четвер, 06 квітня 2017 12:44

Федерація футболу забороняє грати у футбол

Федерація футболу забороняє грати у футбол
"Підігрів зараз по кишені 3-4 клубам". Фото: 1927.kiev.ua

Мало хто пам'ятає, що до середини 1960-х усі спортивні змагання проводились у нас на свіжому повітрі. Волейболісти, баскетболісти, легкоатлети, гімнасти, плавці та інші тренувалися та змагалися просто неба. Так само на відкритих майданчиках проходили усі всесоюзні фінали. Тисячі команд, а їх насправді були тисячі, мали практично однакові умови для тренувань - відкритий майданчик, та екіпірування - труси, майка, м'яч. Звісно, змагання проходили у відповідну пору року: літні - улітку, а зимові – взимку. Внаслідок такої масовості усі вітчизняні команди поверталися з Олімпійських ігор та чемпіонатів світу з медалями. Лише у 1960-ті, коли подолали повоєнну розруху і почалося масове зведення спортивних споруд, фізкультурники почали поступово переходити до закритих приміщень. Спочатку, аби тренуватися у холодну пору року. А потім, коли збудували палаци спорту, і щоб змагатися.

Уявіть собі на хвилинку, щоб 60 років тому вітчизняним спортом керували наші нинішні футбольні "професіонали". Вони б заборонили командам грати "на необладнаних належним чином спорудах" та вимагали припиняти змагання у найтепліші місяці літа "в інтєрєсах сборной". На щастя, тоді ці "професіонали" ще не народилися. А то не було б у нас славної спортивної історії і сотень олімпійських та світових титулів.

Наші ліги мали би не вимоги ставити перед клубами, а дякувати їм за те, що вони є, і створювати для них найкращі умови

Про це все я згадав після того, як наша футбольна федерація заборонила проводити чвертьфінальний кубковий матч у Полтаві через "неналежний стан поля". Як на мене, головним у цьому рішенні ФФУ є зовсім не те, що федерація порушила свій же регламент. Теж мені – здивували! У діях наших футбольних керівників відсутня елементарна логіка. Так, міжнародні федерації в особі ФІФА та УЄФА висувають до учасників своїх змагань жорсткі вимоги щодо стадіонів та футбольних полів. Вони мають на це право, оскільки платять учасникам за кожен проведений матч. Якби наші "професіональні" ліги платили клубам як платять справжні ліги за кордоном, тоді вони б мали право висувати до клубів якісь вимоги. Поки що, наскільки відомо, в Україні саме клуби платять футбольним лігам, що вже анекдот, з якого сміються за кордоном.

Тож наші ліги мали би не вимоги ставити перед клубами, а дякувати їм за те, що вони є, і створювати для них найкращі умови. Для початку хоча би не заганяти змагання у холодні місяці, коли трава не росте. Ви знаєте, скільки коштує обладнати футбольне поле підігрівом, а потім цей підігрів використовувати? Подібні витрати нині по кишені лише трьом-чотирьом українським футбольним клубам. А іншим як бути?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент збирається ліквідувати клуб після скандалу з "Шахтарем"

Я недарма згадав повоєнні роки минулого століття. Саме масовий спорт на свіжому повітрі допоміг тоді виростити здорове покоління, яке згодом збудувало стадіони, більшість яких нині в руїнах. Тож коли справді прагнути відродити наш футбол, а не намагатися прислужитися "усім відомому клубу", слід не заважати клубам грати у футбол. Грати на тих полях і стадіонах, які є. І бажано не взимку. Думаю, це нашій футбольній федерації цілком до снаги.

Найімовірніше, "Полтаві" зарахують технічну поразку, тому в 1/2 Кубку України зіграє "Шахтар". Раніше півфіналістами стали "Миколаїв", "Дніпро" й "Динамо". Кияни мінімально обіграли "Нафтовик". Жеребкування півфінальних пар відбудеться сьогодні, після 13:00.

Зараз ви читаєте новину «Федерація футболу забороняє грати у футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути