середа, 04 листопада 2015 13:16

Футбольне серце старого Лондона
6

Писати про Лондон – справа невдячна. Занадто багато геніальних людей робили це раніше. Зокрема, тих, хто прибував до міста з-за кордону і вирушав добре відомим гостьовим маршрутом. Тому писати можу лише про футбольні враження – у будь-якому місті, тому що усюди, куди доводиться приїжджати, обов'язково шукаю стадіон. Тому що саме стадіон, як на мене, найкраще може розповісти про людей, які живуть довкіл.

Історичний центр Лондона має лише один стадіон. Той самий, де сьогодні ввечері гратимуть у Лізі чемпіонів "Челсі" та "Динамо". Усі інші футбольні арени столиці Великобританії знаходяться дуже далеко від усім відомих архітектурних памяток. Цей стадіон дивом зберігся на початку 80-х, коли його мали зносити, аби звести більш прибуткову нерухомість. Цім дивом були уболівальники команди "Челсі". Не купка хуліганістих підлітків, як у нас, а десятки тисяч мешканців старого Лондона, серед яких, як ви розумієте, були не останні в Британії люди.

Автор: stadiumjourney.com
 

Сьогодні цей багато разів реконструйований сорокатисячник виглядає менш зручним і сучасним, ніж наша "Арена Львів". Та коли львівський стадіон більшу частину року стоїть порожній, заповнюючись людьми раз на один-два місяці, то сині крісла "Стемфорд Бріджа" виглядають ще теплими від уболівальницьких сідниць, які гріють їх щотижня вже скоро як сто сорок років! Звісно, що нинішній стадіон не має зовні майже нічого спільного із тим, що був у дев'ятнадцятому столітті, проте саме місце, де вже друге століття гаряче б'ються серця щирих уболівальників, ніби випромінює із себе оцю футбольну енергію. На цій території у півгектара вирувало стільки емоцій, що кожен, хто потрапляє сюди, стає частиною цієї атмосфери.

Автор: chelseablues.ru
 
Різні часи переживав старий лондонський стадіон. Нинішнє покоління його відвідувачів вже не уявляє собі що на грі місцевого чемпіонату на трибунах можуть бути вільні місця. Хіба що на окремих матчах єврокубків, один із яких пройде сьогодні увечері. Звісно, київські динамівці, ані нинішні, ані ті, хто грав перед ними, не мали, не мають і ніколи не будуть мати подібного "футбольного дому". Наш футбольний дім інший. І хто сказав, що історія київського "Олімпійського" менш драматична і захоплююча за історію лондонського "Стенфорд Брідж"?
Автор: chelseablues.ru
 
Поєднує такі несхожі арени із такими несхожими глядачами у таких несхожих містах лише одне – у Лондоні, так само як у Києві, впевнені, що заповнені трибуни допоможуть своїй команді і перешкодять команді гостей. Чи варто у такому разі переповідати банальні передматчеві настрої навколо лондонського стадіону? Вони тут незмінні вже другу сотню років, з того самого часу як навколо зеленого поля почали швидко битися серця глядачів. Чи означає це, що це вплине на "Динамо" більше, ніж майстерність команди-суперниці?

Відповідь очевидна – сьогодні переможе той, хто більше відповідатиме ритму серцебиття старого футбольного Лондона. Треба лише потрапити із ним в унісон. Чи можливо це для нинішнього "Динамо". Чому ні?

Зараз ви читаєте новину «Футбольне серце старого Лондона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути