пʼятниця, 31 березня 2017 21:00

"Якісна ліва нога і стійка психіка": хто такий дебютант збірної України

"Андрій Шевченко поставив Миколу Матвієнка на позицію лівого захисника, і той був найкращим серед наших", - каже після матчу з Хорватією колишній нападаючий збірної України Іван Гецко. Наша команда програла лідерам групи з рахунком 0:1. Але провини гравця у пропущеному м'ячі немає.

  Микола Матвієнко дебютував у збірній України у матчі проти Хорватії
Микола Матвієнко дебютував у збірній України у матчі проти Хорватії

20-річний футболіст донецького "Шахтаря" зараз виступає за львівські "Карпати" на правах піврічної оренди з правом викупу. Матвієнко вийшов у старті і відіграв весь матч без замін. Позиція лівого захисника вважалася найбільш проблемною у збірній після дискваліфікації Едуарда Соболя.

Микола - вихованець "Шахтаря". Дебютував у складі першої команди "гірників" минулого сезону, зігравши 2 матчі в УПЛ і 4 зустрічі в Кубку України.

Цього сезону Матвієнко дебютував у Лізі Європи, зігравши проти "Браги" (4:2) і "Коньяспора" (4:0). Також Микола зіграв поєдинок у Кубку України, але в чемпіонаті на поле не виходив.

"Я порадився з батьками, з дівчиною і вирішив, що це правильний крок вперед. Паулу Фонсека перед відходом в оренду побажав мені успіху. А ще сказав, що вважає цей перехід правильним рішенням на даний момент, тому що мені зараз було б складно виграти конкуренцію: є Ісмаїлі, відновився Азеведо, тому я, швидше за все, був би в дублі", - говорить Матвієнко.

  Матвієнко виступає в оренді за “Карпати”
Матвієнко виступає в оренді за “Карпати”

Футболіст народився 2 травня 1996 року в місті Саки в Криму. З 13 років знаходиться в системі "Шахтаря". У сезоні 2014/15 з командою U-19 дійшов до фіналу Юнацької Ліги чемпіонів, де в фіналі "гірники" програли "Челсі".

Матвієнко грав за молодіжні збірні України різних вікових груп. Діє на позиції центрального та лівого захисників.

"Матвієнко здивував людськими якостями. Уже була можливість переконатися, що Микола - з тих, хто не шкодує себе ні на тренуваннях, ні в поєдинках. Напевно, саме тому він зумів так швидко вписатися в наш колектив, - каже наставник "Карпат" Олег Дулуб.

По-друге, за футбольними мірками, у Матвієнка дуже якісна ліва нога. По-третє, він витривалий, по-спортивному агресивний, виконує на полі великий обсяг роботи. І, нарешті, Коля не за роками грамотно діє: він не тільки встигає підключатися в наступ, а й, завдяки вмінню передбачати хід подій на полі, виявляється в потрібний момент в потрібному місці. Бракує йому поки тільки стабільності, але це властиво молоді.

Микола - гравець з уже стійкою психікою, впевнений в своїх силах. Також важливо і те, що зараз кістяк збірної складають футболісти "Шахтаря" - колишньої його команди, і тому Миколі не треба буде витрачати час на адаптацію", - сказав Дулуб.

  Микола є вихованцем “Шахтаря”
Микола є вихованцем “Шахтаря”

Про виклик до збірної України Матвієнко дізнався з інтернету.

"Був дуже радий і навіть здивований. Не думав, що це станеться так швидко. Андрій Шевченко сказав: "Ти такий же гравець збірної, як і всі інші. Не хвилюйся, все добре".

Я налаштовувався на гру, емоції були настільки сильні, що я їх не пам'ятаю. І дуже приємно було, що наших уболівальників в Хорватії дуже багато.

Першу футболку в збірній або новій команді нікому не віддають. Я її забрав собі. Точніше, віддав своїй дівчині", - каже Микола.

У житті Матвієнко завжди усміхнений і може пожартувати на прес-конференціях. На своїй презентації у "Шахтарі" сказав, що взяв 25 номер, тому що під ним виступав Брандао.

"Це хороший номер, раз бразилець так довго грав у "Шахтарі", - повеселив присутніх футболіст.

Напередодні матчу з Хорватією пройшов традиційний ритуал посвяти футболістів у гравці збірної України. На командному вечері Матвієнко і Малиновський дуетом заспівали пісню, за що отримали оплески від Шевченка та партнерів по команді.

У Миколи вже є дебют у збірній. Тепер важливо закріпитися у національній команді. А це набагато важче, ніж туди потрапити. Але у Матвієнка є все, щоб стати частиною збірної всерйоз і надовго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після війни ми стали сильнішими": хто такий капітан збірної Хорватії

Збірна України пройшла половину кваліфікації. Після п'яти зіграних матчів у нашій групі лідирує Хорватія з 13 очками. На другому місці Ісландія — 10. Україна і Туреччина мають по 8 пунктів.

Наступний матч збірна України зіграє 11 червня проти Фінляндії у Тампере.

Зараз ви читаєте новину «"Якісна ліва нога і стійка психіка": хто такий дебютант збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути