пʼятниця, 25 травня 2018 19:38

Чим ризикують "Шахтар" та Фонсека

Чим ризикують "Шахтар" та Фонсека

Паулу Фонсека продовжив контракт із "Шахтарем" ще на два сезони. За два роки в Україні португальський тренер виграв два чемпіонства, два Кубки країни, вивів "Шахтар" до плей –оф Ліги чемпіонів - 2017/18, досягши дуже доброго результату.

Протягом цього сезону ходило дуже багато розмов про інтерес до Фонсеки з боку клубів із провідних чемпіонатів. Називалися навіть топ-клуби - "Арсенал", "Баварія" "Парі Сен-Жермен", які начебто зацікавленні в запрошенні Фонсеки. Особливо ці чутки загострилися у останній місяць, коли мала остаточно вирішитися доля португальського тренера в "Шахтарі". "Евертон, який нібито проявляв інтерес до Фонсеки ще із осені, після звільнення Рональда Кумана, замість тимчасового Сема Аллардайса запросив іншого португальця, Марку Сілву. "Вест Гем" після звільнення Девіда Мойєса пріоритетним для себе бачить колишнього тренера " Манчестер Сіті", чилійця Мануеля Пеллегріні. В "Баварії", " Арсеналі", " ПСЖ", "Боруссії" Дормунд", де відбулися, чи ще відбудуться зміни тренера, про Фонсеку взагалі мова не йде. Складається таке враження, що агенти Паулу Фонсеки навмисне роздмухали інтерес до свого підопічного щоб мати кращі позиції в переговорному процесі із "Шахтарем" та виторгувати кращий контракт. ЗМІ повідомлять, що тепер Фонсека буде отримувати 4 мільйона євро на сезон. Величезні гроші, як для тренера команди з української прем'єр-ліги.

Сучасний футбол такий, що тренер не може працювати довго на одному місці і при цьому бути успішним

Не перший раз розігрують такі вистави. Свого часу Тайсон говорив, що хоче повернутися до рідного "Інтернасіоналя", але все завершилося підписанням нового дострокового контракту із "Шахтарем".

Менеджмент "Шахтаря" вирішив не відмовлятися від того, що приносило результат у два попередні сезони. Але тут може бути багато ризиків, як для клубу, так і для самого тренера.

Мотивація

Сучасний футбол такий, що тренер не може працювати довго на одному місці і при цьому бути успішним. Починаються проблеми із мотивацією. Можливі нюанси, коли проводиться ротація складу, і гравці змінюються, тоді вони не звикають до одних і тих же умов. Але навряд чи "Шахтар" буде розраховувати на серйозну ротацію в складі. Сам Фонсека більше двох сезоні ще не працював в одній команді. Тому потенційно 4 річний досвід – новий виклик для нього.

"Шахтар" грає майже без новачків останні роки. В стартовому складі останній новачок - Марлос, який прийшов ще за часів Луческу. За цей час "Шахтар" здобув все, що тільки можна на внутрішній арені, вдало виступив в єврокубках. Частині провідних футболістів вже близько 30 років. Де шукати мотивацію для чергового чемпіонства чи здобуття Кубку Степаненку, Тайсону, Ракицькому та іншим ? Прихід нового тренера та дворічне чемпіонство "Динамо", безперечно, додало бажання гравцям "Шахтаря". Певні тривожні натяки вже були в цьому сезоні, коли не змогли обіграти " Сталь", "на зубах" витягали деякі матчі у першій частині сезону.

Кадрова перебудова

По ходу цього сезону "Шахтарю" не вистачало ротації та довжини лави запасних. Особливо це відчувалося в Лізі чемпіонів. До цих проблем додасться продаж Фреда. Тут питання тільки у ціні та в клубі, в який він перейде. У Феррейри та Бернарда завершуються контракти. Утримати їх буде дуже складно. Обоє після вдалої Ліги чемпіонів мають попит у Європі. Виходить вже потенційно мінус три основних футболісти. Додайте те, що Тайсон їде на Кубок світу. Значить, він пропустить підготовку до сезону. Футболісту в 30 років буде важко провести сезон без перепочинку. В центрі захисту немає постійного партнера для Ракицького.

Якщо зараз ставка буде зроблена на Дентіньйо, Велінгтона Нема та Алана Патріка – рівень команди впаде

В такій ситуації потрібні нові футболісти. Зазвичай, в "Шахтарі" існувала така система, що місце бразильців, які йдуть, займали інші бразильці, які до цього часу не були основними. Якщо зараз ставка буде зроблена на Дентіньйо, Велінгтона Нема та Алана Патріка – рівень команди впаде. Ці гравці вже давно в команді, але стабільністю та вдалою грою ніколи не вирізнялися. "Шахтар" хоче викупити орендованого нігерійського форварда Кайоде. Але одного нападника буде не достатньо для довгого сезону. Потрібна якась альтернатива. На місце Фреда підписали молодого бразильця Майкона, має також перейти 19 річний Маркіньос. Обоє ці футболісти молоді та потребують адаптації в європейському футболі. Молодість –це в першу чергу нестабільність. Навряд чи вони із перших матчів зможуть замінити лідерів. Власник клубу Рінат Ахметов сказав у інтерв"ю, що свій шанс отримають українці – Тотовицький, Болбат, Данченко. За всієї поваги до цих футболістів, навряд чи вони зможуть замінити лідерів команди. За часів роботи Фонсеки українці тільки погіршували своє становище в команді.

Запросити вже готових сильних футболістів буде важко. Всі розуміють, що рівень чемпіонат слабкий, ситуація в країні нестабільна. Потрібно переконувати тільки великим грошима. Після літнього продажу Фреда ціни для "Шахтаря" суттєво зростуть , бо клуби будуть розуміти, що донецький клуб має гроші. Навіть якщо вдасться запроси кваліфікованих гравців –їм однозначно потрібен буде час на адаптацію.

Запросити вже готових сильних футболістів буде важко. Всі розуміють, що рівень чемпіонат слабкий, ситуація в країні нестабільна

Перспективи Фонсеки

Сергій Ребров здобув із "Динамо" два титули, мав вдалу Лігу чемпіонів та Лігу Європи, але після поїздки до Саудівської Аравії попиту на нього від європейських клубів немає. Паулу Фонсека зараз на коні, має результат в чемпіонаті та вдалі виступи в Європі. В разі, якщо в нього щось піде не так в наступному сезоні, позиції португальця суттєво погіршаться на рахунок перспектив очолити клуб із топ – чемпіонату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Хацкевич має продовжити роботу з "Динамо"

За два роки в "Шахтарі" Фонсека показав, що він дуже добре вміє управляти готовою командою. Жодних сумнівів в тому, що сьогоднішній "Шахтар" зібрав та поставив командну гру Мірча Луческу. Тепер час португальському тренеру показати своє вміння не тільки управляти, але і будувати команду.

Зараз ви читаєте новину «Чим ризикують "Шахтар" та Фонсека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути