середа, 22 грудня 2021 21:00

Експерт оцінив потенційну "зірку" збірної України

Експерт оцінив потенційну "зірку" збірної України
Попередній тренер "Шахтаря" не вірив у Мудрика. Фото: "Шахтар"

Колишній захисник "Шахтаря" 63-річний Олександр Сопко охарактеризував лівого півзахисника команди 20-річного Михайла Мудрика.

"Я за Михайлом давно стежу — ще з дитячої ліги. Там він кілька разів визнавався найкращим гравцем. Воно й зрозуміло — Мудрик має набір усіх потрібних якостей, щоби стати видатним футболістом. Повторюся, він виокремлювався у всіх вікових категоріях, відчував підвищену увагу. Вже в 17 років про нього говорили, як про видатного таланта.
Однак перехід із дитячого футболу в дорослий виявився більш тернистим, ніж це могло би бути. Це властиво для великих гравців. Михайло не зрозумів, чому те, що йому легко вдавалося в дитячому футболі, раптом зовсім не вдається в дорослому.

У нього ще будуть болісні падіння, після яких буде важче підніматися

А тут грають дорослі чоловіки, які, теж талановиті, а на додачу ще й сильніші фізично. Тут на старих якостях, якими ти зачаровував усіх у дитинстві та юності, вже не виїдеш. Треба розвивати в собі нові. Такого досвіду в кар'єрі Мудрика ще не було. Тому футболіст виявився ментально до цього не готовим.

Чому деякі молодші гравці раніше проявили себе?

Інші, менш талановиті гравці брали своє завдяки працездатності, вмінню слухатися тренерів. А в разі невдачі їхні переживання не були такими болісними.
Мудрик двічі побував в оренді в "Арсеналі" й "Десні". Хлопець змужнів, набрався досвіду. Повернувся до "Шахтаря", а тут з'явився тренер, який знайшов для нього правильну мотивацію, правильні слова. І гравець розкрився по-другому. Він почав пробувати грати в обороні, перекривати зони, доганяти свого гравця. Раніше він узагалі цього не робив. Хлопець зрозумів, що команда — це не 1+10. А це саме 11. Мені здається, що цієї осені після кількох вдалих матчів, аплодисментів на "Бернабеу", у Михайла стався перелом у кращий бік. Це ще не остаточний і безповоротний перелом, але крок у правильний бік. У нього ще будуть болісні падіння, після яких буде важче підніматися. Бо вже відчув, як вітер дме йому у вітрила. І нову можливу невдачу буде пережити ще важче. Наступного року з нього питатимуть значно більше.

Що Мудрику треба для подальшого росту?

Тепер його завдання просте й складне водночас — віднайти баланс між індивідуальною і командною грою. Не треба зараз кидатися в крайнощі й робити щось екстраординарне. Варто спокійно працювати й насолоджуватися моментом: роби, те що маєш, і будь, що буде!

Час Коноплянки в збірній, схоже, добігає кінця. Настає ера нового кумира Михайла Мудрика?

Щодо виклику в збірну, я впевнений, що цей виклик потрібний. Більше того, від нього буде пряма користь. Михайло не той гравець, який вовтузиться з м'ячем.

Він різкий, зухвалий у прямому розумінні цього слова. Своїми неординарними діями Мудрик здатний вирішити долю будь-якого матчу. І гра з Шотландією не є винятком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мудрик забив, а Дентіньйо попрощався. "Шахтар" обіграв "Колос"

В нинішньому сезоні Михайло Мудрик зіграв 11 матчів у чемпіонаті, в яких забив 2 голи і віддав 6 гольових передач. Восени ходили чутки, що футболістом цікавлять англійські клуби.

Зараз ви читаєте новину «Експерт оцінив потенційну "зірку" збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути