Ексклюзиви
пʼятниця, 30 липня 2021 11:09

Арбітру привидівся гол у фіналі Кубка світу

Арбітру привидівся гол у фіналі Кубка світу
Фото: Other Agency

30 липня 1966 року в фіналі кубка світу Між Англією і ФРН азербайджанський арбітр Тофік Бахрамов зарахував гол у ворота німців. М'яч ударився в поперечку і відлетів у поле. Англійці стверджували, що гол був, німці заперечували.

Тофік був лінійним арбітром фінального матчу Кубка світу 1966 між збірними Англії і Західної Німеччини. Основний час матчу завершився внічию - 2:2.

Рахунок відкрили німці. На 12 хвилині відзначився Гельмут Галлер. На 19-ій Англія відігралася. Гол на рахунку Джефрі Херста.

Англійці вийшли вперед на 77-ій хвилині. Херст пробив, м'яч відскочив до Пітерса і рахунок став - 2:1. Німеччина відігралася на останній хвилині. Вольфганг Вебер був спритнішим на добиванні штрафного - 2:2.

Сивий і вусатий азербайджанець впевнено закивав головою. Мовляв, гол був. Протести німців ні до чого не призвели

У додатковий час Херст відкрився в карному майданчику, прийняв передачу й потужно пробив у поперечину. М'яч відскочив у поле. Англійці радісно підняли руки. Арбітр матчу швейцарець Готфрід Дінст побіг радитися до лайнсмена Тофіка Бахрамова. Сивий і вусатий азербайджанець впевнено закивав головою. Мовляв, гол був. Протести німців ні до чого не призвели.

Зломлена збірна ФРН на останній хвилині додаткового часу пропустила ще раз. Знову відзначився Херст. 4:2 - на користь Англії.

Згодом Бахрамов признався, що думав, нібито м'яч вилетів у поле від сітки, а не від поперечини.

Англійці не забули свого героя. У 1992 році до Азербайджану з державним візитом прибула прем'єр Великобританії Маргарет Тетчер. У програмі значилася й обов'язкова зустріч із Тофіком Бахрамовим.

Натомість ображені німці придумали для Бахрамова прізвисько "Містер цвай-драй", натякаючи на гол-фантом, якого насправді не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володар "Золотого м'яча-1966" вижив у мюнхенській катастрофі

Помер Тофік Бахрамов 26 березня 1993 року, не доживши до 70-річчя. Хоча злі язики стверджували, що відомий арбітр насправді народився на початку 20-х, бо пам'ятав гудки заводів у день похорону Леніна. Кілька років Тофік списав, боячись, що доведеться достроково закінчувати кар'єру. ФІФА в 60-х роках ухвалила віковий ценз для арбітрів – 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Арбітру привидівся гол у фіналі Кубка світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути