Ексклюзиви
неділя, 21 липня 2013 13:58

"Барселоні" потрібно брати Кройфа, який підготує собі наступника" - Морозов

"Барселоні" потрібно брати Кройфа, який підготує собі наступника" - Морозов
Тіто Віланова довго лікувався від онкозахворювання. Фото: barcelona-fan.ru

Заслужений тренер України Сергій Морозов прокоментував відставку наставника "Барселони" Тіто Віланови, який залишив свій пост у зв'язку з погіршенням стану здоров'я. Нагадаємо, екс-головний тренер каталонської команди тривалий період лікувався від онкологічного захворювання.

- Не думаю, що відхід Віланови з "Барселони" якось відіб'ється на її позиціях в майбутньому сезоні. Це одна з тих команд, яка взагалі може грати без тренера. Образно кажучи, їх там 5-6 чоловік. Я маю на увазі, звичайно, ветеранів - Хаві, Іньєсту і т. д. Відносно здоров'я тренера, керівники клубу з цим питанням дещо затягли. З цією хворобою не жартують, і відразу було ясно, що в такому положенні тренерська робота протипоказана. Але в клубі, мабуть, вирішили і, напевно, не без допомоги Гвардіоли, що захопленість роботою дозволить перемогти хворобу, моральний аспект опинився на першому плані. Але нічого з цього не вийшло.

- Віланова був фактично мозковим центром тренерського штабу Гвардіоли, але вся слава дісталася останньому...

- Гвардіола виявився дуже хорошим виконавцем і мотиватором, втіливши в життя їхні спільні розробки. Те, що Віланова опинився в тіні його слави, то так часто буває. На поверхні, як правило, не ті, хто створює, а ті, хто зумів правильно скористатися тим, що створили інші. Ні на секунду не сумніваюся, що Валерій Лобановський був великим тренером і дуже мудрою людиною, яка при більш вдалому збігу обставин могла би досягти ще більших успіхів. Але свою програму підготовки футболістів розробляв разом з Олегом Базилевичем та Анатолієм Зеленцовим. А ось про їхній внесок у цю справу згадують вкрай рідко, вони просто більше виявилися теоретиками, ніж практиками. Так само з "Динамо" кінця 90-х: Лобановський всіх громив на фундаменті, який до нього побудував Йожеф Сабо.

- Відносно мікроклімату в "Барселоні", чи немає відчуття, що з цим у клубі не все гаразд, і проблема знаходиться на рівні керівництва? Гвардіола сказав, що його спробували повернути, спекулюючи хворобою Віланови, Мессі за чутками задумався про відхід. Його до речі, президент "Барси" Сандро Росель назвав "єдиним півнем у курятнику". Жарт, явно не позбавлений глузування. Яке буде новому тренеру в такій обстановці?

- Не думаю, що в "Барселоні" зараз все настільки серйозно. Це все-таки народна команда, основа її бюджету - жителі міста. Що вже тоді говорити про "Реал", де кадрова політика повністю побудована на комерції? Тоді це взагалі катастрофа. Адже там ціла каста недоторканних, проти якої Моурінью виявився безсилий, оскільки не володіє достатньою для таких умов гнучкістю.

Думаю, причина відходу Гвардіоли в тому, що він просто відчув знос "Барселони", яка досягла "стратосфери" і де всі втомилися від перемог. А конфліктна ситуація з керівництвом могла виникнути через те, що тренер запропонував свій варіант подальшого розвитку команди, який не співпав з поглядами Роселя. Це стало останнім поштовхом Гвардіоли до вирішення залишити колектив.

Зараз все залежатиме від того, яким новий тренер "Барселони" буде як особистість. Я не про спортивні досягнення, а про вміння управляти психологією людей, знаходити контакт з гравцями, не створюючи при цьому напруженої обстановки. Щоб керувати такою командою, потрібно бути не вищим за когось, а бути рівним з кимось.

- На заміну Віланові розглядають вісім кандидатів - Мікаель Лаудруп, Рональд Куман, Луїс Енріке, Ернесто Вальверде, Юпп Хайнкес, Марсело Б'єлса, Франк Райкард і Андре Віллаш-Боаш. Хто з них найбільш оптимальна кандидатура в даний момент?

- З цього списку я б виділив Хайнкеса. Людина два роки поспіль виводила "Баварію" у фінал Ліги Чемпіонів, один з яких виграла. Цей факт говорить сам за себе. Життєвий і професійний досвід Хайнкеса, його розсудливість, бачення футболу дозволили б йому швидко влитися в команду, внісши до неї щось своє і при цьому не "ламаючи" дощенту. До таких самих фахівців я відношу Мануеля Пеллегріні і Лучано Спалетті. Та й той самий Гвардіола досяг успіху в "Барселоні" завдяки тому, що мудро підлаштувався під модель, яку до нього створили попередники і за якою він мав можливість спостерігати зсередини.

У всіх інших, вважаю, недостатньо досвіду для такої команди, як "Барселона". Адже по суті її потрібно будувати заново, але без "хірургії", поступово. Зробити це може лише досвідчений, авторитетний фахівець, з яким буде підписано довгостроковий контракт роки на три. Особисто я б запросив Йохана Кройфа, незважаючи на його вік (66 років). Щоб він попрацював сезон-два і водночас підготував собі наступника.

- Чи здатний Кройф дати щось нове "Барселоні", з якої пішов у 1996 році і з тих пір нікого серйозно не тренував?

- Звичайно. Не сумніваюся, що такий фахівець постійно тримає руку на пульсі і стежить за розвитком футболу. Такі люди, як він, як ті самі Ліппі, Фергюсон не носяться зі своєю історичною значимістю гравця і тренера, вони вже давно це переросли і здатні повністю зосередитися на послідовній, методичній роботі. На відміну від молодих, які весь час намагаються набити собі ціну, а в кінцевому підсумку виграють гроші власників клубів.

Зараз ви читаєте новину «"Барселоні" потрібно брати Кройфа, який підготує собі наступника" - Морозов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути