середа, 21 листопада 2018 18:12

Донецький клуб звинуватили в 37 "договорняках" - його вихованців дискваліфікували довічно

Донецький клуб звинуватили в 37 "договорняках" - його вихованців дискваліфікували довічно
Президент "Олімпіка" Гельзін, посередині, та інші керівники клубу спростовують звинувачення в договірних іграх. Фото: ФК "Олімпік"

За останні чотири роки підозрілі рухи коефіцієнтів ставок відбувалися мінімум в 37-ми матчах донецького "Олімпіка". Про це заявив голова Комітету з етики та чесної гри ФФУ Франческо Баранка.

За словами Баранки, ФК "Олімпік" Донецьк був єдиним футбольним клубом України, який у своєму штаті мав "експерта за ставками": "Як наслідок, в будинку цього "експерта", а також в будинках членів його сім'ї в травні 2018 року Національна поліція Україна провела обшуки і здійснила вилучення документів в рамках спецоперації з розслідування договірних матчів".

Через це КДК ФФУ відсторонив команди U-21 і U-19 ФК "Олімпік" Донецьк від участі в національних змаганнях у цьому і наступному сезонах.

"Хочу звернути увагу, що відповідно до Статуту ФФУ єдиним способом вираження невдоволення рішеннями органів здійснення футбольного правосуддя є звернення до Спортивного арбітражного суду міста Лозанна. У разі незгоди з вищевказаними рішеннями ФК "Олімпік" Донецьк має право протягом 21-го дня з моменту отримання рішення направити скаргу в цю касаційну інстанцію.

Хочу звернути увагу, що ФК "Олімпік" Донецьк вже двічі притягувався КДК ФФУ до дисциплінарної відповідальності за "договірні" матчі. Однак Комітет з етики та чесної гри на цей раз не брав до уваги ці рішення і здійснив розслідування з чистого аркуша, але з урахуванням інформації та звітів від УЄФА.

Розглядалася інформація про розміщення ставок гравцями "Олімпіка" зі своїх акаунтів у букмекерській компанії на програш своєї команди

Розглянувши всі матеріали справи, надавши ФК "Олімпік" Донецьк достатньо часу для пред'явлення власних контраргументів, КДК ФФУ прийняв рішення, спираючись на встановлені національної та міжнародної практики докази: аналіз руху коефіцієнтів ставок (у даній справі розглядалися звіти не тільки організації Federbet і УЄФА, але і Міжнародного центру зі спортивної безпеки ICSS), висновки експертної групи ФФУ (до її складу увійшли відомі італійські екс-футболісти, один з яких є чемпіоном світу), інформацію про розміщення ставок гравцями "Олімпіка" зі своїх акаунтів в букмекерській компанії PariMatch на програш своєї команди (що забороняється робити Законом України "Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань" і Кодексом етики і чесної гри), характер замін гравців і їх синхронну з розміщенням ставок поведінку під час матчу, нестабільну фінансову ситуацію в клубі тощо", - заявив Баранка в коментарі для офіційного сайту ФФУ.

Також Апеляційний комітет ФФУ у справі про договірні матчі за участю гравців молодіжних команд "Олімпіка" вирішив довічно відсторонити від футболу 6 виконавців з системи донецького клубу.

У цей список потрапили Назар Єдинак ​​(нині - третя ліга Польщі), Вадим Щасливцев ("Авангард"), Владислав Пісковий, Артем Козлов ("Суми"), Лука Надирадзе ("Суми"), Богдан Степаненко ("Буковина").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-гравець "Шахтаря" розповів, чи вважає Росію агресором

"Олімпік" відреагував на це листом у клуби УПЛ, що його існування під загрозою через дії Франческо Баранки.

Зараз ви читаєте новину «Донецький клуб звинуватили в 37 "договорняках" - його вихованців дискваліфікували довічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути