Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2018 11:09

Гравці "Старту" навмисне били по ногах німців – 76 років тому було зіграно "матч смерті"

Гравці "Старту" навмисне били по ногах німців – 76 років тому було зіграно "матч смерті"
Спільне фото київських і німецьких футболістів

9 серпня 1942-го в Києві було зіграно так званий "матч смерті". Київські футболісти із команди "Старт" протистояли команді німецьких зенітників Flakelf і перемогли 5:3.

За версією російської післявоєнної пропаганди, німці пропонували гравцям "Старту" здати гру, однак ті не погодилися й перемогли. Після гри колишніх футболістів "Динамо" (нібито гравці "Старту" були переодягненими динамівцями) розстріляли.

Суддя обер-лейтенант Ервін заслужив повагу всіх команд своїми справедливими рішеннями.

Насправді у "Старті" грало 4 колишніх динамівці – Коротких, Трусевич, Кузьменко, Клименко. Всі вони працювали на київському хлібзаводі. Решта гравців були набрані з інших київських клубів. 6 серпня "Старт" обіграв Flakelf – 5:1. Німці прагли реваншу й виставили посилений склад. На перерву Flakelf пішов, ведучи в рахунку – 2:1. Однак невдовзі кияни зрівняли рахунок, а згодом і перемогли. Міф про грубу гру окупантів та упереджене суддівство не підтвердився:

– Одному із німців ми навмисне вдарили по коліну й він пішов із поля, – згадував учасник матчу Микола Свиридовський.

Суддя обер-лейтенант Ервін, навпаки, заслужив повагу всіх команд своїми справедливими рішеннями. Про приязну атмосферу свідчить і спільне фото після гри – всі усміхнені й веселі.
Однак через 9 днів, 18 серпня динамівців, які працювали на хлібзаводі, було заарештовано.

Причини називаються різні. Найбільш поширена – крадіжка або бійка на хлібзаводі. Німці пообіцяли розстріляти кожного третього учасника і до їхнього числа потрапили динамівці. Інша версія – спортсмени товариства "Динамо" були співробітниками НКВС і могли залишитися в Києві в якості радянських агентів.

Як би там не було, але в гестапо загинув Микола Коротких. Олексія Клименка, Миколу Трусевича й Миколу Кузьменка було розстріляно згодом у Сирецькому таборі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянська влада вигадала матч "смерті" між киянами і нацистами

Росіяни продовжили використовувати радянську міфологію. У 2012-му у Росії зняли фільм "Матч" із Сергієм Безруковим у головній ролі.

Зараз ви читаєте новину «Гравці "Старту" навмисне били по ногах німців – 76 років тому було зіграно "матч смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути