четвер, 15 жовтня 2020 21:00

Як Луческу може допомогти Шевченку

Як Луческу може допомогти Шевченку
Мирча Луческу та Андрій Шевченко. Фото: УАФ

Андрій Шевченко за чотири роки підняв рівень збірної України. Національна команда змогла вийти до еліткласу Ліги Націй та виграти групу відбору до Євро-2020, випередивши чинних чемпіонів континенту. Збірна Шевченка мала вийти на пік на Євро-2020, але через пандемію коронавірусу турнір перенесли на рік. Тепер Шевченку не залишається нічого, як будувати нову команду. Попередній зразок збірної себе практично вичерпав та навряд чи може бути успішним.

Кар'єра колишніх лідерів збірної Андрій Ярмоленка та Євгена Коноплянки йде донизу швидкими темпами– травми, погана та ігрова форма. Коноплянка перетворився на гравця ротації у "Шахтарі", а Ярмоленко має схожу роль в "Вест Гемі". Обоє із віком втратили у швидкості, різкості та нездатні витримати повноцінний матч. До червня ситуація тільки погіршиться.

Проблеми має Олександр Зінченко у "Манчестер Сіті". Українець втратив довіру від Хосепа Гвардіоли та програє конкуренцію на лівому фланзі захисту. З'явилися травми, які не дозволять Зінченку навіть стабільно потрапляти до заявки команди. Схоже на те, що футболіст пройшов свій пік у "МС" та його чекає зміна клубу. В такій ситуації ніякої мови не може бути про хорошу ігрову форму. Для збірної було б добре, якби Зінченко взимку змінив команду та мав стабільну ігрову практику.

Кар'єра Ярмоленка та Коноплянки швидкими темпами йде донизу

Роман Яремчук воює із "Гентом" через бажання залишити клуб. Форвард втратив свою ігрову форму та увійшов у серії травм та пошкоджень. На старті сезону український нападник не виправдовує авансів лідера "Гента". В разі січневої зміни клубу – потрібно буде проходити адаптацію та вигравати конкуренцію у новій команді.

Гравці Шахтаря не молодіють. Ключовий опорник збірної Тарас Степаненко вже пропустив з різних причин чотири тури Ліги націй. 31-річного гравця все більше турбують проблеми зі здоров'ям. На час проведення Євро Марлосу буду 33 роки, Мораесу – 34, Пятову -37, Коноплянці -31, Кривцову – 30. Ці футболісти вже не зможуть інтенсивно грати, проводити матчі на третій-четвертий день, особливо після важкого клубного сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт Луческу допоміг: чому Україна обіграла Іспанію

Відсутність опорника Степаненка коштувала Шевченку великих проблем у матчах Ліги націй. Гравець "Шахтаря" має ключове місце у побудові гри команди. Його відсутність серйозно впливає на гру та результат. Ніхто не дасть гарантій, що він зможе зіграти мінімум три поспіль матчі на Євро в інтервалі декількох днів. На той час - у свої майже 32 роки. Щоб це не було проблемою за сім місяців, над альтернативою потрібно думати зараз.

Георгій Бущан вже зараз заявив про себе, як про потенційно першого номера збірної. Якщо на цього голкіпера робити ставку, як на першого номера до Євро, то йому треба відчути додаткову впевненість у собі та уникати таких помилок, як у матчі проти Німеччини . Це питання досвіду та довіри.

Постійно прогресуючий Шапаренко у Динамо, чи Зінченко, який має незрозумілі перспективи у "Ман Сіті"? Таких питань зараз вистачає. Це має бути свідомий вибір тренерського штабу збірної, а не ситуативні варіанти.

Треба відмовлятися від того, що приносило успіх раніше

Прихід Мірчі Луческу до "Динамо" пішов на користь Владиславу Супрязі, Олександру Тимчику. Кожен із цих гравців може претендувати на місце в стартовому складі збірної. Румунський фахівець награє Віталія Миколенка в центрі оборони, який на цій позицій виглядає надійніше за основного захисника збірної Миколу Матвієнка. По іншому заграли Віталій Буяльський та Сергій Сидорчук. Стабільно грають за "Динамо" два захисники молодіжної команди – Олександр Сирота та Ілля Забарний. Якщо не буде ніяких проблем, то за сезон роботи із Мірчею, вони добряче виростуть. Якщо не буде травм, то можуть прогресувати Денис Попов та Володимир Шепелєв. Вибір гравців за рік серйозно може змінитися.

Кожен із цих футболістів має отримувати свої шанси та адаптовуватися до вимог та стилю національної команди. Іншого вибору просто немає. Кадрові проблеми можуть повторитися у найважливіший важливий момент під час проведення Євро.

Шевченку потрібно різати по живому. Відмовлятися від того, що приносило йому успіх раніше. Проводити зміну поколінь за сім місяців до старту Євро.

Найближчі матчі збірна України проведе 14 та 17 листопада. Це будуть виїзні поєдинки проти Німеччини та Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Як Луческу може допомогти Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути