неділя, 22 грудня 2019 20:11

Кого втратив Хосеп Гвардіола

Керівництво лондонського "Арсеналу" призначило іспанського фахівця Мікеля Артету головним тренером клубу. До цього колишній капітан "Арсеналу" працював помічником у тренерському штабі Хосепа Гвардіоли в "Манчестер Сіті"

Мікель Артета – баск, який майже ніколи не грав ні в Іспанії, ні в країні басків. Майже, бо сезон він відіграв за "Реал Сосьєдад".

Усю кар'єру Мікель грав у Британії. В юному віці – за "Рейнджерс", з яким виграв усі титули в Шотландії. Спроба об'єднатися в одній команді з другом дитинства й сусідом Хабі Алонсо ні до чого не привела. Артета поїхав до Сан-Себастьяна, а Алонсо – звідти до "Ліверпуля". Коли наступного року Мікель все ж приїхав грати в Ліверпуль, то не в червону його частину, а в синю – в "Евертон". В 2011 його в 29-річному віці його купує "Арсенал", де Мікель завершує кар'єру в статусі капітана клубу. Того ж 2016 року йде в "Манчестер Сіті" помічником Гвардіоли.

 

"Трибуна" намагалася вгадати, який із нього вийде тренер.

Отже Артета офіційно очолив "Арсенал". У нього зовсім немає досвіду роботи головним тренером, але ще за часів його ігрової кар'єри всі знали, що цей хлопець стане хорошим менеджером.

Навіть в прощальному інтерв'ю Мікеля читалися слова людини, яка дивиться на футбол не як футболіст, а як тренер:

"Щоб грати в цьому клубі, потрібно бути найкращим на своїй позиції. Коли ти перестаєш відповідати цьому статусу, ти більше не заслуговуєш місця в складі. Граючи за такий клуб, не можна реалізовувати себе на 8 з 10. Завжди потрібно бути 10 з 10"

 

Артета відразу заявив про плани. Він готувався до тренерської ролі все життя:

"Мені завжди подобалося спостерігати за іншими тренерами, розбиратися в їх рішеннях, аналізувати стилі гри. Я займався цим довгий час. Для мене це не в новинку".
Коли іспанець в 2016 році завершив кар'єру, за нього відразу ж почали боротися кращі клуби АПЛ. В нього дуже вірив Маурісіо Почеттіно - він грав з молодим Артетою в ПСЖ, а потім наполегливо кликав до свого тренерського штабу.
"Я його дуже люблю. І дуже ним пишаюся. Він обов'язково стане винятковим тренером", - говорив Почеттіно.

Мікель давав багато інтерв'ю про свої тренерські погляди. Ми зібрали кращі витримки і підкріпили їх словами тих, хто працював з Артетою.

"У мене проста філософія. Я хочу пристрасті і веселощів. Я не приймаю футбол, в якому всі зациклені на супернику. Ми повинні диктувати гру, забирати ініціативу і приносити радість людям, які на нас дивляться".
"У тебе може бути своє бачення системи, але ти повинен підлаштовувати його під гравців, які в тебе є. Наскільки швидкий твій напад, наскільки технічні твої гравці, на які ризики ти можеш піти – і які гравці готові взяти ризик на себе".
"Ти не можеш завжди грати однаково. Можна по-різному досягти мети. Ти повинен дивитися, як ти можеш завадити будь-кому, проти кого граєш. Є щось, що їм не подобається? Добре, тоді ми змусимо їх робити це постійно".

Коли наступного року Мікель все ж приїхав грати в Ліверпуль, то не в червону його частину, а в синю – в "Евертон"

Якщо вірити Гвардіолі, у Мікеля талант робити життя суперника максимально важким.
"Артеті всього 37, але у нього вже величезний досвід роботи із зірковими гравцями. Він дуже допоміг мені - з найпершого дня. У нього виняткове ставлення до роботи. А ще у Мікеля справжній талант аналізувати речі, передбачати події і знаходити рішення", - розповідав Гвардіола.
Ще Пеп говорив, що Артета ідеально знайомий з кожним можливим суперником. А каталонський журналіст Мартін Перарнау вважає, що підказки Мікеля по ходу матчу призводять до голів.
"В суботу (мова про початок сезону-2018/19) "Сіті" забив другий гол "Арсеналу", а Пеп обійняв Артету. Все тому що Мікель підказав Менді не подавати верхом, а відкочувати назад. Так Бен і зробив - це відразу призвело до голу".

Мікель хоче, щоб його гравці розвивалися. І робили все для того, щоби стати краще.
"Важлива твоя культура, наскільки ти в себе віриш, на які жертви готовий піти. І те, наскільки ти хочеш досягти максимуму. Важливо не те, наскільки ти хороший зараз. А те, яким ти можеш стати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" офіційно отримав нового тренера

Він допомагав партнерам ставати краще, коли ще був гравцем. Але і футболісти "Сіті" теж відзначають внесок Артети в їх індивідуальний прогрес:

"Не дивлячись на те, що я крайній захисник, а він півзахисник, Артета завжди знаходить дуже точні слова, щоб дати мені корисну пораду, тому мені здається, що з нього вийде відмінний тренер", - вважає Ектор Бельєрін.
"Мене завжди запитують про тренування у Пепа Гвардіоли. Але багато чому я навчився у Мікеля Артети. У нас чудові стосунки. Він завжди говорить правильні речі. Він спостерігає за мною під час тренувань, а потім каже свої міркування", - говорив Лерой Сане.
Журналіст The Athletic Сем Лі (спеціалізується на "Ман Сіті") писав, що прогрес Зінченка - результат роботи помічника головного тренера. Він багато працював з українцем індивідуально.

Каталонський журналіст Мартін Перарнау вважає, що підказки Мікеля по ходу матчу призводять до голів

Ще дві хороших цитати від Артети. Обидві - про речі, яких зараз так бракує "Арсеналу": віддачі і зрілості.

"Зрілість полягає в розумінні, що необхідно робити в кожен конкретний момент гри. Якщо гравець недостатньо зрілий, то у нього, як правило, купа енергії, але він витрачає її на речі, яких команда насправді не потребує. Зрілість ж - це розуміння того, як витрачати енергію. Уміння приймати хороші рішення швидко".
"Я вимагаю, щоб ти на 120% віддавався спільній меті. Якщо віддачі немає - ти не зіграєш за мою команду. Якщо у нас є час веселитися - я буду в перших рядах. Але віддаватися роботі все одно важливіше".

Наприкінці надамо слово Арсену Венгеру. Він говорив про те, що Мікель буде хорошим наступником ще півтора роки тому - коли йшов сам.

 

"У нього є всі якості, щоб впоратися з цією роботою. Він був лідером, добре знайомий з цінностями клубу, був капітаном. У нього є пристрасть до гри. Найголовніше для будь-якого клубу, щоб люди в ньому дотримувалися цінностей, які визначають цей клуб".

Всього за "Арсенал" Артета зіграв 150 матчів, забив 16 м'ячів, віддав 8 гольових передач і виграв два Кубки Англії.

Зараз ви читаєте новину «Кого втратив Хосеп Гвардіола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути