неділя, 07 листопада 2021 21:00

Я став жертвою бажання Мессі — Ібрагімович забив 400 голів

Минулого тижня в матчі з "Ромою" шведський форвард "Мілана" 40-річний Златан Ібрагімович забив свій 400 гол у чемпіонатах різних країн, де йому довелося пограти.

Розповідаєм сторію зіркового форварда.

Златан Ібрагімович – один із головних футболістів десятиліття. Єдиний окрім Мессі та Роналду діючий гравець, який забив понад 500 голів. При цьому він ніколи не отримував "Золотий м'яч" як найкращий гравець сезону, не перемагав у чемпіонатах світу та Європи та навіть у Лізі чемпіонів. Останнє — щось взагалі неймовірне, бо Ібра встиг пограти у більшості топових футбольних клубів, багато забивав та майже завжди був на перших ролях. Але він ніколи не обламувався. І на полі, і поза ним, він поводився і поводиться як справжній цар — і мало хто може сказати, що це не так.

Син боснійця та хорватки, Ібрагімович ріс у районі Мальме під назвою Русенгорд, разом з іншими переселенцями з Балкан та менш благополучних країн. Коли йому було два, батьки розлучилися. Златан жив у батька і часто вдома не було чого їсти, крім пива. Мати працювала прибиральницею і намагалася прогодувати сестер Златана, з якими були свої проблеми: одна займалася наркоторгівлею, інша не вгодила з дивовижнішої причини — вийшла заміж на серба, і мати-хорватка її так і не пробачила.

Златан крав велосипеди. Багато в чому цьому сприяла ще й відстань до тренувального поля його юнацькій команди — пиляти 7 кілометрів не хотілося, на транспорт грошей не було, а довкола стільки спокус. Апофеозом його кар'єри викрадача був момент, коли в нього самого викрали велосипед - зрозуміло, той, що він раніше викрав сам. Щоби доїхати до будинку після тренування, він викрав ще один, який побачив біля стадіону. У результаті виявилося, що то був велосипед його тренера. Покарання вдалося уникнути – Златан вчасно зізнався, що то був він.

Вже в дитинстві Златан дуже любив вовтузитися з м'ячем і робити все сам, а не роздавати паси.
У своїй біографії він згадував, як його карали за це тренери, а ще шаленіли батьки інших дітей, з якими він грав за юнацьку команду MBI. Все це змусило його змінити клуб — він перейшов у FBK Balkan, де опинився практично серед своїх: дітей із менш благополучних сімей.

Ці югослави божевільні, вони багато курили та розкидалися своїм взуттям. У ці моменти я думав: "Чудово, як і вдома. Моє місце тут!

У MBI шведські татусі стояли та кричали: "Давайте, хлопці! Відмінна робота!". У FBK Balkan зайшли трохи далі: "Я маю твою маму в дупу!" Ці югослави божевільні, вони багато курили та розкидалися своїм взуттям. У ці моменти я думав: "Чудово, як і вдома. Моє місце тут!".

Професійну кар'єру Ібра розпочав у однойменному клубі рідного Мальме і швидко став місцевою зіркою, а за кілька років опинився в голландському "Аяксі" — клубі, де сформувалися багато великих гравців. Там він забив гол, який прославив його на всю Європу. Варто зазначити, що голландські клуби завжди були круті чим завгодно, крім захисту — і все ж таки це було ефектно.

Златан не переносить алкоголь — інакше навряд чи тримав би у 40 років таку форму. Зате він з юних літ любить швидку їзду. Ще за часів "Мальме" Златан ганяв із друзями містом на своєму "Мерсі". Якось, заїхавши до проблемного району, де на узбіччях стояла маса повій, він вирішив влаштувати фейкову облаву на них — але сам попався поліції. Поліцейським жарт пояснити вдалося, але репортери роздули з історії великий скандал — молода зірка "Мальме" страждає на фігню! Ще дика історія була з першим "Порше" Ібри. Йому було 19, і зарплата була ще не настільки великою, але кожен у його районі мріяв про таку тачку - тому позичив ще трохи, він зганяв до Німеччини і купив її. І чи не в першу поїздку за ним погналася місцева поліція. За словами Ібри, за ним гналося чотири машини, але він вирішив не зупинятися - і гнав, поки не знайшов укриття у вигляді тунелю ("Прямо як у Форсажі", - розповідав він через роки) і не перечекав погоню там.

Пекельна самовпевненість завжди була неодмінною рисою характеру Ібрагімовича, і своєю грою він лише її підкріплював. Якщо судити з його автобіографії, першою людиною, яка наважилася йому суперечити і не пошкодувала про це, був футбольний агент Міно Райола. Ібра познайомився з ним, коли хотів піти з "Аякса" в клуб крутіший. Райола на першій же зустрічі обгадив гравця з ніг до голови, збивши всю пиху — і це спрацювало!

2009 року після п'яти результативних років в Італії Ібрагімович зіткнувся з дуже непростим викликом у своєму житті — "Барселоною" Хосепа Гвардіоли, яка вже заявила про себе як велика футбольна сила. Жорсткий індивідуаліст Ібрагімович у цю машину просто не влазив. За цифрами в нього начебто був непоганий сезон - 29 матчів, 16 голів. Але потім у біографії він писав, що взагалі не вкурив того, що відбувалося в команді. Ніхто не поводився як суперзірка, всі були скромні та дико заморочені на футболі, слухали Гвардіолу з відкритим ротом. Ну а Ібрагімович...

Моя кар'єра в цьому клубі розпочалася добре, але потім Мессі захотів грати на позиції центрального нападника, а не на фланзі

"Я кричав на нього: "У тебе немає яєць!" Напевно, я вимовив щось гірше за ці слова. Потім я додав: "Ти просто обгадився, ти боїшся Моурінью. Можеш вирушати в пекло!". Я був божевільний у той момент. На місці Гвардіоли я відчував би страх. Я кинув коробку зі спортивним приладдям через всю роздягальню, але Пеп нічого не сказав. Я з дитинства мріяв грати у "Барселоні". Моя кар'єра в цьому клубі розпочалася добре, але потім Мессі захотів грати на позиції центрального нападника, а не на фланзі. Я ж став жертвою його бажань, втратив свободу на полі. Я говорив Гвардіоле, що мене використовують неправильно. Здавалося, він мене зрозумів, але потім почалося щось дивне. Він просто ігнорував мене. Він вітав кожного гравця, але не звертав уваги на мене.

Головне, що в результаті в обох усе склалося добре — Пеп продовжив робити з "Барси" найкращу команду у світі, Ібрагімович повернувся до Італії, де провів чудові роки в "Мілані". Там він, до речі, зіграв за заклятого ворога своєї минулої команди — "Інтер", але навряд чи хтось наважився йому за це дорікнути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У мене вкрали дитинство. Ми прокидалися, а їсти на сніданок не було чого"

У 2012 році боси "Мілана" продали його в "Парі Сен-Жермен", в який тоді вклалися арабські шейхи. Ібра був уже у віці за футбольними мірками, особливо для нападника — 31 рік, не кожен може тягнути команду вперед. У перший же сезон у Парижі він забив 30 голів і став найкращим бомбардиром ліги, найрезультативнішим за більш ніж 30 років.

  Ібрагімович чотири рази приводив ПСЖ до чемпіонства. Фото: Reuters
Ібрагімович чотири рази приводив ПСЖ до чемпіонства. Фото: Reuters

Перший час у Парижі Златан не міг знайти будинок, гідний його царської персони, і тулився у готелі The Intercontinental Grand Hotel ($3346 за ніч). У процесі гравець давав інтерв'ю, де погрожував купити готель, якщо не знайде нічого слушного. У результаті знайшов — зняв особняк за майже $45 000 на тиждень, а заразом ще двоє близьких, щоб перестрахуватися від будь-яких сусідів.

Пізніше настав час ще ефектніших жестів. У лютому 15-го Ібрагімович забив черговий гол за ПСЖ і показав своє нове татуювання — імена п'ятдесяти голодуючих, яких він набив собі на підтримку Всесвітньої продовольчої програми. На той момент усі вже були в курсі, що й сам Златан у дитинстві голодував, тому лицемірством це не виглядало.

За чотири роки у "ПСЖ" Златан приніс клубу 4 перемоги у французькому чемпіонаті та забив 113 голів. Відмінний час та місце, щоби закінчити кар'єру.

Коли Ібрагімович грав у Парижі, висловлювалася думка, що велич гравця визначалася лише лігами, які він вибирав: мовляв, Італія, Іспанія, тепер Франція — не такі й складні турніри, а ось спробуй він пограти в Англії! Ті, хто так думав навіть не підозрювали, що станеться далі.

Без сумніву, в 2016 році "Манчестер Юнайтед" був дуже жалюгідним видовищем. Це був час пошуків, які тривають і досі — і одним із шалених досвідів тих років було запрошення 35-річного нападника. І все ж таки це було неймовірно — на той момент усі остаточно зрозуміли, що Ібра не збирається закінчувати кар'єру. Яке закінчувати, коли людина забиває через себе на четвертій хвилині дебютного матчу в "Манчестер Юнайтед":

Щоправда, це був товариський матч, але у своєму офіційному дебюті за клуб він теж забив. Загалом Ібра забивав у всіх своїх дебютних матчах – в Італії, Іспанії, Франції, Англії та Лізі чемпіонів, а пізніше – ще й в американській MLS.

Я народився старим, а помру молодим

Багато маститих футболістів на схилі років їдуть догравати до США. Деякі повертаються, але зазвичай це квиток в один кінець. У 2018 році Ібрагімович став гравцем "Лос-Анджелес Гелексі". Протягом сезону Ібра невпинно насолоджувався своєю крутістю. Найкраща трійка його висловів, доки він жив у LA:

"Я ще раніше казав, що я, як Бенджамін Баттон. Я народився старим, а помру молодим. Не турбуйтеся щодо мого віку. Коли я приїхав до Англії, всі вони казали мені, що я приїхав на інвалідному візку. Через три місяці я завоював Англію і всі сказали, що я літав".

  Златан в МЛС. Фото: Reuters
Златан в МЛС. Фото: Reuters

"Тут я наче "Феррарі" серед "Фіатів""

"Їм пощастило, що я не приїхав сюди 10 років тому, бо в такому разі я вже був би президентом".

У підсумку швед не привів свій клуб до чемпіонства в місцевій лізі, але, здається, зробив для цього достатньо — 53 голи у 58 іграх. І знову ж таки, ідеальне, цього разу вже зовсім, місце для завершення кар'єри. Але як уже було сказано, 2020 Ібрагімович знову почав гравцем італійського "Мілана". Зараз клуб переживає чи не найгірший час у своїй історії — 10 років без трофеїв.

2 січня 2020 року Ібрагімович повернувся до "Мілана", уклавши з клубом контракт до червня того ж року з опцією продовження на сезон. 6 січня у матчі проти "Сампдорії" (0:0) вперше вийшов на поле після повернення, замінивши у другому таймі Кшиштофа Пьонтека. 11 січня у матчі проти "Кальярі" (2:0) він забив свій перший гол. Таким чином, Ібрагімович став першим футболістом, котрий забивав у чотирьох останніх десятиліттях. 9 лютого забив історичний гол у ворота "Інтера" (2:4) у віці 38 років і 129 днів і обігнав свого співвітчизника Нільса Лідхольма, ставши віковим гравцем, який забив у міланському дербі в рамках чемпіонату Італії. Під час паузи в сезоні, зумовленої пандемією коронавірусу, футболіст відлетів до Стокгольма, де тренувався з місцевою командою "Хаммарбю", співвласником якої є. 15 липня Ібрагімович зіграв свій 100-й матч за "Мілан", у якому "червоно-чорні" здобули перемогу над "Пармою" з рахунком 3:1. 29 липня він став першим гравцем, який забив 50 голів у Серії А за обидва міланські клуби, оформивши дубль "Сампдорії".

1 серпня забив гол у матчі проти "Кальярі" (3:0), ставши віковим гравцем, який забив не менше десяти голів у сезоні Серії А, з часів Сільвіо Піоли у складі "Новари" у 1950-х роках, у віці 38 років. та 302 днів. 31 серпня продовжив контракт ще на рік. Зарплата склала 7 млн ​​євро, що зробило Ібрагімовича найоплачуванішим футболістом команди.

Зараз ви читаєте новину «Я став жертвою бажання Мессі — Ібрагімович забив 400 голів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути