неділя, 13 жовтня 2019 20:11

Фінал Кубка світу Швайнштайгер грав із закривавленим обличчям

Бастіан Швайнштайгер - символ тріумфу німецького футболу на міжнародній арені. В 2013- му році з "Баварією" він виграв Лігу чемпіонів і Суперкубок УЄФА, а вже в 2014-му підняв над головою Кубок світу. Його кар'єра сповнена злетів і падінь, розчарувань і неймовірних перемог, незмінною залишалася лише любов уболівальників до свого капітана. 8 жовтня Швайнштайгер оголосив про завершення кар'єри.

Про це пише "Трибуна".

Сьогодні ім'я Бастіана Швайнштайгера у багатьох асоціюється з "Баварією". Однак далеко не всі знають, чого футболістові коштувало місце в стартовому складі першої команди.

На самому старті своєї кар'єри майбутня зірка німецького футболу щодня долала відстань в 70 км від свого рідного міста Кольбермора до Мюнхена. Старання юного Бастіана дали свої плоди, і вже в 16 років Швайнштайгер приєднується до дублю, а пізніше і до основного складу "Баварії".


Першим "струсом" в кар'єрі футболіста стало рішення головного тренера клубу Фелікса Магата перевести Швайнштайгера в дубль команди. Свій намір тренер "Баварії" аргументував недостатньою віддачею Бастіана на тренуваннях. Уже тоді, в такому юному віці, Швайнштайгер показав свій неймовірної сили характер і з подвійним запалом почав працювати над собою, щоб вже через кілька місяців повернутися в основну команду.


Зліт клубної кар'єри Швайнштайгера почався в сезоні 2009/10, і пов'язаний він з приходом в команду Луї Ван Гала, який поставив Бастіана в центр півзахисту. У цьому ж сезоні "Баварія" оформляє чемпіонський дубль і виходить у фінал Ліги чемпіонів, де зустрічається з "Інтером" Моуріньо. У тому фіналі "Баварія" програла з рахунком 0:2. В майбутньому Швайнштайгер знову зустрінеться з Особливим, і знову ця зустріч не принесе футболістові удачі, адже в "Манчестері" Моуріньо Швайнштайгер не заграв.

Взагалі у німця склалися непрості стосунки з головним клубним турніром. Можливо одним з найсумніших моментів в кар'єрі Швайнштайгера став домашній фінал Ліги чемпіонів в сезоні 2011/12. Тоді в післяматчевій серії пенальті Швайнштайгер відправився бити п'ятий удар "Баварії". Після короткого розбігу футболіст влучає в штангу. І тоді вся тяжкість моменту грозовою хмарою накриває Бастіана і всю "Альянц Арену". Швайнштайгер, будучи не в силах стримати почуття болю і гіркоти, розчарування закриває обличчя футболкою. Після того як Дрогба пробиває кут воріт Мануеля Нойєра, стає зовсім нестерпно. Розчавлений Швайнштайгер падає на коліна, тикаючись обличчям у газон. Про що він тоді думав зрозуміти важко, але, здається, вже тоді Футбольний бог пообіцяв собі виправити фатальну помилку і виграти для "Баварії" заповітний трофей.

І сонце знову засяяло над Мюнхеном, коли в наступному році "Баварія" у фіналі Ліги чемпіонів обіграла свого принципового суперника - "Боруссію" Дортмунд. Нехай в тому матчі Швайнштайгер не відзначився забитим м'ячем, його бойовий дух і вміння підтримати команду у важкий момент допомогло "Баварії" привезти трофей в Мюнхен. А через кілька місяців Швайнштайгер і компанія помстилися "Челсі" і в матчі за Суперкубок УЄФА обіграли лондонців в серії пенальті. Однак цього разу Бастіан бити пенальті не пішов, мабуть рана, нанесена футболісту в Мюнхені, ще не зажила.

 

Кар'єра в збірній у Швайнштайгера теж сповнена драматичних моментів і приємних сюрпризів. У національній збірній Бастіан вперше з'явився в 2004-му році, тоді йому було всього 20 років. У 2006-му році пост головного тренера зайняв Йоахім Льов, тоді і почалася дивна історія успіху тієї збірної Німеччини.

Перший удар в збірній наздогнав Швайнштайгера в 2008-му році, коли на Євро в матчі з Хорватією він був вилучений, а збірна Німеччини програла з рахунком 1:2. Однак футболіст виправився майже відразу, адже вже в чвертьфіналі турніру німці обіграють Португалію, а Бастіан забиває гол і віддає дві гольові передачі.

Звичайно апофеозом кар'єри Швайнштайгера в збірній є перемога Німеччини на Кубку світу в Бразилії. На тому турнірі Бастіан показав всю міць і силу свого сталевого характеру. Той турнір для нього почався з травми і пропуску матчу Німеччини з Португалією. Але Швайнштайгер не був би Швайнштайгер, що не доведи він усім, що здатний боротися до кінця.

Найпоказовішим моментом став фінал мундіалю. Всі ми пам'ятаємо колективне "побиття" Бастіана гравцями збірної Аргентини і закривавлене обличчя Футбольного бога. Йоахім Льов вже готував заміну Швайнштайгеру, але Бастіан лише відмахнувся, і після того, як кров була трохи зупинена, повернувся на поле догравати матч. А найголовніше, що ґрунт для успішного завершення доленосної атаки збірної Німеччини у фіналі Кубка світу підготував він - Бастіан Швайнштайгер.

 

Футболіст відволікає на себе гравця суперника - Паласіо, змушуючи того покинути позицію і відійти від своїх воріт. Розгублений рухами партнера Демічеліс вирішує грати ближче до Мюллера, що створює багато вільного простору для рвонув в штрафну Маріо Гетце. Потім пішов навіс Шюррле, а що було далі, ви і самі прекрасно знаєте. Але і на цьому Швайнштайгер не зупинився. На другій компенсованій хвилині доданого часу Бастіан жорстким підкатом зупиняє перспективну атаку Мессі, заробляючи для Аргентини штрафний.

Це рішення в самій кінцівці матчу могло здатися божевільним, але Швайнштайгер знав, що такий штрафний буде куди менш небезпечним, ніж зупинена ним атака. Після фінального свистка Футбольний бог не може стримати сліз невимовної радості і божевільною втоми. Його сльози, змішані з потом і кров'ю, стають символом непохитного характеру тієї збірної Німеччини.

Однією з найбільших загадок людства до цього дня є причина трансферу Швайні в "Манчестер Юнайтед". Взагалі після відходу Бастіана з "Баварії" в 2015- му році його кар'єра більше нагадувала поневіряння неприкаяної душі по футбольному світу. Постійні травми не дозволили Швайнштайгеру заграти в Манчестері. А прихід у 2016- му Жозе Моуріньо відправив володаря кубка Ліги чемпіонів, Суперкубка УЄФА, восьмикратного чемпіона Німеччини і чемпіона світу - Бастіана Швайнштайгера в молодіжний склад команди.

Це рішення тренера "МЮ" збіглося з провальним для футболіста Євро 2016. На тому турнірі в матчі з Італією Швайнштайгер знову не реалізує пенальті в післяматчевій серії, на щастя, це не стає фатальним для Німеччини. Невдача з одинадцятиметрової тінню йде за Футбольним богом. У матчі з Францією Швайнштайгер грає рукою у штрафному і заробляє для французів пенальті, що дозволяє їм обіграти німців і вийти в фінал. На такій сумній ноті Бастіан вирішує завершити свою славну кар'єру в збірній, публікуючи в Твіттері офіційну заяву.

Незважаючи на невдачі в Манчестері, Бастіан залишається в команді і навіть бере з "МЮ" Кубок Англії, але в 2017- му все ж залишає АПЛ і переходить в американський "Чикаго Файр".

Діамантом в мережі матччів найбільшого футболіста, безумовно, є його прощальний матч на "Альянц Арені". Настільки зворушливого прощання гравця з командою Мюнхен, здається, не пам'ятав. У приглушеному світлі вогнів "Альянц Арени" Швайнштайгер спустився з трибун, пройшовши через фанатський коридор. На поле Бастіана зустріли його партнери і всі трофеї, виграні Бастіаном з "Баварією". Ключовим моментом цієї гри став другий тайм, коли Швайнштайгер знову вийшов на поле в складі рідного клубу. Його підтримали інші баварці, кожен з яких надів футболку з легендарним тридцять першим номером. У тому матчі Швайнштайгер в останній раз забив за "Баварію" і в останній раз пішов на заміну під оглушливі оплески "Альянц Арени".

 

Протягом усієї кар'єри Бастіану Швайнштайгеру доводилося долати труднощі і, часом долаючи біль, доводити всім, що він кращий. Футбольний бог запам'ятається нам в першу чергу своєю волею до перемоги і твердим характером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитячий тренер хотів віддати Клаудіо Маркізіо у "Мілан"

Завершення кар'єри Швайнштайгера збіглося з товариським матчем Німеччини проти збірної Аргентини. У стартовому складі німців на цей матч не було жодного футболіста, який брав участь в фіналі Кубку 2014-го року. У Німеччині відбувається зміна поколінь, і догляд Швайнштайгера "на пенсію" стає символом цих змін.

Зараз ви читаєте новину «Фінал Кубка світу Швайнштайгер грав із закривавленим обличчям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути