Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2018 17:12

"Яка красуня, а заробляє як добре": як Київ готується до фіналу Ліги чемпіонів
10

Автор: Тарас Подолян
  Юний фанат "Ліверпуля" побачив оригінальну вазу стилізовану під офіційний м'яч Ліги чемпіонів і швиденько фоткатися. Головне - з усмішкою на обличчі. Як інакше - в Києві свято
Юний фанат "Ліверпуля" побачив оригінальну вазу стилізовану під офіційний м'яч Ліги чемпіонів і швиденько фоткатися. Головне - з усмішкою на обличчі. Як інакше - в Києві свято

За два дні до фіналу Ліги чемпіонів між "Реалом" і "Ліверпулем" Gazeta.ua побувала в центрі Києва, на відкритті офіційної фан-зони матчу.

Першим пунктом зупинки стала площа між Гостинним двором і Києво-Могилянською академією. Раніше сцену монтували там, де зараз оглядове колесо. Тепер вирішили поставити ближче до академії. Роботи ще багато, будівельники просять не заважати.

Поруч проходить чоловік із двома квитками, має коротку зачіску, погляд недоброзичливий. Весь час озирається, схожий на перекупника. Квитки намагається приховати.

Підходжу, питаю, скільки хоче. У відповідь лише чую похмуро: "Відстань, не продаю".

Тут-таки поліцейська невисокого зросту прогулюється з колегою пустими вулицями. На питання, чи не було ексцесів, відподає: "Поки що все спокійно. Люди доброзичливі, не докучають зайвими питаннями. Чи просять фоткатися? Рідко".

Проходжу трохи далі. На Поштовій чекаю автобус, аби проїхати до Хрещатика. Йдуть два хлопці азіатської зовнішості. Питають поліцейського, як знайти недороге кафе, де смачно годують.

Реакція правоохоронця трохи здивувала, каже: "Поняття не маю". Розвернувся і пішов. Хлопці трохи зніяковіли і попленталися на фунікулер.

Багато киян бідкаються на затори в центрі - нічого подібного. Автобус без проблем за кілька хвилин доїхав до Хрещатика.

Зустрівся з першим тренером, Юрієм Мостовенком, 68 років. Одягнутий у піджак і штани. На вулиці спекотно. Та він каже, що звик до такого стилю.

Зупинилися біля головпоштамту, на якому зверху прикріпили величезний м'яч - таке враження, що от-от упаде. Відходимо трохи подалі.

Тренер вірить у перемогу "Реала": "Подивися на склад мадридців. У них півкоманди - серед найкращих футболістів світу, мають величезний міжнародний досвід. Особисто хочеться, щоб "Реал" тричі поспіль виграв Лігу чемпіонів. Такого ще не було і буде надзвичайно складно повторити. Вся команда на чолі з легендарним Зінедіном Зіданом увійдуть в історію.

"Ліверпуль" також потужна команда, яка не дає супернику підняти голову, накривають по всьому полі. Команда Юргена Клоппа намагається атакувати великими силами. А це може зіграти з ними злий жарт: коли втрачають м'яч, одразу починають фолити. На місці голови суддівського комітету УЄФА, наказав би арбітру суворо карати порушників правил. Аби футбол не перетворився на суцільну боротьбу".

Хочеться, аби матч подарував лише позитивні емоції

Юрій Миколайович пригадав повчальну історію 52-річної давнини:

"На Кубку світу 1966 року, який проходив в Англії, збірна Бразилії потрапили в одну групу з португальцями, угорцями та болгарами. Останніх бразильці спокійно перемогли - 2:0, а на наступний матч, із потужними на той час угорцями, тренер вирішив поберегти Пеле. У підсумку Бразилія поступилася Угорщині - 1:3, чим серйозно ускладнила для себе завдання виходу з групи. Все вирішувалося в останній грі з Португалією. У цей поєдинок перетворився на бійню, португальці відверто ламали Пеле, який змушений був дочасно залишити поле. Зрештою Португалія перемогла - 3:1, і Бразилія залишила турнір ще на груповій стадії. Після цього Пеле в серцях заявив, що не хоче грати в такий брутальний футбол і завершує кар'єру в національній команді. Правда, згодом його переконали змінити рішення. 1970 року він увійшов в історію, як учасник трьох Кубків світу.

А тепер пригадай фінал Євро-2016 і як французи вивели з ладу Кріштіану Роналду. Таким чином Португалія через 50 років отримала по заслугах і з неї зняли карму. Для багатьох перемога португальців стала несподіваною. Думаю, якраз травма Роналду зіграла в цьому свою роль. У футболі, як і в житті, все взаємопов'язане. Якщо ти колись наробив лиха, то повинен за це відповісти. Доки цього не зробиш, лихо супроводжуватиме тебе.

Маю надію, у фіналі Ліги чемпіонів у Києві ми всі станемо свідками справжнього футболу, зі спортивною боротьбою без зайвих грубощів. Бачиш, яке навколо свято футболу. Хочеться, аби матч подарував лише позитивні емоції".

Нічого "Реалу" не світить. "Ліверпуль" 100 відсотків переможе

На галявині навпроти головпоштамту розсілися хлопці у футболках із логотипом Київміськадміністрації. Питаю в одного в окулярах, трохи повнуватого, хто виграє в суботу. Каже: "Нічого "Реалу" не світить. "Ліверпуль" 100 відсотків переможе".

По ходу зустрів двох уболівальників, яких можна було точно ідентифікувати: один у футболці "Ліверпуля", другий - із шаликом англійського клубу. Підходжу до другого, розмовляє з товаришем, говорить російською: "Ми лише прилетіли, поки що роздивляємося. Скільки заплатили за готель? Зупинилися у друзів, тож на цьому зекономили".

Доки чекав відкриття фан-зони, обійшов її повністю. Лише в одному з проходів зібралася невелика черга, люди стоять спокійно, заглядають усередину. Звідки лунає гучна музика і гуркіт, відпрацьовують урочисті заходи.

Автор: Тарас Подолян
 

Заходжу у фан-зону, пропускають після перевірки. Видивляються, у кого сумки чи рюкзаки. Пояснюють: "Це заради безпеки". Бачу велику сцену, безліч маленьких магазинчиків - є павільйони з розвагами, де можна пограти в настільний футбол.

Автор: Тарас Подолян
 
Автор: Тарас Подолян
 
Тут уже більше фанатів.
Автор: Тарас Подолян
 
Автор: Тарас Подолян
 

Зроблене також міні-поле. На вулиці спекотно. Підійшов до ЦУМа, сховався в тінь. За перепічками, які "Ліверпуль" розрекламував в офіційному гіді для вболівальників, невелика черга - майже самі поліцейські. Нічого дивного - у них тяжка робота, треба поповнювати калорії.

Відкрив фан-зону мер столиці Віталій Кличко, головний антикорупціонер країни, віце-президент ФФУ Назар Холодницький і легендарний бразильський футболіст Кафу.

Автор: Тарас Подолян
 
Автор: Тарас Подолян
 
Автор: Тарас Подолян
 

Глядачі також побачили жіночий ансамбль, який жваво витанцьовував. Настрій одразу покращився.

Автор: Тарас Подолян
 

На виході з фан-зони стоїть повнувата дівчина, з миловидним обличчям. У руках тримає оберемок шаликів із написом Liverpool - Real. Питаю, скільки хоче за цей скарб. "200 гривень", - відповідає. "Скільки, скільки", - поруч зупинився хлопець у футболці збірної України. І додав з іронією: "Яка красуня, а заробляє як добре".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінал Ліги чемпіонів: заходи та графік роботи фан-зони

Фінал Ліги чемпіонів відбудеться у суботу, 26 травная, на столичному НСК "Олімпійський".

Зараз ви читаєте новину «"Яка красуня, а заробляє як добре": як Київ готується до фіналу Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути