середа, 19 лютого 2020 21:00

"Якщо "Шахтар" пройде "Бенфіку" - гратиме у фіналі Ліги Європи - Грачов

"Якщо "Шахтар" пройде "Бенфіку" - гратиме у фіналі Ліги Європи - Грачов
Віктор Грачов згадав, як 36 років тому грав проти "Порто"

20 лютого донецький "Шахтар" зіграє з португальською "Бенфікою" перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи з футболу.

– Останній матч "Бенфіка" програла під нуль, – каже Віктор Грачов, колишній футболіст "Шахтаря" – Я був би не проти, якби і завтра вони зіграли не краще. Однак "Бенфіка" – колектив з серйозним менталітетом переможця й досвідом гри на європейській арені. Просто обіграти таку команду – вже подвиг. А пройти її – надскладне завдання. В матчі багаторічних чемпіонів своїх країн не може бути суттєвої переваги бодай в якогось із суперників. Тут на перший план виходять нюанси: хтось не добіг, хтось не дотягнувся, хтось зловив ґаву. Словом, шанси 50% на 50%. І якщо "Шахтар" зіграє першу гру – 0:0 – це буде дуже вдалий результат. Я не розумію тих, які вимагають будь-якою ціною забити в першій грі вдома. А якщо "Шахтар" першим заб'є в Лісабоні? Тоді як? А якщо заб'є двічі?

Недолік донеччан – невміння грати в раціональний футбол. Команда йде вперед і пропускає контратаки суперника

Ваша команда колись забила двічі іншому португальському клубу – "Порту", але програла й гру й протистояння.

– Було таке. У 1984 році в Кубку кубків ми вигравали в "Порту" на виїзді – 2:0, але в підсумку програли- 2:3 матч і все протистояння.

А легко могли би дійти до фіналу. Тому я неодноразово кажу: якщо "Шахтар" в лютому пройде "Бенфіку" – гратиме у фіналі Ліги Європи. За великим рахунком, ми мали грати в Лізі чемпіонів, але останні хвилини матчу з "Аталантою" перекреслили результат, здобутий у попередніх іграх. Зараз треба розпочинати все спочатку.

В чому перевага португальців, а в чому – "Шахтаря"?

Однозначно, гірники мають бути свіжішими. У "Бенфіки" – розпал сезону й легкий спад. Можливо, десь під кінець гри португальці будуть втомленими. Недолік донеччан – невміння грати в раціональний футбол. Команда йде вперед і пропускає контратаки суперника. Так було за Луческу, Фонсеки і так є за Каштру. Тому повторюся: якщо зіграємо – 0:0 – це буде хороший результат.

Матвієнко міг перейти в "Арсенал", але трансфер не відбувся. Це тиснутиме психологічно на гравця?

Я хотів, аби цей перехід відбувся. Миколі б це пішло на користь. Плюс "Шахтар" отримав би гарні гроші. Але не думаю, що він досі переживає. Попереду Євро, де буде можливість себе проявити. Та будь-який матч в єврокубках може стати вирішальним. Талант собі дорогу проб'є. Інша річ, що попри останнє захоплення Матвієнком, я не вважаю його саме центральним захисником. У нього не надто підходяща фактура для цього. А ось крайній захисник – це його позиція. Або навіть вінгер. І хтозна, де тренер "Арсеналу" Мікель Артета хотів його бачити. Тому історія з невдалим переходом уже позаду. Матвієнку треба думати про наступні матчі. Найближчий із них – проти "Бенфіки".

Ви прогнозуєте нічию – 0:0?

Я кажу, що це буде добре. Але є відчуття, що переможемо – 2:0.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гравець "Бенфіки" не зіграє проти "Шахтаря" через проблеми із зором

Завтрашній матч "Шахтар" - "Бенфіка" почнеться о 19:55 за Києвом. Текстова трансляція – gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Якщо "Шахтар" пройде "Бенфіку" - гратиме у фіналі Ліги Європи - Грачов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути