субота, 08 вересня 2012 11:50

"Крим — це як Косово, вогнище постійної небезпеки"

"Крим — це як Косово, вогнище постійної небезпеки"
Фото: karpatyua.net

Одна з проблем України і загроза її цілісності - це автономність Криму. В унітарній державі всі її складові області і Крим повинні мати рівні можливості. Тобто Крим має бути прирівняний до області, але велика кількість податків залишатиметься для власного використання в Криму. Лишати певну політичну самостійність — це давати прецедент для інших держав, не обов'язково Росії, а може бути й Туреччина. Ми бачимо, як мусульманський фактор з'являється у світі. Тобто це застережний крок, щоб не дати перетворити автономію у певний незалежний суб'єкт.

У 1992 році Юрій Мєшков (перший президент Республіки Крим — ред.) хотів оголосити незалежність Криму й вимагав підписання нового федеративного договору з Україною. Тоді був поїзд дружби наш: 600 УНСОвців їздили у Крим наводити порядок. Якщо ми є титульна нація й наша держава називається Україна, а Крим є окремою складовою частиною України, то ми маємо право робити усе для того, щоб у цій державі було мирно й спокійно. Згадайте приклад Косово. Крим — це не тільки територія, яка так само на букву "К" починається. Це так само вогнище постійної небезпеки, варіант для розпалювання конфліктів між Україною й Росією.

У 90-х роках Крим намагався у свою конституцію прописати статус російської мови, як державної на території Криму. Були спроби самостійно, відірвано від центру писати історію Криму, історію України, на думку фахівців кримських інститутів історії. Це все вносить в нашу державу нестабільність. Крим — це постійний нерв, на якому грає Росія. Ми пам'ятаємо протести спільним навчанням з НАТО за президентства Ющенка, а зараз при Януковичі на ці навчання ніхто не звертає увагу. Це ще раз підтверджує, що статус Криму і військової бази у Севастополі є чинником для напруги в Українській державі. Зникнення статусу автономії, зведення Криму до рівної серед рівних областей України — це крок до спокійного стабільного політичного життя в Україні.

Кримські татари на сьогоднішній день більше переживають за вплив Росії в регіоні. Також їх турбує те, що при Ющенку вони могли якось претендувати на свої будинки, які в них забрали у 40-х роках. Зараз Крим наповнений громадянами України, які ще й мають паспорт громадянина Росії, а власність на південному узбережжі Криму належить громадянам Росії на пряму чи через підставних осіб. Такі питання їх турбують більше ніж те, що Крим перетвориться на область у складі України. Вони переконані, що від українців їм загрози не буде. Загроза якраз від тої нації, яка навіть закон про мови зробила під себе, бо ні для румунів, ні для татар, ні для мадярів не буде регіональних мов.

Ігор МАЗУР, член проводу УНА-УНСО, голова політради Української національної асамблеї (УНА)

Зараз ви читаєте новину «"Крим — це як Косово, вогнище постійної небезпеки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути