вівторок, 03 липня 2012 17:08

Фан-зона диміла цигарками найбільше, "Олімпійський" - найменше

Фан-зона диміла цигарками найбільше, "Олімпійський" - найменше
У фан-зоні курили найбільше і, здебільшого, українці. Фото: gazeta.ua

Під час Євро-2012 найбільше курили у фан-зоні в центрі Києва. Це показав моніторинг, результати якого оприлюднили активісти проекту "Київ без тютюнового диму".

Вони перевіряли, наскільки у столичній фан-зоні та НСК "Олімпійський" дотримуються законів про заборону куріння на спортивних спорудах, а також окремого закону про заборону вживання, реклами і торгівлі тютюновими виробами під час Євро-2012.

Активісти у березні-червні відвідували домашні матчі ФК "Динамо" і матчі Євро-2012 на НСК "Олімпійський", збирали інформацію серед журналістів, блогерів, волонтерів, громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепер за паління у під'їздах і таксофонах можна отримати штраф до 10 тисяч гривень

Найгірша ситуація з курінням була у фан-зоні на Хрещатику. Курити у натовпі собі дозволяли переважно українці, іноземці принаймні відходили вбік. Натомість на НСК "Олімпійський" під час матчів якщо й курили, то не так масово, переважно не на трибунах, а багато хто виходив за межі спорткомплексу.

"Я була на "Олімпійському" на матчі Україна-Швеція. Людей з цигаркою ані на трибунах, ані в зоні, де продають пиво-соки, не бачила. Стюарди адекватно реагували на порушення, тому, якби хтось і дістав цигарку, то одразу була би реакція, - розповіла вболівальниця Анна Бойко. - Ми стояли в черзі по воду півгодини, я жодного разу не відчула диму. Вперше з такої масової події я пішла не просмерджена димом."

Водночас НСК "Олімпійський" не обладнали інформаційними знаками (наприклад, "Курити на території стадіону заборонено!"). Тому дехто не знав про заборону і курив біля туалетів, фастфудів, на сходах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіціанти вимагають прийняття закону про заборону куріння

"Моніторинг виявив кілька позитивних нововведень. У травні на матчах почали звучати публічні оголошення про заборону курити. Під час матчу "Динамо Київ"-"Таврія" під час гри вболівальники почули два типи оголошень, які повторювали: "Підтримаймо улюблену команду долонями, а не тютюновим димом!" і "Нагадуємо, що курити на території стадіону заборонено... Ми турбуємося про здоров'я наших вболівальників. Шануймо європейські футбольні традиції! Куріння - це зрада футболу", – розповів Петро Король, юрист проекту "Київ без тютюнового диму". – Звісно, це не заважало сотням уболівальників масово курити у перервах. Але ми раді, що впровадили такі оголошення, які чують десятки тисяч глядачів. Сподіваємось, що вони будуть і в новому футбольному сезоні, а після Євро-2012 на "Олімпійському" уважніше ставитимуться до здоров'я фанів.

До початку Євро-2012 в "Олімпійському" були знаки "Місце для куріння". Їх було по кілька біля виходу з кожного сектора, загалом до 70. Знаків "Курити заборонено" активісти помітили всього два. Під час Євро-2012 знаки про місця для куріння зняли, адже на території стадіону взагалі заборонили курити. Така заборона скоро стосуватиметься всіх спортивних споруд – у грудні 2012 почне діяти оновлений закон про заборону куріння у громадських місцях.

Зараз ви читаєте новину «Фан-зона диміла цигарками найбільше, "Олімпійський" - найменше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути