середа, 12 березня 2008 19:44

Британські вчені вважають червоний колір форми фактором успіхів футбольних клубів

Британські вчені встановили, що футбольна команда, одягнена в червону форму, має вищі шанси на перемогу при грі на своєму полі, повідомляє університет Дарема з посиланням на статтю в журналі Journal of Sports Sciences.

Роберт Бартон (Robert Barton) з університету Дарема (Durham University), Карен Гресті (Karen Gresty) з університету Плімута (University of Plymouth) і їх колеги проаналізували статистичні дані про ігри, проведені британськими клубами після Другої Світової війни.

Раніше дослідження даремських учених показали, що червона форма сприяє успіху в олімпійських спортивних єдиноборствах. Метою нового дослідження було з"ясувати, чи є червоний колір чинником успіху також і в футболі.

Виявилось, що клуби, чия основна форма - червоного кольору (наприклад, "Манчестер Юнайтед", "Ліверпуль", "Арсенал"), здобували перемоги набагато частіше за інших (які носять червону, білу, синю, жовту або помаранчеву форму). Мова йде про ігри на своєму полі: у цих випадках команди, як правило, носять основну форму. Для ігор на чужому полі кореляція між червоним кольором основної форми клубу і числом перемог не виявлена. На думку дослідників, це пояснюється тим, що на чужому полі команди часто надягають іншу форму (часто - різну в різні роки).

Автори дослідження впевнені, що їх відкриття - не статистичний "привид". Так, можна було б припускати, що більшість "червоних" команд - з великих міст, за рахунок чого вони мають більше ресурсів і прихильників. Це, проте, спростовується перевіркою результатів команд іншого кольору з тих же міст. Маючи ті ж можливості, вони виступають гірше.

Учені пропонують два пояснення виявленої залежності. По-перше, червона форма може викликати несвідому симпатію вболівальників (на думку дослідників, червоний колір природним чином асоціюється з мужністю і силою), за рахунок чого клуб отримує велику моральну і фінансову підтримку в суспільстві. По-друге, сама команда може відчувати себе психологічно впевненіше в червоній формі (а її супротивники - навпаки, менш впевнено).

У сучасному британському футболі вплив червоного зменшується (за рахунок величезних фінансових вливань від іноземних інвесторів, які є важливішим чинником), проте не сходить зовсім нанівець, вважають дослідники.

Lenta.Ru
Зараз ви читаєте новину «Британські вчені вважають червоний колір форми фактором успіхів футбольних клубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути