понеділок, 22 липня 2019 14:00

"Дніпро" набув сил на кар'єрі

Ветерани "Дніпра" в рамках сезону, присвяченого 30-річчю перемоги у Кубку СРСР, провели матч в Горишніх Плавнях проти збірної Ferrexpo. Гра відбулася з нагоди прийдешнього Дня металурга. У складі господарів грали футболісти "Гірника-Спорт" різних років, а також деякі працівники підприємств. Особливий підтекст зустріч мала для відомого захисника "Дніпра" Сергія Пучкова, який залишив в Горишніх Плавнях помітний тренерський слід. Перед грою чи не кожен, хто прийшов на стадіон, дуже тепло вітався із Сергієм Валентиновичем — здавалося, що його там знають всі.

— Так, це моя колишня команда, якій було віддано багато любові, — сказав Сергій Пучков після матчу. — Мене тут дуже добре зустріли, і приємно було бачити в складі Ferrexpo сьогодні хлопців, які грали ще тоді в мене. Велике спасибі Горишнім Плавням за запрошення, за те, що зробили свято і для вболівальників, і для нас, ветеранів.

Автор: Соціальні мережі
  Зірка "Дніпра" та " Металіста" Олександр Рикун
Зірка "Дніпра" та " Металіста" Олександр Рикун

— Тепла зустріч, тим не менш, не означала товариської гри ...

— А як інакше? Перед цим ми їздили до Латвії, і там теж була серйозна гра. Тут теж ми програвали і, як завжди, проявили волю до перемоги — це наше дніпровське.

— Господарі не образились? Пустять вас сюди ще?

— Це футбол. Нехай молодь вчиться. У нас грали 70-річний Лябик, Федоренко, якому 64 роки, та й ми всі вже не молоді.

В складі "Дніпра" грав 70 річний футболіст

У господарів, чий середній вік дійсно був суттєво нижчим, ніж у дніпрян, був також свій ветеран. Андрію Сухомлину вже 63 роки, але він діяв на полі з великою енергією.

— Команда задоволена, відіграли добре, але результат нас трохи не влаштував, — посміхнувся ветеран футболу Горишніх Плавнів. — У футбол граю, можна сказати, все життя. У нас завжди було добре поставлено все, що стосується спортивних змагань — грали в усі види спорту. Я з 1974 року грав за "Гірник" 20 років — і з тих пір працюю на ГЗК.

Ветерани "Дніпра" приїхали з візитом до Горишніх Плавнів вже вдруге. Господарі за традицією, крім футбольної, організували і культурну програму. Після невеликої оглядової екскурсії містом залізної руди і трикотажу (крім видобувних підприємств, тут працює близько 200 великих і малих швейних фабрик) ветерани "Дніпра" опинилися на Ерістівському ГЗК. Він вважається відносно молодим (11 років) і невеликим (площа кілька квадратних кілометрів), але його вигляд і розміри машин, що там працюють, вразили.

Автор: Соціальні мережі
  Легенди "Дніпра" не екскурсії в кар'єрі
Легенди "Дніпра" не екскурсії в кар'єрі

— Два роки тому ми теж були тут на кар'єрі, тільки на іншому, більш старому і великому, — згадував Василь Лябик. — Тут важка праця. Та й взагалі, будь-яка робота нелегка: на заводах, на шахтах. І у спортсменів теж важка праця. Хто займається професійно спортом, це знає.

Кажуть, що кар'єр є місцем сили. Багато хто знаходять місця, де черпають енергію від землі. Можливо, таке відбувається через те, що якраз в цій місцевості проходить тектонічний злам. І ймовірно, що таке місце мимоволі відкрили дніпровські футболісти, які під час матчу зуміли знайти в собі сили відігратися і вирвати перемогу.

Ferrexpo: Лапочкін, Білошицький, Кравець, Конов, Ткачук, Чернушенко, Звір, Вербовенко, Смаков, Небрат, Лабортас. На заміни виходили: Романюк, Пирожков, Лобов, Поправка, Сухомлин, Шепелєв.

"Дніпро": Жилкін, Буц, Горілий, Гревцов, Миргородський, Пучков, Полунін, Лябік, Червоний, О.Таран, Федоренко. На заміни виходили: Яковенко, Павлюченко, Рикун, Дмитрієв, П.Таран

Голи: Поправка (30), П.Таран (33), Полунін (41)

Молодші господарі в першому таймі (матч складався з двох 30-хвилинок) мали перевагу, але досвідчена оборона дніпрянграмотно читала гру, перериваючи всі численні передачі до штрафного. "Дніпро" до перерви атакував небагато, але два дуже хороших моменти мав. А коли здавалося, що на перерву команди так і підуть без голів, на п'ятачку перед воротами Жилкіна зорієнтувався фактурний форвард Поправка, який переправив головою м'яч у сітку. Дніпряни трохи попресували арбітра щодо ймовірного офсайду, але той був непохитний. Та й гол, об'єктивно кажучи, був чистий.

Однак цей епізод розпалив футболістів "Дніпра", які не люблять програвати ні на професійному, ні на ветеранському рівні. У другому таймі дніпровські зірки завелися і, забувши про всі колишні травми, пішли вперед.

— Звісно, ми завелись, — зізнався півзахисник "Дніпра" Костянтин Павлюченко. — У них вийшли молоді гравці, і довелося перемикатися з другої швидкості на третю, а потім — на четверту. П'яту вже вмикати важко (сміється).

Павлюченко був безпосередньо причетний до того, що "Дніпру" досить швидко вдалося відігратися — син легендарного бомбардира "Дніпра" Павло Таран головою замкнув його подачу справа. Потім були ще кілька атак, коли забивати могли той же Таран, Дмитрієв, Полунін. І, нарешті, на 41-й хвилині був створений справжній шедевр. Андрій Полунін, як в молоді роки, виконав штрафний, закрутивши м'яч повз стінку в дев'ятку!

— Судячи з того, як вийшло, напевно, ще щось можемо, — посміхався після гри задоволений автор гола. — Навіть через 15 років після закінчення кар'єри. Вийшло так, що аж сам не повірив! Думав, вже не доб'ю з цієї відстані — і так вдало влучив. Приємно!

Цей гол, як з'ясувалося, став переможним. Буквально за хвилину Павлюченко з пенальті влучив у поперечину, і господарі потім в кінцівці прагнули зрівняти слизький рахунок. Кілька разів виручив дніпрян Геннадій Жилкін, а в одному епізоді його підстрахував Юрій Гревцов, який встиг за рахунок ривка (і звідки тільки молодіжна швидкість взялася?!) вибити м'яч з лінії воріт. Рахунок так і залишився 2:1 на користь "Дніпра", який, до речі, їздив в Горішні Плавні зі своєю групою підтримки — командою Angels.

Декілька разів гостей виручив воротар Геннадій Жилкін

— Будь-який воротар хоче проявити себе якомога більше, — говорив після гри Геннадій Жилкін. — Суперники не давали нам стояти, але хлопці в "Дніпрі" все майстровиті, з досвідом. Другий гол Андрій Полунін взагалі виконав шедеврально. Приємно показувати красивий футбол на такому полі.

— Ми дуже раді, що наші працівники змогли зіграти на одному полі з тими, за кого вони вболівали, коли вчилися у Кривому Розі та Дніпрі. Вони ходили на "Метеор", на "Дніпро-Арену" і вболівали за цих людей. А сьогодні, напередодні Дня металурга, вони отримали можливість зіграти з ними. Ми хотіли подарувати їм це спортивне свято, тому що ті, хто добре працює, повинні і добре відпочивати, — сказав організатор матчу Руслан Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супряга забив три голи "Ворсклі"

"Дніпро" двічі перемагав в чемпіонаті СРСР, один раз переміг у фіналі Кубка СРСР. В часи Незалежності неодноразово був призером чемпіонату України, двічі фіналістом Кубка України. В сезоні 2014-2025 грав у фіналі Ліги Європи. У 2019 році команда припинила своє існування.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпро" набув сил на кар'єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути