Ексклюзиви
середа, 13 червня 2018 20:23

Арешти, вербування, провокації - чому українцям не варто їхати на Кубок світу в РФ

Арешти, вербування, провокації - чому українцям не варто їхати на Кубок світу в РФ
За даними ФІФА, близько 6 тисяч українців придбали квитки на матчі Чемпіонату світу з футболу 2018 року, який відбудеться в Росії з 14 червня до 15 липня. Фото: РадіоСвобода

Заклик Міністерства закордонних справ не їхати на Кубок світу в Росію - абсолютно логічний. Будь-якому українському громадянину, навіть якщо він не спричиняє жодних протиправних дій, на території РФ загрожує небезпека. Росія не є правовою і демократичною державою. Вони неодноразово викрадали українців, використовували в якості заручників. Теж саме може відбутися до тих 6 тисяч осіб, які планують їхати в Росію подивитись футбол.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів експерт з міжнародних відносин Олександр Хара.

"Наша влада мала оголосити воєнний стан і юридично підтвердити, що у нас відбувається міждержавний конфлікт у вигляді агресії Росії. Це б викликало необхідність запроваджувати певні обмеження на пересування між двома територіями. Це абсолютно правильний крок, незважаючи на те, що декому це незручно", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставленики "іхтамнєтов" та глави "бананових" республік відвідають відкриття Кубка світу в Росії

Є небезпека того, що російські спецслужби можуть завербувати когось з українців і змусити працювати проти своєї держави, вважає експерт.

"Нехай поціновувачі футболу не ображаються, що коли вони повернуться в Україну, до них можуть бути питання і у наших прикордонників, і у Служби безпеки. Поїздки в Росію за умов війни є безвідповідальними", - наголошує Олександр Хара.

У нас є посольство в Москві, консульство в Санкт-Петербурзі.

"Якщо здоровий глузд не підказує, що до країни-агресора дертись не треба і вас таки затримали там правоохоронці, першою справою треба звертатись до дипломатичних представників України в РФ. Наші дипломати намагатимуться якось допомогти. Але це буде дуже важко. Не тому, що вони непрофесійні, а тому, що Росія - не правова держава. Інструментарію для здійснення захисту наших громадян на території РФ обмаль. Як показує практика чотирьох минулих років, наші консули і дипломати не можуть суттєво допомогти затриманим. Росіяни просто їх не пускають, не дають адвокатам захищати українців", - каже міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна бойкотуватиме проведення Кубку світу-2018

"Наші дипломати не тільки українців, а й західних партнерів закликають не їхати на Кубок світу. Але вони занадто пізно почали це робити. Треба щонайменше рік для такої дипломатичної роботи. Просто підтримувати постери проти КС у соціальній мережі, де показують кривавий режим Путіна, замало. Кубок світу з футболу в Росії дуже схожий на те, що свого часу було в нацистській Німеччині. Де такий же фюрер, але німецького народу, показував велич своєї держави", - додає він.

Міністерство закордонних справ України 15 травня опублікувало заяву, де наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Російської Федерації для відвідання Кубка світу з футболу.

Зараз ви читаєте новину «Арешти, вербування, провокації - чому українцям не варто їхати на Кубок світу в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути