середа, 08 серпня 2012 22:30

Галасливі фани "Фейєнорда", футболка Ярмоленка: "Динамо" перемогло у Роттердамі
24

Дім "Фейєнорда" "Де Кюйп" вміщує більше 51-ї тисячі вболівальників
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Київське "Динамо" зіграє у раунді плей-офф кваліфікації Ліги чемпіонів. У вівторок команда обіграла голландський "Фейєноорд" - 1:0. Гол на 96-й хвилині забив нігерійський нападник Браун Ідеє.

Пропонуємо вам кілька навколофутбольних штрихів.

В обід вівторка кілька вболівальників "Фейєноорда" гуляють центром Роттердама. Зупиняю чотирьох хлопців у футболках і клубних шарфах. Запитую, чому домашній стадіон "Фейєноорда" називають "котлом".

"Ми галасуємо весь матч, - каже 15-річний Свен. - Кричимо радісно, коли наші атакують. Якщо нам забивають, то починаємо голосно засвистувати суперника. Так виводимо гостей з рівноваги. Також ми стоїмо весь матч. Щоб подразнити вболівальників суперника можемо стукати об скляну загорожу гостьового сектора. До бійок не доходить. Наша поліція їм всяко запобігає. Сьогодні їх буде дуже багато біля стадіону і у центрі міста. "Аякс"? Я не хочу про це говорити. Це наш заклятий ворог."

45-річний Йоріс йде на стадіон із трьома синами і сусідом.

"Не буду бажати вам успіху сьогодні. Щоб пройти далі нам потрібно перемогти 1:0. Це команді під силу. Знаю, що у "Динамо" набагато більший бюджет, ніж у нас. Влітку клуб придбав кількох дорогих і відомих футбістів. Витратив на них десь 40 чи 30 мільйонів євро."

За годину до матчу на підході до стадіону "Фейєноорда" чути шум трибун. Біля воріт невеликі черги. Стюарди ретельно обшукують кожного вболівальника — проводять руками по кінцівках, спині, животі, дуже прискіпливо оглядають кишені та капішони.

Шарфики присвячені матчу коштують 15 євро. Їх розкуповують як гарячі пиріжки. Цікаво, що до українського журналіста у синій куртці з емблемою "Динамо" підійшов вболівальник "Фейє" і запитав чи той може її продати. Колега відмовився від такої пропозиції. Курточка була не його.

Поле і трибуни на "Де Кюйпі" розділяє глибокий рів.

"До реконструкції арени його не було. Тоді на арені використовували захисний паркан, але він закривав огляд поля вболівальникам. Під час матчу фанати кидають у рів недоїдки, порожні стаканчики. Після кожного поєдинку потрібно прибирати сміття звідти. Зате ніхто не може вибігти на поле. Щодо квитків, то на матч "Динамо" їх могли купити лише власники клубних карт та абонементів. У вільному продажі їх не було. На чорному ринку обзавестися тікетами також не вийде. Всі картки іменні і якщо ваш квиток опиниться у чужих руках, то проблеми будуть саме у вас" - каже прес-аташе "Фейєнорда" Гідо Вадер.

"Виліт від "Динамо" не похитне тренерське крісло під Куманом. Минулого сезону він вивів команду з 10 місця на друге. Це стало сюрпризом. Цього року команда боротиметьмя за 4-5 місце. Роттердамці втратили чотирьох ключових виконавців. Основні претенденти на титул ПСВ та "Аякс", - каже спортивний оглядач AD Мікос Гоука.

Першими на поле виходять запасні футболісти "Динамо". Вболівальники їх відразу засвистують. Своїх зустрічають радісними вигуками. Більшість фанатів стоять.

В одному з проходів двоє поліцейських — старший з фотоапаратом, молодший з відеокамерою.

"Завдяки техніці ми фіксуємо різні неправомірні дії вболівальників, потасовки, але прихильники "Фейєноорда" ведуть себе зразково. Відразу і не пригадаю, коли вони востаннє щось натворили. Я сам вболіваю за роттердамців, інколи ходжу на матчі, як фанат, але зараз я на роботі і не можу вести себе, як вони. Буде смішно, якщо я почну кричати і розмахувати руками, - каже Ральф. На поясі у нього висять пістолет, газовий балончик і наручники.

"Киевляне вперед!" - скандують прихильники "Динамо" у секторі верхнього яруса. Він з усіх боків оточений скляними перегородками.

Стартові склади і оголошення по стадіону диктор робить тільки голландською мовою. На прес-конференції переклад йде російською.

"Нам дуже шкода, але ми не змогли знайти перекладача з української мови. Сподіваємося у вас не виникне проблем з російською", - кажуть у клубі.

"Я дуже поважаю українську мову, але не можу нею перекладати так як рідною російською - говорить перекладач Олена, уродженка Москви. - З "Динамо" я перетинаючь не вперше. Два роки тому працювала на матчі з "Аяксом". Тоді киян тренував інший наставник — з вусами. То був Валерій Газзаєв."

На початку матчу вболівальники "Фейноорда" запалюють файєри, а наприкінці кидають на поле якісь предмети.

"Не знаю, як це слово буде російською, - бразильський захисник "Динамо" Бетао жестами імітує запальничку. - Добре, що не влучили у гравців."

Не дивлячись на поразку "Фейєнорда" і виліт з Ліги чемпіонів вболівальники проводжають футболістів оплесками. Батько штовхає свого сина в бік, жестами показує, щоб той аплодував команді. Хлопчик років семи слухається і плескає в долоні.

Після матчу чоловік років 50 лежить на ношах, від болю кривить обличчя. Крові не видно. Його обступили медики і фанати.

"Не було ніякої бійки. Мій друг упав зі сходів. Схоже з ним щось серйозне, можливо навіть закритий перелом ноги," - розповідає стурбований чоловік у футболці "Фейєноорда".

Після матчу Ігор та Григорій Суркіси тиснуть руку Сьоміну і разом залишають арену. Молодший брат щось емоційно розповідає старшому.

"Man of the match" Максим Коваль відмовляє всім журналістам в інтерв'ю. Проходить змішаною зоною, жуючи велике зелене яблуко.

Гійон Фернандес тримає у руках футболку "Динамо". Футболіст одягнений у темний клубний костюм.

"Помінявся з Ярмоленком, - розповідає нападник, - Андрій хороший гравець. Його футболка — єдина втіха, яка залишилася у мене після цього матчу."

Поки Фернандес спілкується з нами, вболівальники стукають у скляні двері змішаної зони, жестами показують, що хочуть взяти автограф.

Зараз ви читаєте новину «Галасливі фани "Фейєнорда", футболка Ярмоленка: "Динамо" перемогло у Роттердамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути