понеділок, 03 травня 2021 21:00

Експерт розповів про перспективи створення Суперліги

Експерт розповів про перспективи створення Суперліги
Флорентіно Перес став першим керівником Суперліги. Фото: REUTERS

19 квітня 2021 року 12 клубів оголосили про створення Суперліги. Цей турнір мав стати альтернативою Ліги чемпіонів.

Керівники великих клубів були не задоволенні прибутками від Ліги чемпіонів та хотіли отримувати більше завдяки участі у Суперлізі.

Але під тиском УЄФА та ФІФА клуби почали покидати новостворений турнір. Зараз у Суперлізі залишилося формально тільки три клуби - "Реал", "Барселона" та "Ювентус"

"Чому спроба створити Суперлігу відбулася саме зараз? Звісно, вплинув коронавірус із порожніми трибунами. Але головна причина не в тому. Керівники УЄФА, яка є частиною міжнародної футбольної федерації ФІФА, не помітили, що поступово втрачають владу через корумпованість цих організацій. Скандали змусили залишити посади керівника ФІФА Йозефа Блаттера та керівника УЄФА Мішеля Платіні. А що це означає? Що все у футболі має свою ціну. Інакше Росія та Катар ніколи не отримали би права на проведення фінальних турнірів Кубка світу.

Цього разу проєкт Суперліги не вигорів. Проте історія сучасного спорту доводить, що перемагають ті, за ким стоять більші фінанси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чиста зрада, деякі люди брехали роками" - президент УЄФА про Суперлігу

Згадаймо приклад тенісу, де гравців міжнародних професійних ліг аж до 1968 року не допускали до найпочесніших турнірів "Великого шолому". Згадаймо баскетбол і хокей, де гравці НБА та НХЛ теж не могли брати участь у чемпіонатах світу. В усіх випадках гору врешті брали гроші. Бо там, де вони, – там найкращі гравці та команди.

Тому історія про футбольну Суперліги не завершена. Її все одно створять. Або під керівництвом УЄФА, яка піде на чергові поступки багатим клубам, або в обхід УЄФА, коли ініціатори суперліги наберуть достатньо фінансових та організаційних ресурсів для успіху.

Як це зачепить футбольну Україну? Теоретично, утворення суперліги нам вигідне. Молоді вже не пам'ятають часів, коли баскетболісти та хокеїсти СРСР ставали чемпіонами світу. А це було, коли професіонали з НБА та НХЛ у тих чемпіонатах не грали. А в нас професіоналів, як відомо, не було. Тому створення футбольноїсуперліги дасть українським клубам нагоду поборотися за європейський трофей, у розіграші якого не братимуть участі найсильніші клуби Європи. Бо рівня "Манчестер Юнайтед" нашим клубам не досягти ніколи. А позмагатися з тим самим "Лестером" цілком реально", - написав журналіст Микола Несенюк.


Подробиці читайте в "Країні" №17 (570) від 29 квітня 2021 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити. Передплатний індекс - 37278. Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про перспективи створення Суперліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути