неділя, 19 квітня 2020 20:11

Альфредо ді Стефано викрадали комуністи

Альфредо ді Стефано викрадали комуністи
Альфредо ді Стефано із 5 Кубками чемпіонів. Фото "Реал" Мадрид

Футбол стоїть на паузі і достеменно невідомо, чи буде він цього року. Якщо так – "Золотий м'яч" за підсумками року може залишитися "вакантним". Розповідаємо про тих, хто володів трофеєм за майже 65-річну історію його існування.

Другим володарем престижної нагороди був Альфредо Ді Стефано. Гравець"Реала" вигравав нагороду двічі: в 1957 і 1959 роках.

Ді Стефано народився в Аргентині 1926-го. Його дід виїхав з італійського острова Капрі й організував бізнес — перевезення між Аргентиною і Парагваєм. Мати майбутньої зірки "Реала" мала ірландські корені, тому син народився білявий. Спочатку йому дали прізвисько ель Алеман — німець, потім — Біла Стріла. В "Реалі" його називали Білий Король.

У 1944 році хлопець прийшов на кастинг, що його оголосив знаменитий "Рівер Плейт". Серед 32 кандидатів відібрали двох – Ді Стефано та його товариша. Першу гру за новий клуб 18-річний хлопчина провалив, бо перехвилювався. Його заслали в дубль, а звідти – в "Уракан". Лише звідти він знову зміг пробитися до складу улюбленого клубу. Другого шансу хлопець не згаяв.

1949 року "Рівер Плейт" вирушив у турне Європою. Тоді Альфредо і дізнався, що президент "Рівера" Антоніо Ліберті веде перемовини про його продаж у "Торіно", всі гравці якого щойно загинули в авіакатастрофі. Гравець вимагав пояснень.

— Можеш валити на всі чотири сторони, — почув відповідь.

Ді Стефано поїхав до Колумбії, де виступав за "Мільонарис". Колумбія ігнорувала контракти ФІФА й там грали всі, кому не подобалося у власних клубах. Там йому платили втричі більше, ніж у "Рівер Плейті". 1952-го "Мільонарис" прибув до Мадрида на святкування 50-річчя "Реала". В товариському матчі колумбійці перемогли 4:2. Ді Стефано забив два голи.

— Альфредо треба брати, — сказав після гри президент "Реала" Сантьяґо Бернабеу.

Спочатку Мадрид не сподобався Ді Стефано. Місто називав сірим, а тамтешні автомобілі — старими. Оскільки "Барселона" теж претендувала на гравця й уклала контракт із "Рівером", між нею та "Реалом" почалася суперечка. Мадридці домовилися із "Мільонарисом". Міжнародна федерація футболу ухвалила неоднозначне рішення: Ді Стефано мав відіграти два сезони за "Реал", а два — за "Барселону". Дебют виявився провальним — форвард довго не міг забити. Каталонці швидко продали свою частину прав на гравця за $87 тис. Кажуть у справу втрутився сумнозвісний диктатор Франсіско Франко, який запекло уболівав за "Реал". Ді Стефано у першому ж своєму матчі проти "Барселони" забив два м'ячі. "Реал" став чемпіоном Іспанії після 21-річної перерви. Потім п'ять разів поспіль вигравав фінали Кубка чемпіонів. У кожному з них Ді Стефано забивав.

Міжнародна федерація футболу ухвалила неоднозначне рішення: Ді Стефано мав відіграти два сезони за "Реал", а два — за "Барселону"

Під час товариського турніру у Венесуелі Альфредо викрали прямо з готелю "Потомак" прихильники комуністів. Кілька днів його тримали на конспіративній квартирі. Щоби зірка футболу не засумувала, терористи грали з ним у шахи. Згодом дозволили надіслати телеграму родині. Ще за кілька днів випустили. Альфредо побіг до іспанського посольства. Дороги не розбирав.
– Досі дивуюся, як мене не збили машини, – згадував.
Посольство працювало з 9 до 14 години. На дзиґарику було 14-15. Альфредо натиснув кнопку й не відпускав її, поки до нього не вийшла секретарка посольства. Вона відразу впізнала зірку мадридського "Реала". Дорогою в аеропорт Ді Стефано супроводжував посилений наряд поліції. В одному із поліцейських футболіст упізнав свого викрадача. Той потиснув йому руку. Мовляв, дякую, що ти мене не продав.

Ді Стефано ревниво ставився до любові глядачів.

— Глядачі — твій головний тренер, — казав новачкам. — Вони змушують тебе творити на полі дива, а можуть і вигнати з нього.

З жінкою Сарою мали шестеро дітей. Коли вона померла 2005-го, важкохворий Альфредо хотів одружитися на своїй секретарці. Була на 50 років молодшою. Але діти Ді Стефано не дозволили

1958 року до Мадрида прибув бразилець Діді, який відібрав у Ді Стефано неофіційне звання улюбленця вболівальників. На першому тренуванні Альфредо поставив перед новачком сітку з м'ячами й свої брудні бутси. Мовляв, неси, хлопче. Потім виправдовувався, що не впізнав у молодому бразильцеві футбольну "зірку". Думав, що то новий працівник клубу. Згодом ді Стефано змовився з Пушкашем і принципово не давав пасів на Діді. За рік той розірвав контракт. На прощання потиснув руку всім, окрім Альфредо.

Тривалий час ді Стефано був рекордсменом "Реала" за кількістю забитих голів — 307. Згодом його рекорд побив Рауль, а потім і Роналду. Альфредо зіграв за чотири збірні — Аргентину, Колумбію, Іспанію і Каталонію. З іспанською не здобув жодного трофея.
З жінкою Сарою мали шестеро дітей. Коли вона померла 2005-го, важкохворий Альфредо хотів одружитися на своїй секретарці. Була на 50 років молодшою. Але діти Ді Стефано не дозволили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прах Стенлі Метьюза закопали під центральним колом стадіону "Сток Сіті"

Дворазовий володар "Золотого м'яча", восьмиразовий чемпіон Іспанії, п'ятиразовий переможець Кубка чемпіонів помер у липні 2014 року. Мав на той час 88 років.

Зараз ви читаєте новину «Альфредо ді Стефано викрадали комуністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути