понеділок, 06 листопада 2017 11:09

"Дніпро" став чемпіоном СРСР

6 листопада 1983 року "Дніпро" вперше став чемпіоном СРСР. У вирішальному матчі команда на домашньому стадіоні здолала єдиного конкурента – московського "Спартака" - 4:2.

  У вирішальному матчі “Дніпро” переміг “Спартак” - 4:2
У вирішальному матчі “Дніпро” переміг “Спартак” - 4:2

Напередодні доленосної гри "Дніпро" випереджав москвичів на 2 бали. Українців влаштовував будь-який результат окрім поразки. Однак і вона не була би смертельною. За положенням у разі рівності балів призначався додатковий матч.

За 2 роки до тріумфу дніпряни повернулися до вищої ліги, але одразу спустились на дно турнірної таблиці. Керівництво ухвалило рішення призначити тренером Володимира Ємця із нікопольського "Колоса". Під його керівництвом друга команда області якраз рвалася до вищої ліги. Ємець із начальником команди Геннадієм Жиздиком вирівняли ситуацію і повернули "Дніпро" в середину турнірної таблиці. Наступний рік пішов на налагодження командних дій.

І ось 1983 року "Дніпро" вистрелив. Хоча, якби хтось у першому колі сказав, що переможуть підопічні Ємця, йому б не повірили. Аж раптом у Мінську дніпряни здолали тодішнього чемпіона країни – місцеве "Динамо", 2:1, і зрушили з малопривабливого 11 місця. Перше коло команда закінчила на 5 місці. Керівництво скоригувало плани – поставило завдання вибороти бронзу. А потім була неймовірна серія із восьми перемог.

Того року лише "Спартак" конкурував із "Дніпром". Київське "Динамо" відправило до збірної Валерія Лобановського, а його наступник Юрій Морозов не справився з командою – сьоме місце

Московське "Торпедо", здавалося, збило пиху з футбольних вискочок - 3:0. Але далі – п'ять перемог і одна поразка від "Чорноморця".

Вирішальна гра. Того року лише "Спартак" конкурував із "Дніпром". Київське "Динамо" відправило до збірної Валерія Лобановського, а його наступник Юрій Морозов не справився з командою – сьоме місце.

Напередодні вирішальної гри "Спартак" грав у Бірмінгемі з місцевою "Астон Віллою" в 1/16 Кубка УЄФА. Англійці вигравали в Москві - 2:0, але пропустили два голи – 2:2. У повторній грі "Вілла" знову відкрила рахунок вже на 1 хвилині. Але в другій половині гри двічі відзначився Черенков. Причому другий м'яч забили на передостанній хвилині матчу: 2:1 і "Спартак" повертався на батьківщину героєм.

Але українці виявилися міцнішим горішком. На 16 хвилині 19-річний Протасов прорвався правим краєм і прострелив уздовж воріт. Першим до м'яча набігав Олег Таран. Дасаєв спробував угадати напрямок удару й кинувся перекривати порожній дальній кут. А Таран із вбивчою холоднокровністю ударив у ближній, з якого Дасаєв щойно зійшов - 1:0.

На 22 хвилині Литовченко бив здалеку. М'яч зачепив когось із москвичів і зрикошетив. Олег Таран спіймав його зльоту і увігнав під поперечину - 2:0.

І тут москвичі перехопили ініціативу. Два м'ячі Валерія Гладиліна, що мав удар, який можна було порівняти з Рональдом Куманом, і вже - 2:2. Але на 59-й хвилині Литовченко продерся правим флангом і подав у район 11-метрової позначки. На м'яч у падінні кинулися відразу два форварди "Дніпра" – Протасов і Таран. Пощастило Тарану і він оформив хет-трик - 3:2.

Олег міг забити і четвертий м'яч, але суддя Кузнєцов не помітив порушення в карному майданчику. Утім, четвертий гол був. З 11-метрового відзначився Лисенко 4:2 і "Дніпро" – чемпіон.

– Увечері мене забрав товариш – штангіст супертяж і рекордсмен світу Султан Рахманов, – згадував капітан "Дніпра" Микола Павлов. – Ми пиячили увесь вечір. А на ранок – демонстрація, бо свято 7 листопада. Рахманов ніс мене на руках. Я загубив усі документи. Увечері боявся, що не пустять на літак до Києва. Але все обійшлося. Ледве знялися в повітря, як стюардеса оголосила, що в салоні – капітан "Дніпра" Микола Павлов. Внесли ящик шампанського і карнавал продовжився на борту літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київське "Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР

Наступного року "Дніпро" дійшов до чвертьфіналу Кубка чемпіонів, де поступився французькому "Бордо" лише в серії пенальті.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпро" став чемпіоном СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути