Якраз Хаві зробив можливим повернення команди Пепа Гвардіоли до витоків Йохана Кройфа, який вважається культурним батьком синьо-гранатового клубу. Сам голландець завжди любив територіальну ініціативу і тотальний контроль, але навіть в свої часи давав зрозуміти: "Гравець володіє м'ячем приблизно 3 хвилини за матч. Це давно доведено статистично. Тому найважливіше, чим він зайнятий інші 87 хвилин без м'яча. Це і визначає справжній клас футболіста ".

Оточення, в якому Хаві осягав футбольне мистецтво, зробило на гравця колосальний вплив. Тому зараз, за кілька тижнів до завершення своєї професійної кар'єри, 39-річний ветеран вже знає, в який футбол гратиме його команда. Спочатку їй може стати "Аль-Садд" або навіть "Бетіс", щоб прорахувати подальші ризики і вбити в собі футболіста, але не доводиться сумніватися, що незабаром він опиниться в "Барселоні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легенда "Барселони" та збірної Іспанії оголосив про заверешння кар'єри

Хаві Ернандес 17 років виступав за "Барселону". За цей час 8 разів ставав чемпіоном Іспанії, 3 вигравав Кубок Іспанії, 6 разів Суперкубок. 4 рази виграва Лігу чемпіонів. 2 рази став переможцем клубного Кубку Світу. Із збірною Іспанії двічі виграва Кубок Європи та одного разу Кубок Світу.

Зараз ви читаєте новину «Хаві Ернандес: уособлення іспанського футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути