середа, 18 серпня 2021 11:05

Що пише українська преса про матч "Монако" - "Шахтар"

Що пише українська преса про матч "Монако" - "Шахтар"
Педріньйо став автором єдиного м'яча в матчі. Фото: "Шахтар"

Донецький "Шахтар" обіграв в Монако в четвертому раунді відбору до Ліги чемпіонів місцевий однойменний клуб - 1:0. Єдиний м'яч на 19 хвилині забив півзахисник Педріньйо. Українська преса стримано відреагувала на перемогу донецького клубу.

"Гірники зробили хороший доробок на матч-відповідь, але проблеми в обороні залишають великі причини для занепокоєння, - пише "Трибуна". - Не найсприятливіший старт матчу і пропущений гол змусили" Монако "діяти в позиційному нападі, де більшість атак зводилися до закидань у карний майданчик або розрахунку на індивідуальну майстерність нападників. Це могло спрацювати, але не спрацювало в цей раз.

Шанси на прохід до наступного раунду трохи виросли для гірників, але тішитися не варто

Початкова частина першого тайму показала, наскільки домінуючим може бути "Шахтар" навіть на тлі єврокубкових суперників приблизно рівного з ним класу. Інша справа, що з такою інтенсивністю і ефективність, на такому куражі неможливо діяти постійно. Цього разу план вдалося реалізувати, нехай і з певними застереженнями. Шанси на прохід до наступного раунду трохи виросли для гірників, але тішитися не варто. "Монако" точно створить проблеми 25 серпня в Харкові ".

Сайт "Футбум" цитує колишнього хавбека "Шахтаря" Ігоря Леонова.

"Гірники домоглися на виїзді хорошого для себе результату. Проте вже зараз пора забувати про цю гру і думати про повторне протистояння, адже на кону стоїть путівка в основну сітку Ліги чемпіонів. Не порадувало, що після забитого м'яча "Шахтар" не те, щоб зупинився, але , як мені здається, аж занадто став гостинним на своїй половині поля. У донеччан практично не було передумов, щоб забити другий м'яч. Думаю, можна було б добивати суперника, враховуючи, як команда Роберто Де Дзербі діяла в перші 20 хвилин".

"Терикон" звертає увагу на помилки капітана команди Миколи Матвієнка.

"Шахтар" дозволив завдати з-за меж свого карного майданчика 10 ударів. Це - провальна статистика

"Монако" Ніко Ковача славиться вмінням відбирати м'яч в середній третині поля. Але те, що стало відбуватися з "Шахтарем" після забитого гола, навіть не цьому тлі виглядає неймовірним. Гості вирішили влаштувати атракціон нечуваної ввічливості - м'яч просто віддавався супернику, який тут же йшов вперед, намагаючись скористатися неминучою плутаниною в наших захисних рядах. Швидко перебудовуватися "Шахтар Де Дзербі теж ще не вміє.

Що ще гірше - пішли помилки перед своїм штрафним майданчиком. Важко сказати, хто з "гірників" зробив їх більше, але чомусь найбільш кричущими, що кидаються в очі були ляпи Миколи Матвієнка. Може, тому, що він грав з капітанською пов'язкою? Так чи інакше, але кілька його "обрізок" створили колосальні проблеми команді, з яких могло вирости щось набагато більш небезпечне, ніж вийшло насправді.

Тут ще один важливий аспект поєдинку. Як і "Генк", "Монако" багато бив по нашим воротам. Як і "Генк" - в основному повз. За всю гру монегаски зробили 16 "пострілів" проти 6 у "Шахтаря", при цьому співвідношення ударів в створ - всього 6:4, а по-справжньому небезпечних для Трубіна ударів було дай Бог 3. При цьому, однак, "Шахтар" дозволив завдати з-за меж свого карного майданчика 10 ударів. Це - провальна статистика. Будь на місці "Монако" якась більш прицільна команда, що не відвезти "гірникам" з Лазурного берега навіть нічиєї.

Але "Монако" є "Монако", і за це нам варто подякувати долі. Постійно отримуючи шанси для атаки, господарі поля тринькали їх з чисто французьким легковажністю. Якщо дивитися коефіцієнт очікуваних голів xG, то він буде всього 1.44 проти 0.74 у "Шахтаря" - різниця не суттєва при такій статистиці ударів. Тобто, критичної гостроти "Монако" в атаці, як правило, не створював. Можливо, вся справа дійсно в психології, в закріпачення, як припустив на післяматчевій прес-конференції Ніко Ковач?"

"Сегодня" віддає належне новачкові "Шахтаря":

"Велика заслуга в голі Педріньйо. Бразилець видряпав м'яч у центрі на підступах до штрафного, пішов в дриблінг і пройшов трьох. Далі - справа техніки. Педріні без проблем поклав м'яч у порожній кут воріт метрів з 13-ти.

Під кінець тайму гості віддали ініціативу "Монако", однак без проблем контролювали гру. Після перерви французи трохи притиснули Шахтар. Особливо активними були Головін і віссам бен єддер, які не боялися напружувати Трубіна з різних дистанцій.

Що цікаво, в пориві освіжити атаку Ковач поміняв саме Головіна з Бен Йеддером, а зовсім не інертного Фолланда. А зміни ці не дали свого ефекту. Монегаски притиснули "Шахтар" до воріт і практично не давали шансу на контратаки.

Втім, і біля воріт Трубіна можна згадати не так багато небезпечних моментів. Боада бив в штангу, а удари від Тчуамені, Мартінша і Діатто парирував кіпер гостей.

"Шахтар" вистояв і здобув надважливу перемогу на стадіоні "Луї II". Нічия або перемога в Харкові через тиждень дозволять команді Роберто Де Дзербі стати учасником групового раунду Ліги чемпіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де Дзербі прокоментував перемогу над "Монако"

Сьогодні відбудеться ще кілька матчів четвертого раунду відбору до Ліги чемпіонів. У Лісабоні "Бенфіка" прийматиме ПСВ. Найбільші шанси вийти на поле в основному складі має українець Роман Яремчук

Зараз ви читаєте новину «Що пише українська преса про матч "Монако" - "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути