Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2017 12:05

"Дав би капітанську пов'язку Хачеріді"

Сьогодні київське "Динамо" стартує у груповому етапі Ліги Європи. Матч команди Олександра Хацкевича проти албанського "Скендербеу" пройде на НСК "Олімпійський" о 20:00, текстова трансляція на нашому сайті.

Gazeta.ua поставила 11 запитань Всеволоду Кевличу - вболівальнику київського "Динамо" та менеджеру третьої ракетки світу, тенісистки Еліни Світоліної.

Автор: tennis.sport.ua
  “Андрія Ярмоленка потрібно було продавати раніше. Хоча і зараз ще нічого не втрачено” - Всеволод Кевлич
“Андрія Ярмоленка потрібно було продавати раніше. Хоча і зараз ще нічого не втрачено” - Всеволод Кевлич

1. Коли вперше прийшли на матч "Динамо"?

Зараз ви вжахнетесь. Це було в жовтні чи листопаді 1979-го. Це був матч "Динамо" проти "Спартака", які я потім регулярно не пропускав. "Республіканський" реконструювали перед Олімпіадою-1980, тому клуб проводив матчі на стадіоні "Динамо". В цей час Валерій Лобановський формував першу команду "Динамо", яку я добре пам'ятаю. Тоді починали грати Дем'яненко, Журавльов, Безсонов. На воротах стояв Роменський. Олег Таран грав у нападі. Олег Блохін був травмований.

Той матч "Динамо" програло - 0:2. Не пригадую, на якому місці тоді команда фінішувала у чемпіонаті, але добре пам'ятаю той футбол. У наступні два сезони кияни стали чемпіонами СРСР. Тоді я побачив, як можна з команди, наполовину складеної з дерев'яних гравців, зробити команду, яка виграє пристойний чемпіонат. Такі мої перші враження про "Динамо" тих років.

Великих розваг тоді не було. А матчі відбувалися регулярно. Футбол - це як довгий серіал, який триває практично рік.

2. Чи важко зараз бути вболівальником "Динамо"?

Не можу сказати, що це важко. Зараз є можливості дивитися матчі інших чемпіонатів, але "Динамо" - це той клуб, який всередині тебе. І ти від цього нікуди не дінешся. Можна багато писати, що я більше за нього вболіватиму. Все одно так не виходить.

Зараз є велика різниця між тим, що є насправді, і тим, що озвучують. Я цього не розумію. Якщо ми граємо у футбол, то робимо це для когось. Вболівальник може зрозуміти будь-який стан команди, якщо з ним спілкуються зрозумілою мовою. А коли тебе регулярно обманюють, то ти перестаєш довіряти. З часом ти розумієш, що дії суперечать завданням, а заяви суперечать тому, що відбувається.

Я не фанат. Я ніколи не йшов на трибуну з метою роздягнутися, показати татуювання і покричати 90 хвилин. Мені це не цікаво. Я дивлюся, як рухаються футболісти і як команда взаємодіє. Мені пощастило бачити на власні очі "Динамо" Лобановського. Коли Валерій Васильович говорив, що він так будує команду, то я бачив це на полі. Могло виходити, а могло і не виходити, але ідеї були зрозумілими.

"Янґ Бойз" - це лакмусовий папірець. Поки що одиничні перемоги над "Шахтарем" не можуть бути мірилом успішності клубу

Зараз важка економічна ситуація. Наскільки я розумію, в "Динамо" немає коштів, щоб претендувати на дуже високі позиції в Європі. Зате є відповідні заяви. Можливо, краще сказати: "Хлопці, ми будуємо команду, за яку гратимуть молоді українські футболісти. Ми переходимо на модель "Аякса" і виховуватимемо гравців, які в майбутньому стануть нашим капіталом".

Я не фахівець у футболі, але я не розумію трансферів "Динамо". Ні Кадара, ні Пантича. Я розумію перехід Дерліса Ґонсалеса. Мені він цікавий як гравець. Але він не росте.

Гравці ростуть тоді, коли є тренер, який вчить і прищеплює розуміння гри. Можна по-різному ставитися до Мірчі Луческу (колишній наставник донецького "Шахтаря". - Gazeta.ua), але всі, хто приходив до нього, виростали. Потім це відображалося на їхній трансферній вартості.

3. Як відреагували на трансфер Андрія Ярмоленка в дортмундську "Боруссію"?

Мені здається, що його потрібно було продавати раніше. Хоча і зараз ще нічого не втрачено.

Я не розумію, чому в клубі президент має сам усім займатися. Озвучують, що президент веде переговори. А для чого йому тоді вся клубна інфраструктура? Збоку здається, що менеджмент у "Динамо" дивний.

4. Кого ви бачите новим капітаном "Динамо"?

Перша думка, яка прийшла в голову, - Євген Хачеріді. Якщо дати йому капітанську пов'язку, то ми побачимо нового Хачеріді. Він мені подобається. Євген не завжди керований, але якщо довірити йому відповідальність, то він стане спокійнішим. Він би зрозумів, що це його новий статус.

5. Чому "Динамо" вилетіло з Ліги чемпіонів від "Янґ Бойз"?

Я бачив тайм матчу в Києві. Якби не гол Дениса Гармаша, то перша зустріч протистояння завершилася б з рахунком 2:1 і ніхто б не писав, що "молодим хлопцям" тут не місце". "Янґ Бойз" грали у свою гру. Я не бачив, чому "Динамо" має затоптати суперника. У команди зараз немає рівня надійності. Мені здалось, що у Швейцарії могло бути і 4:0 на користь господарів поля. Три сейви Коваля коштують одного ляпу, який він допустив.

Євген Хачеріді не завжди керований, але якщо довірити йому відповідальність, то він стане спокійнішим

Будь-якому новому тренерському штабу потрібен час. Я не знаю Хацкевича як тренера. Я бачив кілька команд Олега Лужного. Дві з них точно не грали в те, що я вважаю футболом. Це був якийсь Сталінград. Там не було творчої основи. Якщо ти не створюватимеш, то ти не перемагатимеш. Я поважаю Лужного як хорошого гравця. Але з погляду тренерських задатків виникають запитання. Максим Шацьких тільки завершив грати.

"Янґ Бойз" - це лакмусовий папірець. Поки що одиничні перемоги над "Шахтарем" не можуть бути мірилом успішності клубу.

6. Як відреагували на неприїзд "Динамо" до Маріуполя?

Гарантій безпеки не дасть ніхто і ніколи. Це нонсенс і маніпуляція. Як можна дати гарантії особистої безпеки?

Ми проводили матч Кубка федерацій проти Австралії в Харкові. Від нас не вимагали ніяких гарантій. Ми склали алгоритм тих чи інших дій і план безпеки. Ми тоді теж перебували у червоній зоні терористичної загрози. Австралійці не хотіли їхати, але Міжнародна федерація сказала, що приймаюча сторона гарантуватиме безпеку.

У футбол грають усюди. В Ізраїлі та інших гарячих точках також проводять чемпіонати.

7. Коли востаннє були на матчі "Динамо" на стадіоні?

Це була зустріч проти "Чорноморця", коли команду тренував Олег Блохін. Якщо чесно, зараз не дуже хочеться ходити на стадіон. Я спокійно дивлюся футбол по телебаченню. Мені так зручніше.

8. В якій точці зараз перебуває "Динамо"?

З того, що я бачу, то не в найкращій. На сьогодні "Динамо" - не конкурент "Шахтареві" за системою клубної організації. Як мені не прикро це говорити, але "гірники" розуміють, що і як вони роблять.

Але в "Динамо" є величезна перспектива росту. Якщо клуб прагнутиме не конкурувати з "Шахтарем", а захоче рости всередині себе, то цей шлях сприятиме успіху.

9. Яким ви бачите майбутнє українського футболу?

В українському футболі було багато ілюзій. Як тільки стіни впали, з'ясували, де ми насправді знаходимося. Так мало статися. Хоча я не шкодую, що бачив хороший довоєнний футбол.

Зараз фактично все починається з нуля. Це добре, тому що це має бути правильно. Футбол повинен розвиватися знизу вгору, а не навпаки, як це було раніше. Не секрет, що Леонід Кучма любив футбол. Він давав багато привілеїв власникам клубів.

Якщо "Динамо" прагнутиме не конкурувати із "Шахтарем", а захоче рости всередині себе, то цей шлях сприятиме успіху

Конкуренція двох клубів породжує систему на двох ногах. А на двох ногах може ходити людина. Український футбол поки що не настільки розумна істота. Тому виходить, що наш футбол опирається на два костилі, й один періодично б'є іншого. Система футболу не стійка.

Якщо у футболі буде інтелект, то все буде нормально і можна буде заробляти. Ринок чесної конкуренції цьому сприяє.

10. Коли почали вболівати за "Ліверпуль"?

Останнім часом. За "Ліверпулем" Брендана Роджерса я дивився абсолютно індиферентно. А Юрґена Клоппа просто обожнюю. Він адекватно реагує на невдачі. Ти читаєш його інтерв'ю і віриш йому. Ти хочеш бути з ним тоді, коли все добре, і тоді, коли погано.

У футболі кожному дозволено бути поряд з успіхом. Всі ми всередині трішки глоріхантери. Хочеться, щоб щось пов'язане з нами, перемагало. Це основа вболівання.

11. Хто виграє чемпіонат Англії?

Не знаю, але мені дуже хочеться, щоб легенда про Робін Гуда (в Англії жартують, що "Ліверпуль" відбирає очки в багатих і роздає бідним. - Gazeta.ua) колись закінчилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Занадто легко для киян пройшов перший матч"

В одній групі з "Динамо" в Лізі Європи виступають албанський "Скендербеу", сербський "Партизан" і швейцарський "Янґ Бойз". У чемпіонаті України кияни йдуть на другій позиції, на 2 очки відстаючи від "Шахтаря".

Зараз ви читаєте новину «"Дав би капітанську пов'язку Хачеріді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути