субота, 13 травня 2017 11:09

Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами

Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами
"Аркана" Ражнатовіча застрелили в 2000 році, за чутками - це зробив фанат "Црвени Звезди". Фото: slavs.org.ua

13 травня 1990 року в хорватському Загребі мали зустрітися непримиримі суперники із чемпіонату Югославії – місцеве "Динамо" приймало "Црвену Звезду" із Белграда.

На поєдинок прибули 3 тисячі сербських фанатів із столиці на чолі із розшукуваним Інтерполом Желько Ражнатовічем, більш відомим на прізвисько "Аркан". Йому закидали численні крадіжки і пограбування. Сутички фанатів тривали в місті цілий день. Але найзапекліша сталася на стадіоні.

Серби кричали:
– Загреб – це Сербія.

Фанати "Динамо" відповідали:

– Сербів на верби!

Раптом подільники Ражнатовича несподівано атакували хорватських фанатів. У хід пішли ножі, сидіння й палиці. Поліція зробила вигляд, що нічого не відбувається. Згодом преса дізналася, що на матчі були задіяні сербські поліцейські. Коли ж численніші хорвати перейшли в контрнаступ, поліція вихопила гумові кийки. Побоїще було неймовірним. Понад сотня фанатів "Динамо" залишилося лежати на полі. Капітан "Динамо" Звонімір Бобан не витримав й у стрибку щосили ударив полісмена. За це згодом отримав півроку дискваліфікації. Поліцейський-боснієць Рафік Ахметович лише за кілька років пробачив Бобана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це український феномен" — Федорчук похвалив ультрас

Тим часом ініціатори побоїща – сербські фанати поспішно втекли й споглядали за битвою із другого ярусу стадіону "Максимір".


За рік припинив існування чемпіонат Югославії й на Балканах розпочалася вже не футбольна, а справжня війна. "Аркан" Ражнатовіч став одним із польових командирів і був нагороджений президентом Югославії Мілошевичем. З часом "Аркан" розбагатів. Він уклав гроші в клуб "Обілич" і навіть вивів його до кваліфікації Ліги чемпіонів. Вся Європа знала, що президента "Обілича" розшукує Інтерпол, але Сербія не видавала Ражнатовіча. Його клуб у 1998 році спромігся навіть розписати сенсаційну нічию з "Баварією" 1:1. Причому німців від поразки урятував Лотар Маттеус на 88 хвилині.

У 2000 році Ражнатовіча застрелили. Вбивця поцілив йому із пістолета в ліве око. Кілера не знайшли. За чутками "Аркана" вбив один із фанатів "Црвени Звезди", який не зумів простити йому зради з "Обіличем".

Зараз ви читаєте новину «Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути