субота, 22 жовтня 2016 14:40

"Футболісти більше ненавиділи Базилевича, ніж Лобановського" - колишній гравець збірної СРСР

"Футболісти більше ненавиділи Базилевича, ніж Лобановського" - колишній гравець збірної СРСР

Колишній футболіст московських "Динамо" і "Спартака" Олександр Мінаєв розповів про роботу з Валерієм Лобановським у збірній СРСР, яка стала бронзовим призером Олімпіади у Монреалі.

"У 1976-му Висоцький прилетів на Олімпіаду з Мариною Владі. В універмазі з ними випадково зіткнулися Блохін і Буряк. Розговорилися, Висоцький запросив їх до готелю. Грав на гітарі, касети свої подарував. Як же я хлопцям заздрив!"

Ту Олімпіаду яскраво описував Віктор Звягінцев: Лобановський, мовляв, ставив експерименти на виживання для своїх же футболістів.

"Я все витримав - тому потрапив у Монреаль. Триразові тренування. Все починалося через годину після сніданку - "музична шкатулка". Треба пройти кілька тренажерів, на кожному секунд по тридцять з максимальним темпом. Потім переходиш до наступного, всього снарядів шість. Дзвін від заліза на всю округу. у Блохіна і Ловчева сніданок ще не перетравився - їх від навантажень нудило. До обіду друге тренування у залі".

А ввечері?

"Крос. Лобан придумував - мене змушував грати один в один проти Стьопи Решка. Могли пресинг відпрацьовувати на чужій половині поля. Або, навпаки, на своїй. Чітко пам'ятаю момент, після якого мене Лобан зацінив".

Що за момент?

"Крос в Болгарії, середньогір'ї. Кілометрів п'ять вниз по снігу і назад. Потурань нікому, хоча воротарі у нас сильно курили. Що Володя Астаповський, що Женька Рудаков. Щоб ніхто не зрізав, на кожному повороті Лобановський спостерігачів розставив - тут Зеленцов, там Базилевич, а в кінці Юрій Морозов чергував".

Теж яскрава особистість.

"Юрій Андрійович - чудовий мужик. Тільки смикався весь час, чухався. Ближче до фінішу у лідерах трималися Гладилін, Буряк і я. Питаю: "Раз хлопці відстали, далі біжимо разом?" Буряк, ні слова не кажучи, додає швидкість. Глаша за ним. А ну вас до біса, думаю. Дав так, що першим прийшов. Лобановський дивиться: "Зрізав?" - "Ображаєте, Валерій Васильович ..." Ось тоді він мене визнав.

Давав вправи - "човники". П'ять кутів треба пробігти. Ніхто у десять секунд укластися не може, навіть Блоха. Лобановський кричить: "Хто з десятки вибіжить, тут же закінчуємо!" Р-раз - у мене 9,9".

Що ж Лобановський вас до Києва не кликав?

"Чому? Кликав! На зборах викликає в кабінет. Заходжу. Сидять Лобановський, Базилевич. Валерій Васильович пальці розставив - характерний його жест: "Саша, хочемо тебе запросити". Я мовчки дістаю червону книжечку - а там: "Оперуповноважений Комітету державної безпеки" . Підпис - Андропов. Лобановський прочитав, простягає назад: "Питань немає". Хіба попре Щербицький проти Андропова? "

Нереально було перейти?

"Так я сам не хотів!"

Досі ходите з цієї книжечкою?

"Відібрали через півроку. Дали звичайну - як в інших футболістів "Динамо". А шкода - я по ній багато міг собі дозволити".

Наприклад?

"Конькова не пускали в ресторан "Україна", у мене корочку взяв - проходь куди завгодно".

Незабаром після Олімпіади київське "Динамо" збунтувалося проти Лобановського. Відчувалася напруга?

"Та ні. Більше ненавиділи Базилевича. Ніс у нього такий загнутий, так Вовка Федоров все шепотів: "У-у, Базиль! Взяти б його за ніс - і втиснути".

Чим Базилевич не догодив?

"Такий він, знаєте... Хитренький. Лобан робить розбір. Він бачив все. Буряку каже: "Багато помилкової активності! Не треба цього!"

Це що таке?

"Підходив до захисників, отримував пас. Начебто він з м'ячем, але віддає ближньому. Ніякої боротьби. Ось ситуація - у Франції ми відіграли, Лобановський щось сказав - і дозволив Базилевичу виступити: "Зараз Олег Петрович додасть". Той починає: "Буряк. Знову багато неправдивої активності! " Льоня очі витріщив: "Я взагалі-то не грав сьогодні".

Ви говорите, Лобановський все помічав?

"Кожну дрібницю. З "Міланом" зіграли, видали кожному італійські бутси. Нечітко на нозі сидять. Але фірмові, шкода відмовлятися. Приїжджаю в збірну - Лобановському одного погляду вистачило: "Зніми ці валянки, одягни нормальні бутси. Дивись, куди в тебе м'ячі летять".

У Монреалі Лобановський знущався - двох футболістів залишив без медалей. Кіпіані плакав на балконі: "Ніколи йому не пробачу!"

"Так, виграємо у матчі за бронзу у Бразилії 2:0 - ну, випусти за хвилину до кінця Прохорова і Кіпіані! Медалі отримають, навіть якщо секунду на полі проведуть! Ні, не випустив. А Кіпіані чудовий мужик. В Дігомі якийсь відбірковий матч проводили - всім нам розкішний чай дістав".

Чому у півфіналі програли НДР?

"У чомусь - через мене. Німець прокидає м'яч Решко в "очко", я кидаюся підстраховувати, забувши про свого. А тому пас, наближається до воріт - і Колотов б'є по ногах, пенальті. Астаповський майже взяв, м'яч по мокрій травмі ледве виповз в ворота... тиснули ми, давили, але програли 1:2.

У тунелі Федоров на суддю накинувся: "Ах ти, баран!" Той раз, і жовту. До матчу за третє місце Лобановський склад підбирає - дивиться-дивиться, зрозуміти не може: "Федоров, звідки у тебе картка?" - "У тунелі отримав". Без нього бразильців обіграли".

Олег Протасов казав - Лобановський умів бути і злим, і несправедливим.

"Мені здається, Валерій Васильович - справедливий. Все чітко і ясно. Це з Еміратів повернувся іншою людиною. Розповідали - брав мікрофон і сидів на вишці. Як суддя в тенісі".

Блохін завжди з гонором був?

"Так. Лобановський його присаджував. Блоха "зірку" спіймав - як-не-як визнали найкращим в Європі. Щоб йому Лобан не сказав, на все виправдання: "Та шо, Васильович? Я це, я то..." - "Олег, слухай, що тобі кажуть! "

Я запрошував Блохіна в гості, по дівчатам ходили. Дістав йому якось квитки на Boney M. Ті в натовп стали листівки кидати, тиснява почалася. Схожа історія була в спартаківському палаці, коли якась хокейна команда з Канади стала жуйки розкидати, купу народу передавили", - сказав Мінаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-6 українських тренерів

Зараз ви читаєте новину «"Футболісти більше ненавиділи Базилевича, ніж Лобановського" - колишній гравець збірної СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути