пʼятниця, 23 жовтня 2015 12:36

День народження Короля футболу: сьогодні Пеле виповнилося 75 років
18

Пеле та капітан збірної Анлії Боббі Мур, чемпіон світу-1966
Пеле разом зі своїм другом Львов Яшиним, володарем "Золотого м'яча-1963"

Сьогодні, 23 жовтня, виповнюється 75 років найкращому футболістові XX століття Пеле (Едсон Арантіс ду Насіменту)

Нападник виступав за клуби "Сантос" і "Нью-Йорк Космос". Провів 92 матчі і забив 77 голів у складі збірної Бразилії, ставши найкращим бомбардиром національної команди.

За 21 рік професійної кар'єри Пеле став триразовим чемпіоном світу, дворазовим володарем Кубка Лібертадорес і Міжконтинентального кубка, а також володарем Суперкубка міжконтинентальних чемпіонів.

За весь час своєї футбольної кар'єри бразильський нападник забив 1289 голів у 1363 іграх.

Майстерність

Секрет майстерності Пеле криється в його феноменальних фізичних даних і величезній працьовитості. Відомо, що на піку своєї спортивної кар'єри він пробігав 100-метрову дистанцію менше, ніж за 11 секунд, тим самим зовсім небагато поступаючись показникам професійних легкоатлетів-спринтерів. Проведені свого часу спеціальні дослідження показали також, що у Пеле дуже широкий кут зору: це дозволяло йому швидко оцінювати постійно мінливу ситуацію на полі - і приймати оптимальне рішення.

Надзвичайно обдарований від природи, Пеле, тим не менше, чимало часу приділяв відпрацюванню окремих компонентів футбольної техніки, завдяки чому він, приміром, однаково добре бив по м'ячу з обох ніг. Ще одна безсумнівна його перевага - чудовий дриблінг і обведення. Властива Пеле філігранна техніка володіння м'ячем поєднувалася з великою швидкістю пересування, а багаторазово відпрацьовані на тренуваннях прийоми - з майстернею імпровізацією.

Пеле відрізняло також гольове чуття, виняткова інтуїція і тонке розуміння гри. Незважаючи на високу індивідуальну майстерність, Пеле завжди залишався прихильником командної гри. Пеле відомий як "гросмейстер" пасу, його передачі партнерам були точні, своєчасні - і нерідко ставили в безвихідь суперників своєю нестандартністю і несподіванкою.

На думку експертів, в техніці Пеле не було слабких місць, його специфічна манера гри багато в чому змінила уявлення про можливості і саму суть футболу. Багато "див", які він демонстрував на полі, стали легендарними.

Популярність

Коли Пеле написав автобіографічну книгу "Я - Пеле", багато неписьменних бразильців спеціально стали вчитися грамоті, щоб прочитати мемуари відомого співвітчизника.

Пеле став одним із символів країни, її справжньою "Чорною перлиною" (Perola Negra - одне з прізвиськ футболіста), і президент Бразилії навіть видав спеціальний указ, за яким зірковий нападаючий проголошувався "національним надбанням", - щоб уникнути трансферу Пеле в який-небудь європейський клуб.

Як показали спеціальні опитування, проведені в 1970-их роках у різних регіонах світу, 95 людей зі 100 знали, хто такий Пеле. За деякими даними, йому належить рекорд за кількістю даних інтерв'ю та фото. А ім'я та імідж Пеле в різний час використовувалися і використовуються в рекламі різної продукції: від спортінвентаря і кави до наручного годинника.

У другій половині 1990-х Пеле виконував обов'язки міністра у справах молоді, туризму і спорту Бразилії. Чимало часу приділяє громадській діяльності (Посол Доброї волі ООН і ЮНІСЕФ), пропаганді футболу і взагалі спорту в різних куточках світу. В рамках спеціальної освітньої програми брав участь у створенні навчального фільму для дітей про футбол.

Відомий як кіноактор (у фільмографії Пеле є і стрічка на футбольну тему - "Втеча до перемоги"), телекоментатор, бізнесмен (у всьому світі відома марка кави Cafe Pele), автор і виконавець власних пісень.

Особисте життя

У 1966 році Пеле одружився на Роземері дос Рейс Шолбі, з якою вони стали батьками трьох дітей: Келлі Христини (1967), Едсона (1970) і Женніфер (1978). У 1982 році Пеле і Роземері розлучилися.

У 1994 році Пеле одружився вдруге, його обраницею стала Ассирія Лемос Сейшас. Згодом у пари народилися близнюки Жошуа і Селесте, але в підсумку вони також розлучилися.

Афоризми, цитати, висловлювання, фрази Пеле

Все це практика.

Без спільних зусиль перемога у футболі неможлива.

Коли ви контролюєте м'яч, ви контролюєте рахунок.

Футбол - це команда, колектив, а не один-два-три зіркових гравця.

Якщо Марадона думає, що він найкращий гравець століття то це його проблеми.

Ентузіазм це все. Він повинен бути тугий і вібруючий, як гітарна струна.

Я визнаю, що життя Лідера є важким, що він буде більше страждати від травм, ніж більшість чоловіків і що багато з цих травми не будуть випадковими.

Успіх не випадковість. Це важка робота, наполегливість, навчання, вивчення, жертвопринесення і насамперед, любов, до того що ви робите або навчаєтесь робити.

Протягом 20 років вони задавали мені те ж питання, хто кращий? Марадона або Пеле? Я відповідаю, що все, що вам потрібно зробити, це подивитися на факти - хто грає правою ногою, а хто головою.

Пеле у цифрах

1 363 матчі за професійну кар'єру

1289 голів

92 матчі за збірну Бразилії

77 голів (рекорд країни)

29 командних трофеїв

3 перемоги на Кубках світу (Пеле є єдиним в історії футболу триразовим чемпіоном світу)

Відео

Гол у ворота Вельсу у чвертьфіналі Кубка світу-1958

20 найкращих голів Пеле

Найкрасивіший гол Пеле

Зараз ви читаєте новину «День народження Короля футболу: сьогодні Пеле виповнилося 75 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути