Ексклюзиви
неділя, 17 травня 2020 11:39

Братання злочинне, заперечення війни і окупації неприпустиме – історик про Усика і Ломаченка

 

Травень виявився насиченим небоксерськими новинами для колишнього абсолютного чемпіона світу у першій важкій вазі Олександра Усика. Спершу його, в парі з іншим зірковим українським боксером Василем Ломаченко, внесли до бази "Миротворець", а згодом на його черговий провокативний ролик відповів молодий борець з Шепетівки Богдан Грицай. Перепалка викликала широкий резонанс серед уболівальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усик і Ломаченко є агентами Кремля - колишня чемпіонка світу з кікбоксингу

"Богдан Грицай виник в публічному просторі не випадково, - каже Gazeta.ua білоруський історик Юрій Донець. - Така людина повинна була з'явитися рано чи пізно. Ситуація з Усиком назрівала кілька років. Усик ловив хайп від того, що може легко і бездумно тролити всю Україну і ніхто не здатний нічого йому протиставити, окрім розмитого обурення та ігнору. Усик був спокійний і впевнений у собі, як одна з найсильніших людей в світі - за правилами боксу.

Ситуація з Усиком назрівала кілька років

Але все змінилося в один момент - на легковажний відеоролик від Усика про "нокаут ботанів на дивані" всерйоз відгукнувся борець Богдан Грицай та запропонував оскаржити силову першість Усика в світі, але вже за правилами "боїв без правил", якими зазвичай називають змагання зі змішаних єдиноборств. Під сумнів поставлено саме ту якість Усика, якою він заробляє собі гроші і популярність".

Дехто звинувачує Богдана Грицая на спробі пропіаритись на імені Усика. Якою є справжня причина його відповіді боксеру?

"Однозначно, це росіяфільські висловлювання і контакти Усика в період російської агресії проти України, демонстративне ігнорування Усиком окупації Криму і війни на Донбасі. Це ідейні причини і поєдинок запропонований не заради грошей, не заради хайпу, не заради PR, не заради особистої неприязні, а за ідею, - переконаний історик. - Використовуєш прапор України в своєму особистому бізнесі на рингу – пам'ятай і цінуй безкорисливий внесок захисників України - їх здоров'я і життя тільки за те, щоб у кожного громадянина України була можливість жити, працювати і заробляти під прапором України, а не під триколором агресора. Ніхто не вимагає і не зазіхає на зароблене, досить хоча б на словах, у вчинках показати свою вдячність і це зарахується сторицею. Богдан висловив думку безлічі українців, які навіть не цікавляться боксом, поставивши питання руба перед Усиком - ось килим, виходь на нього за свої переконання, не за гроші, покажи, що в цьому світі для тебе існує щось більше, ніж просто заробити високі гонорари. Не на поле бою, як це зробили Володимир Рибак або Василь Слiпак, а всього лише на килим. Богдан від імені українців показав, що все серйозно і жарти скінчилися".

Богдан від імені українців показав, що все серйозно і жарти скінчилися

Усик фактично відмовився від проведення бою. Які у зв'язку з цим будуть репутаційні втрати?

"Усик втратив свою репутацію в Україні давно, - заявив Юрій Донець. - Просто в один день ролик боксу з Усиком перестав набирати лайки. Ще вчора сотні лайків і захоплених коментарів, а на наступний день порожнеча і презирство. За ролик з Усиком стало можливим отримати конкретний негатив від українців. Не потрібен нікому бокс, як абстрактне чисте мистецтво десь там, якщо талановитий боксер ігнорує проблеми і біди України.

Усик втратив свою репутацію в Україні давно

Швидше за все, десь Усик трохи захопився в своєму зоряному успіху, десь його вміло скерували вищі попи УПЦ МП. Чемпіонські якості - впевненість в собі, впертість, сильний характер - з одного боку, і віра в Бога, схиляння перед церквою, некритичне сприйняття почутого від попів - з іншого боку, закономірно привели його до зйомок у російському фільмі про "одиннарод" і на наступному етапі в базу "Миротворець". Серйозний дзвінок, щоб переосмислити свій рух - куди, навіщо, для чого, з ким? Треба визначатися. Богдан Грицай поставив Усика перед серйозним вибором, разом з Ломаченком, з Гвоздиком (Олександр Гвоздик – колишній чемпіон світу у напівтяжкій вазі – Gazeta.ua), нагадав їм, що є українці, є Україна, є інтереси України і з ними треба звіряти кожен свій публічний крок".

Які ще питання потребують відповідей?

Питання в тому, щоб повернути їх в українське поле, якщо їм дійсно дорога Україна

"Питання не в тому, щоб закльовувати Усика, Ломаченка або Гвоздика, зробити їх вигнанцями, питання в тому, щоб повернути їх в українське поле, якщо їм дійсно дорога Україна. Щоб ці чемпіони, і не тільки вони, зрозуміли, що у воюючій країні є межі дозволеного, що немає абсолютної свободи дій, якщо ти вважаєш себе частиною народу України. Що під час агресії братання злочинне, заперечення війни і окупації неприпустиме. Що можна просто промовчати про своїх старих друзів з РФ, не виставляти їх напоказ та ще на противагу війні і не нервувати на рівному місці своїх співгромадян. Хоча своїм друзям можна задати по-чоловічому пряме запитання про "кримнаш", приватно, між собою, і оцінити чого варті ці друзі, колеги по спорту, що вони виберуть - правду чи злочинні інтереси своєї країни? І якщо друг з Росії вибирає інтереси російського світу, то чому українець повинен заради цієї дружби жертвувати інтересами своєї країни і свого народу? Ці питання чекають чесної відповіді", - вважає історик.

Олександр Усик провів на професійному ринзі 17 поєдинків - усі виграв, 13 нокаутів. У липні 2018 року в Москві він переміг росіянина Мурата Гассієва і став абсолютним чемпіоном світу у першій важкій вазі - першим в історії українського профі-боксу абсолютним чемпіоном світу. Нині виступає у надважкій вазі - є обов'язковим претендентом на чемпіонський титул. Василь Ломаченко виграв 14 із 15-ти поєдинків серед професіоналів, 10 нокаутів. Він перший в історії український боксер, який став чемпіоном світу у трьох вагових категоріях.

Зараз ви читаєте новину «Братання злочинне, заперечення війни і окупації неприпустиме – історик про Усика і Ломаченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути