субота, 15 липня 2017 11:09

Футбольний матч спровокував війну

Футбольний матч спровокував війну
Сальвадор створив камбек в матчі з Гондурасом. Це спровокувало реальну війну між країнами. Фото: newfact.ru

15 липня 1969 року війська Сальвадору розпочали наступ на сусідню країну Гондурас. Приводом для початку військових дій став відбірний матч Кубку світу між командами двох країн.

Після обміну перемогами на своїх полях, було призначено додаткову гру в Мехіко. Поступаючись - 1:2, Сальвадору вдалося переломити хід гри й святкувати перемогу - 3:2. Країна виборола путівку на Кубок світу-1970. За кілька днів після футбольних баталій між сусідами спалахнула справжня війна, яка забрала життя понад 2 тисяч людей.

На початку 60-х років минулого століття Сальвадор був однією з найрозвиненіших і найбільш густонаселених країн Центральної Америки. Місцеві селяни у пошуках землі переселялися до сусіднього Гондурасу, який був значно біднішою країною, але мав багато вільних земель. Сальвадорські переселенці захоплювали землю, де бачили й господарювали там без будь-яких документів.

На кінець 60-х років кількість сальвадорських переселенців становила понад 100 тисяч осіб. На початку 1969 року уряд Гондурасу висловив намір виселити загарбників із своєї території. Почалася істерія в пресі. В червні кількадесят сальвадорців було вбито, 60 тисяч осіб – вигнано. Сальвадорські газети почали публікувати статті про важку долю переселенців. Під час футбольних матчів почалися безлади в столиці Гондурасу. У відповідь сальвадорські уболівальники жорстоко побили своїх гондураських колег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 33 роки тому Аргентина висадила десант на Фолклендах

Країни оголосили мобілізацію. 14 липня 1969 року війська Сальвадору перейшли кордон і двома колонами по 6 тисяч солдат кожна напали на Гондурас. Бомбардувальник С-47 сальвадорської армії скинув кілька бомб на гондураську базу Тонконтін. Підняті за тривогою винищувачі Гондурасу не знайшли бомбардувальника, який сховався в темноті.

Обидві армії використовували старі американські літаки часів Другої світової війни. Втім у повітряних боях більше щастило Гондурасу, якому вдалося збити 5 сальвадорських літаків. 4 літаки "Корсар" збройних сил Гондурасу розбомбили нафтобазу Сальвадору. Країна втратила 20% запасів пального.

Тим часом армія Сальвадора просунулася на глибину 8 кілометрів по території Гондурасу. 16 липня вони захопили прикордонне місто Nueva Ocotepeque і продовжили наступ. Однак невдовзі, через нестачу пального та повітряні атаки гондурасців змушені були зупинитися. Після кількох невдач у небі в Сальвадору майже не лишилося льотчиків, і уряд вимушений був закликати за штурвали іноземних найманців.

На вимогу Організації американських держав 18 липня було оголошено перемир'я. Однак армія Сальвадору відмовлялася залишати окуповані території. У відповідь Гондурас напав на 5 населених пунктів на території загарбника. Перестрілки тривали до 29 липня – дати, коли Організація американських держав увела санкції проти Сальвадору. Офіційно мирний договір було підписано аж у 1979 році. Окрім людських жертв сторони конфлікту зазнали серйозних економічних збитків, від яких не змогли відійти ще довго.

За рік після початку бойових дій збірна Сальвадору на Кубку світу в Мексиці зайняла останнє місце.

Зараз ви читаєте новину «Футбольний матч спровокував війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути