неділя, 03 травня 2020 20:11

Єдиний іспанський володар "Золотого м'яча" відмовився повертатися на батьківщину

Футбол стоїть на паузі і достеменно невідомо, чи буде він цього року. Якщо так – "Золотий м'яч" за підсумками року може залишитися "вакантним". Розповідаємо про тих, хто володів трофеєм за майже 65-річну історію його існування.

У 1959 році "Золотий м'яч" удруге виборов Альфредо ді Стефано. А от четвертим володарем престижної нагороди в 1960 році був іспанський півзахисник "Барселони" Луіс Суарес Мірамонтес. Про це пише barcamania.com

У 40-х роках в іспанській Ла-Коруньї не існувало високих комерційних будівель і блоків багатоквартирних будинків, збудованих тепер уздовж проспекту. Городяни могли насолоджуватися чудовими краєвидами Римського маяка, відомого також, як "Вежа Геркулеса".

Звичайно, в період після Другої світової війни в цьому бідному районі було мало забезпечених громадян. Більшість сімей ледве зводили кінці з кінцями. Але саме тут, саме на цих мокрих і вітряних галісійських вулицях єдиний іспанський володар "Золотого м'яча", великий гравець "Барселони" і "Інтера" робив перші футбольні кроки.

У моменти, коли він не був зайнятий справами в м'ясній крамниці, що належала його родині, Луїс Суарес Мірамонтес, любив грати в футбол. Але вартість занять футболом для більшості сімей цього району була занадто висока, тому маленький Луісіто і інші діти повинні були робити собі м'яч зі старого лахміття.

Ще одна проблема, з якою належало зіткнутися молодим гравцям, була погода. Вулиці і пляжі, де вони грали, постійно були на перехресті потоків лютих вітрів, що дмуть з Атлантики. Вітри ці були настільки сильні, що могли вирвати м'яч з ніг гравця швидше, ніж це зробив би найжорсткіший захисник. Тому командам доводилося підлаштовуватися і під погодні умови. Гравці часто робили по сотні дотиків, щоб дістатися до воріт суперника. Саме з цієї причини передматчевий кидок монетки з метою визначення того, хто буде починати матч, опинявся найважливішою подією дня.

Комбінація саморобного м'яча, поганого футбольного взуття і несприятливих погодних умов змусила Луїса Суареса відпрацювати високоточну техніку і відмінні ігрові інстинкти. Навіть тоді, коли молодий гравець зміг піти з вулиць, щоби представляти місцевий футбольний клуб, справжні футбольні м'ячі були великою рідкістю. Втім, як і взуття: йому доводилося постійно латати дірки на старих черевиках - купити нові було дуже дорого.

У 1952 році Луїс Суарес врешті-решт перебрався в молодіжку міської команди, що виступала в Прімері - "Депортіво". Галісійський клуб насолоджувався відмінним періодом своєї історії. Основних приводів для радості було два: гарний виступ у вищому іспанському дивізіоні і новенький, тільки-но побудований на місці старого поля, домашній стадіон.

Лише на два роки раніше "Депортіво" під керівництвом аргентинського тренера, Алехандро Скопелло посів друге місце в лізі, поступившись всього лише одним очком мадридському "Атлетіко", який став в тому сезоні чемпіоном. Відразу після прибуття в клуб Скопелло заснував молодіжну футбольну команду, Луісіто якраз і запросили в нову структуру клубу. Спочатку його віддали в оренду в "Фабрі Сосьєдад Депортіва", який виступав в нижчих іспанських дивізіонах. Пізніше Суарес виведе команду в третій дивізіон, і після єдиного сезону там приєднається до старшої команди. На той момент іспанцеві було 18 років.

  Луїс Суарес не став своїм у "Барселоні"
Луїс Суарес не став своїм у "Барселоні"

У той час як Луісіто міг насолоджуватися такими розкішними речами, як справжні футбольні бутси, спортивний костюм і гарячий душ, умови для тренувань і раніше були поганими. Заняття проходили на мокрому, брудному полі, дули ті ж люті вітри. Зрозуміло, такі, практично, рідні умови були не перешкодою для Суареса.

Луїс Суарес провів у футболці клубу з рідного міста всього 17 матчів. Найзначнішою і яскравою стала гостьова перемога над хіхонським "Спортингом" з рахунком 2:3, де його і помітив спортивний директор "Барселони" Ентоні Тамбуріні. Дебют юнака на вищому рівні відбувся саме в грі проти "Барси", в тому матчі каталонці під керівництвом Еленіо Еррери здобули перемогу з рахунком 6:1, але головним було те, що тренер звернув увагу на молодого іспанця.

І до цього дня він залишається єдиним іспанцем, який завоював "Золотий м'яч"

У той час "Барселона" була зацікавлена ​​в покупці уругвайського нападника Дагоберто Молла, який виступав за "Депортіво", але після побаченої в Хіхоні гри, Тамбуріні наполягав на тому, щоби молодий півзахисник був включений в угоду. Каталонці зрештою розлучилися з 800 тисяч песо, придбавши обох гравців.

Після завершення трансферу Суарес виступав за "Еспанья Індустріал" - фарм-клуб "Барси" до того, як через рік приєднався до основної команди. Під час свого перебування на "Камп Ноу" Луісіто зарекомендував себе як креативний півзахисник, що володіє хорошим гольовим чуттям. Він допоміг клубу завоювати два чемпіонські звання.

Заслуги Суареса в "Барселоні" були настільки великі, що в 1960 році його визнали найкращим гравцем року в Європі. І до цього дня він залишається єдиним іспанцем, який завоював "Золотий М'яч" (Ді Стефано мав іспанське громадянство, але народжений був все ж в Аргентині). Всього він був номінований на премію вісім разів, зайнявши друге місце в 1961 і 1964 роках, і третє в 1965 році. Його значення для "Барси" було таке велике, що Ді Стефано прозвав Суареса "Архітектором".

У 1961 році Архітектор провів один з останніх матчів за каталонський клуб. Це був фінал Кубка Європейських Чемпіонів проти "Бенфіки" під керівництвом Гутмана на стадіоні "Ванкдорф" в Берні. Незважаючи на те, що "Барса" вийшла вперед на 21-й хвилині, завдяки голу Шандора Кочиша, на початку другого тайму рахунок був уже 3:1 на користь "орлів". Гол Золтана Цібора на 75-й хвилині подарував каталонцям надію, але дотиснути суперника їм не вдалося.

Незабаром після цього, "Барселона" погодилася на рекордну на той момент пропозицію в розмірі 250 мільйонів лір з італійського "Інтера", який готовий був віддати такі шалені гроші за цього зіркового футболіста. Рішення "Барси" продати його було спровоковано боргами, накопиченими в результаті будівництва нового стадіону. У той час сума цієї угоди затьмарила попередній рекорд в розмірі 165 мільйонів лір, які "Ювентус" виплатив "Рівер Плейту" в 1957 році за Омара Сіворі.

Заслуги Луїса Суареса в "Інтері" неможливо переоцінити. Мало хто з гравців у сьогоднішньому футбольному світі можуть мріяти про такий успіх. У своєму другому сезоні за клуб (1962/63) він став чемпіоном Серії А, двічі повторивши це досягнення в сезонах 1964/65 і 1965/66. Він допоміг клубу завоювати Кубок Європейських Чемпіонів в сезонах 1963/64 і 1964/65, а також Міжконтинентальний Кубок в 1964 і в 1965 роках. Все це було досягнуто під керівництвом колишнього тренера "Барселони", Еленіо Еррери, який очолив "нерадзуррі" в 1960 році.

  На врученні "Золотого м'яча-1960"
На врученні "Золотого м'яча-1960"

Незабаром після першого титулу володаря Кубка Європейських Чемпіонів в 1964 році, Луісіто в складі збірної Іспанії став переможцем Євро-1964. П'ятьма роками раніше, в 1959 році, Луїс Суарес став найрезультативнішим бомбардиром в історії Іспанії, добившись цього звання в матчі проти Польщі (гра закінчилася з рахунком 4:2 на користь іспанців).

Через кілька років після переходу в "Інтер", Суарес повернувся в Барселону, щоби провести товариський матч. Щоразу, коли він торкався м'яча, натовп обурювався, що викликало нервову реакцію гравця. Відверто кажучи, він повноцінно так і не перебрався в Каталонію і дуже сумував за батьківщиною. Та ще й іспанська преса підливала масла у вогонь, постійно порівнюючи Суареса з Кубалою, улюбленцем місцевої публіки. У Мілані ж всього цього не було. Пізніше Луісіто зізнається, що він відчував себе "італійцем, що народився в Іспанії".

Аналізуючи час, проведений у "Інтері", слід зазначити, що Еленіо Еррера, відомий в Італії як "Іль Маго" (маг), дуже ефективно вибудував команду навколо іспанця. Суарес став розташовуватися на полі глибше, що дозволило півзахиснику будувати гру команди (з Суаресом порівнюватимуть Андреа Пірло). Звичайно, він став представляти меншу небезпеку для воріт суперника, ніж це було раніше, але загальна командна перевага, яку приносила тактична перебудова, безумовно була того варта.

Його вплив на партнерів також був дуже великий. Перед фінальним матчем проти "Реала" в рамках Кубка Європейських Чемпіонів в 1964 році Суарес зауважив, що багато хто з його партнерів з трепетом дивилися на Ді Стефано в той момент, коли команди перебували в тунелі, чекаючи виходу на поле. Навіть серед професійних гравців людина, відомий як "білява стріла", вважався легендою і кумиром. Луісіто порахував, що його товариші зовсім не зосереджені на майбутньому матчі, після чого він почав кричати, щоби вивести одноклубників зі стану локального трансу.

Пізніше Луісіто зізнається, що він відчував себе "італійцем, що народився в Іспанії"

Звичайно, Суарес не міг дозволити своїм товаришам відволікатися на щось, крім майбутнього матчу. "Мілан", який виграв трофей в минулому році, розчарування від програного в 1961 році фіналу за "Барселону" - все це допомогло "Інтеру" разом зі своїм лідером впевнено обіграти "Мадрид" з рахунком 3:1. Через рік італійці знову піднімуть трофей над головою, обігравши "Бенфіку" - матч, що пройшов на "Сан-Сіро" закінчився з рахунком 1:0 на користь "Інтера".

В цілому Суарес провів в "Інтернаціонале" 10 сезонів, після чого в 1970 році відправився в "Сампдорію". Він виступав за нову команду три роки, а потім повісив бутси на цвях. З футболом він, звичайно, не розлучився. Попереду на нього чекала двадцятирічна кар'єра в якості тренера - "Депортіво", "Інтер" і національна збірна Іспанії.

Після виходу на пенсію він, раніше так сильно прив'язаний до батьківщини, не повернувся в Іспанію, вважаючи за краще замість цього залишитися в Мілані, місті, яке Суарес тепер вважає своїм домом.

Однак, він не втратив зв'язок зі своїм корінням. Луїс Суарес постійно приїжджає в Ла-Коруньї, в якій його племінники досі живуть в тому будинку, де народився великий іспанський футболіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент клубу відправляв майбутнього володаря "Золотого м'яча" в шахту

У 1980-90-их роках Луїс Суарес тренував збірну Іспанії та міланський "Інтер".

Зараз ви читаєте новину «Єдиний іспанський володар "Золотого м'яча" відмовився повертатися на батьківщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути