пʼятниця, 04 червня 2021 12:04

Чому затія з "Українською хокейною асоціацією" насправді блеф

Чому затія з "Українською хокейною асоціацією" насправді блеф
ФХУ знаходиться на хорошому рахунку в очах своїх міжнародних партнерів

В кінці весни пройшов конгрес громадського союзу "Українська хокейна асоціація", який має пряме відношення до власника ХК "Донбас" Бориса Колеснікова. Пояснюємо чому з'явився цей проект, яку він переслідує мету і чому йому ніколи не стати "федерацією хокею".

В українському спорті нічого не відбувається просто так. Не секрет, що ігрові види спорту цікаві людям, чиї доходи є достатніми, щоб потрапляти в список найбагатших українців. Ця українська традиція добре відображається в футболі, баскетболі, хокеї. Але ось в кінці травня 2021 року в ЗМІ розлетілися новини - пройшов всеукраїнський конгрес ОС "Української хокейної асоціації" (УХА), в який увійшло 24 обласних громадських союзи. Президентом обрали олімпійського чемпіона Олексія Житника.

Щоб розібратися, що відбувається, необхідно провести деякий історичний екскурс. Реєстри свідчать, що дата реєстрації УХА - жовтень 2020 року. Серед засновників громадська організація "Хокейний клуб "Маріуполь" та ТОВ "Хокейний клуб "Донбас". Виконавчий директор Сергій Варламов, одночасно обіймає посаду генерального директора "Української хокейної ліги" (УХЛ). І тут поки неясно - навіщо потрібен президент Житник, коли є виконавчий директор Варламов? Але головне, що зв'язок з Колесніковим - максимальний. Відповідно, створення такої організації не може бути випадковістю - такі дії мають чіткий ідеологічний, навіть політичний контекст - персональний конфлікт Колесникова з "Федерацією хокею України" (ФХУ). Це протистояння носить особистісний характер, тому що заявлені цілі якраз і збігаються з тим, що робить ФХУ. Так, новостворена організація власника "Донбасу" ставить перед собою такі ними задекларовані цілі: "Методологічну, кадрову і фінансову підтримку дитячого хокею в Україні, створення повноцінної молодіжної хокейної ліги, а також проведення чоловічих і жіночих чемпіонатів України".

Для необізнаного вболівальника такі наміри здаються цілком доброзичливими, що сприяють розвитку хокею. Але на ділі все навпаки. Заявлені цілі сходяться з тими програмами і завданнями, які ставить перед собою ФХУ. Наприклад, проведення дорослого і жіночого чемпіонату України відносяться саме до юрисдикції "Федерації хокею". Навіть в договорі УХЛ з ФХУ в пункті 1.4 вказується, що "сторони погодилися і усвідомлюють, що Федерація дотримується положень чинного законодавства України, і не передає ніяких повноважень щодо забезпечення розвитку хокею з шайбою, які їй дані центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту (Міністерство молоді і спорту)". Тут важливо розуміти, що будь-які турніри і змагання без схвалення або договору з ФХУ є приватною ініціативою, не котируються в міжнародному співтоваристві.

Тоді слід подивитися на документи Федерації з Міністерства молоді та спорту, де чітко вказано, що договір спортивного міністерства з ФХУ може бути розірваний у разі невиконання обов'язків останньої. Так які це обов'язки? В основному це заходи, пов'язані з виступами національної збірної, формування правил з проведення спортивних змагань відповідно до міжнародної федерації хокею, організація офіційних всеукраїнських та міжнародних змагань з хокею з шайбою, розробка різних методик і звітності, і так далі.

Всі ці пункти бездоганною виконуються ФХУ - збірна команда бере участь в міжнародних турнірах, незважаючи на протидію з боку власника ХК "Донбас". Також за останні чотири роки було проведено на території України три чемпіонати світу в різних вікових категоріях U-18 (2018 рік), U-20 (2019 рік) і в дорослому першому дивізіоні (2017 рік). Крім цього, в тому ж 2017 році була відновлена ​​жіноча збірна України з хокею з шайбою (після 22-річної перерви) і ФХУ проведено вже чотири жіночих чемпіонати. Додатково до цього щороку проводяться дитячі змагання у всіх вікових групах, а таких 11 категорій. До слова, кількість дітей, які займаються хокеєм, збільшилася з 2,7 тис. у 2013 році до 3,4 тис. у 2019 році, а дитячих тренерів з 86 до 135 осіб. Всього в Україні функціонує 28-м ДЮСШ, серед яких 8 приватних, решта комунальні. Також і кількість дитячих груп збільшилися за шість років з 135 до 210. Тобто немає жодного моменту, який би дав привід засумніватися в продуктивності діяльності ФХУ, а значить і договір не може бути розірваний.

Але тут виникає ще один момент - всі федерації спорту перебувають в міжнародних федераціях, які і санкціонують їх участь у світових чемпіонатах і турнірах. ФХУ є членом Міжнародної федерації хокею на льоду (IIHF) з 1992 року. Нагадаю, саме ця організація дає повноваження на проведення міжнародних змагань та внутрішнього чемпіонату. Тобто, ще раз - без відмашки IIHF будь-який турнір, що проводиться в країні, залишається приватною ініціативою, без будь-яких наслідків - "переможець" такого турніру не може брати участь в Лізі чемпіонів, сам турнір не вважається "чемпіонатом країни" і так далі. Виходить, щоб громадський союз УХА міг реалізовувати свої поставлені цілі, а саме "проведення чемпіонатів", то необхідно, щоб його включили в IIHF. Але проблема в тому, що в міжнародній федерації не може бути два члена від однієї країни. Це означає, що ФХУ повинна пройти процес виключення з Міжнародної федерації, а потім процес включення в міжнародне співтовариство УХА. І ось тут і прихована головна заковика.

Взагалі в новітній історії хокею немає подібних прецедентів, крім чимось схожих подій. Наприклад, в 2008 році Конгрес Міжнародної федерації хокею заборонив Вірменії на один рік брати участь у змаганнях під егідою цієї організації. Причина - участь у вірменській збірній гравців, яких там не повинно було бути. Якщо говорити в загальному за спорт, то можна згадати, що сталося в легкій атлетиці, коли Міжнародна федерація виключила Всеросійську федерацію через використання допінгу і призначила велику грошову компенсацію. Це говорить про те, що саме по собі виключення з членів міжнародних організацій - надзвичайна подія.

Що ж говорять документи IIHF з цього приводу? У статуті чітко описано, чим повинна займатися національна федерація - одне з головних - це участь у міжнародних турнірах, контроль змагань. Інші пункти прості і не виконати їх може тільки організація, яка припинила своє існування. Відповідно, якщо все ж обов'язки не виконуються, то збирається Рада Міжнародної Федерації, що складається з тринадцяти членів. Потім розбирається кейс, проходить голосування і тільки потім припиняється членство в IIHF.

А щоб виключити члена з IIHF необхідно пройти наступну процедуру - скликається Конгрес (раз на чотири роки) - збори всіх членів організації, а це 81 країна. Підстави для вигнання подібні до перших правил - по суті національна федерація повинна закритися, наприклад, не брати участь в діяльності міжнародної організації чотири роки. Потім на Конгресі проходить голосування, і в разі кворуму і супербільшості в 75% голосів - тільки тоді виключається національна федерація. Тобто, порушення з боку національного члена повинні бути настільки кричущими, що велика частина учасників IIHF погодиться на такі радикальні заходи. Можна тільки уявити рівень такої події, тому що ніколи в історії хокею ще подібних порушень не було зафіксовано.

Звичайно, нічого подібного не відбувається в Україні. Потрібно сказати, що ФХУ знаходиться на хорошому рахунку в очах своїх міжнародних партнерів. Вдале проведення чемпіонатів світу - і в тому числі регулярне - це вже показник. Вибір країни для світових змагань - це демократичний процес з боку Ради IIHF. А Україна не один раз отримувала таку можливість - саме по собі це термометр довіри до "Федерації хокею". За майже 30-річне членство не було жодного скандалу або зауваження в бік української федерації. Більш того, в 2010-х роках було проведено міжнародний аудит української організації, який не виявив ніяких порушень.

Що ж відбувається - після того як Колесніков спровокував конфлікт з ФХУ, який привів до розриву договору з УХЛ, вітчизняна федерація була змушена взяти на себе право проведення Чемпіонату України. До слова, на даний момент заявки на участь подало вже три команди - "Дніпро", "Кременчук" і "Беркут", а директором Чемпіонату України з хокею з шайбою став найрезультативніший український гравець в NHL Дмитро Христич.

Виходить, що на даний момент жодного законного способу замінити ФХУ, як повноважного представника IIHF та Міністерства молоді і спорту. Організація та ідея суспільного союзу УХА - це обман уболівальників, які насправді хочуть бачити розвиток хокею, а на ділі отримують задоволення амбіцій Колесникова, який бажає контролювати хокей. Гроші та інші ресурси витрачаються на руйнування, а не створення. Цілі, які заявлені в УХА ніколи не можуть бути виконані з описаних вище причин, а значить весь пафос проведення конгресу цього громадського союзу зводиться до надування щік і спортивного сепаратизму.

Зараз ви читаєте новину «Чому затія з "Українською хокейною асоціацією" насправді блеф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути