Ексклюзиви
неділя, 18 листопада 2018 20:11

Хакан Шукюр - легендарний турецький гравець, який був змушений тікати з країни

Напередодні товариського матчу між Україною та Туреччиною Gazeta.ua розповість про одного з неоднозначніших персонажів турецького футболу.

Хакан Шукюр одним з кращих гравців "Галатасараю" та збірної Туреччини в 2000-х роках. За 410 матчів у футболці "жовто-червоних" наколотив 222 забитих м'ячі. За національну збірну зіграв 112 поєдинків в яких забив 51 м'яч. Один із голів став особливим. На Кубку світу 2002 року Хакан став автором найшвидшого голу в історії КС. В матчі за третє місце Шукюр забив гол збірнії Південної Кореї вже на 10 секунді матчу.

Спробував свої сили в топ-чемпіонатах, але ні Англії ні в Італії йому проявити себе найкращим чином не вдалось. Але не дивлячись на це, він все одно став справжнім національним героєм Туреччини. Його популярність була настільки великою, що його весілля в 1995 році показували по телебаченню в прямому ефірі.

Завершив професійну кар'єру в 2008 році. Через кілька років вирішив податись в політику. І це рішення мало дуже тяжкі наслідки.

"Він був справжньою легендою, "Босфорським биком" - так його назвали місцеві фанати. Після завершення кар'єри у віці 36 років Хакан Шукюр почав спочатку працювати в якості експерта, а потім пішов у політику. Він представляв релігійну і консервативну політичну партію AKP, яка зараз і перебуває при владі. Але потім все рухнуло і його досягнення перестали мати будь-яку вага.

  Шукюр виграв з "Галатасараєм" Кубок УЄФА в 2000 році
Шукюр виграв з "Галатасараєм" Кубок УЄФА в 2000 році

Той самий шлюб Шукюра, який транслювали по національному телебаченню закінчився розлученням, а колишня дружина Есра загинула під час землетрусу в 1999 році. Його політична кар'єра довела до того, що Хакан став депутатом партії Ердогана. Але одночасно він зберіг тісну дружбу з Ґюленом.

Хто такий Ґюлен? Тіньовий політик, який на даний момент проживає в Пенсільванії, але дуже хоче повернутися в Туреччину, щоб зробити країну ще більш ісламською державою. У 2013 році, коли уряд вирішив закрити школи гюленістов по всій країні, Шукюр пішов з правлячої партії і став незалежним депутатом. Футбольна кар'єра вже тоді здавалася Хакану такою далекою, а всі проблеми були тільки попереду.

Шукюр почав робити різкі заяви. Уже в 2016 році Шукюр пред'явили звинувачення за образу президента країни в соціальних мережах. У червні того року він заочно постав перед судом, але сказав, що його твіти не були спрямовані проти президента. Прокурори провели якусь експертизу і вирішили інакше.

В останній момент Хакан зміг втекти в США, щоб уникнути довічного ув'язнення

В липні в невдалому державному перевороті влада звинуватила гюленістів. У центрі самого густонаселеного міста Європи були чутні звуки перестрілки, в результаті більше 300 чоловік були вбиті. Кара на голови повсталих прийшла негайно. У наступні кілька місяців 12 тисяч людей залишилися без роботи, понад 50 тисяч громадян були заарештовані. В серпні був виданий ордер на арешт і самого Шукюра. Прокуратура провінції Бурса звинуватила колишнього футболіста в членстві в угрупованні, яку офіційна Анкара називає терористичною організацією "Фетхуллах".

У Шукюр був шанс зректися Ґюлена і тим самим забезпечити собі свободу і безпеку, але свої ідеали Хакан не зраджував. Батько колишнього футболіста був схоплений в мечеті в Адапазарі. Родині пред'явили звинувачення в фінансовій підтримці перевороту, конфіскували все гроші і активи. Шукюр в останній момент вдалося втекти в США. У червні повідомлялося, що батько Хакана помер від раку, так і не отримавши свободу.

Зараз легенда турецького футболу Хакан Шукюр живе у вигнанні, оточений спогадами про свою чудову кар'єру. Але та сентиментальна людина, яка так нудьгувала по Туреччині, виступаючи за кордоном, тепер вигнанець і злочинець в своїй країні, якій він дарував ті незабутні хвилини футбольної радості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Месут Озіл покинув збірну після політичного скандалу, а як же "спорт внє політики"?

Збірна України зіграє проти Туреччини у вівторок 20 листопада. Матч відбудеться на "Анталья Арені" о 19:30.

Зараз ви читаєте новину «Хакан Шукюр - легендарний турецький гравець, який був змушений тікати з країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути