середа, 14 серпня 2019 11:09

Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу

Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу
Бубку взяли на чемпіонат дублером Волкова

14 серпня 1983-го у Гельсінкі проходив перший Чемпіонат світу з легкої атлетики. На подив усіх фахівців, чемпіоном у стрибках із жердиною став запасний радянської збірної 19-річний Сергій Бубка. Він узяв висоту 5 метрів 70 сантиметрів.

– Так сталося, що в СРСР тоді випало ціле покоління стрибунів, – згадував товариш Бубки, стрибун у висоту Геннадій Авдєєнко. – Тому тренер збірної Ігор Тер-Ованесян вирішив узяти нас із Бубкою. Ми мали по 19 років. Тренер хотів, щоби ми обстрілялися. А ми відразу стали чемпіонами світу!

Авдєєнко стрибав першим 13 серпня. І відразу став чемпіоном світу з результатом 2 метри 32 сантиметри. Прийшов до номеру студентського гуртожитку, де їх поселили із Бубкою. Побачив записку із проханням не будити, бо Сергієві випадало змагатися 14 серпня. Влігся на кушетку, що стояла у коридорі, й заснув. А наступного дня чемпіоном став Бубка.

У день фіналу йшов дощ, який переходив у зливу. Виникли проблеми з кваліфікацією, і до фіналу були допущені всі учасники.

Втім, Бубка на той момент навряд чи всерйоз замислювався про боротьбу за перемогу, його завданням було подолати 5,60. Бубка впорався з цією висотою з третьої спроби і, на свій чималий подив, виявив, що перебуває на третьому місці. Атлет на цьому не зупинився і в неймовірному стрибку взяв 5,70 метрів.

І як не старався лідер радянської збірної Костянтин Волков обійти свого молодого конкурента, йому це не вдалося. Всі 3 спроби виявилися невдалими, і Сергій, шокувавши всіх, вперше став чемпіоном світу.

Уже наступного сезону Бубка почав стрімко зміцнювати свої позиції в світовій еліті. 1984-го Сергій тричі поліпшив світовий рекорд у закритих приміщеннях, а 26 травня 1984-го українцеві вдалося вперше записати на свій рахунок світовий рекорд на свіжому повітрі. Бубці підкорилися 5,85 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років тому Бубка встановив останній світовий рекорд

Загалом Сергій Бубка 31 раз оновлював рекорди світу в приміщеннях і на відкритому повітрі.

Зараз ви читаєте новину «Бубка сенсаційно виграв перший Чемпіонат світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути