Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2018 10:25

Як говорити з дитиною про секс: 5 відповідей на незручні питання

Як говорити з дитиною про секс: 5 відповідей на незручні питання
Говоримо дітям про секс Фото: ditvora.com.ua

"Звідки я взявся?" - коли батьки чують це питання від дітей, то часто уникають розмови на цю тему. Малеча далі продовжує випитувати. Цікавість бере верх над батьківськими відмовками. Як розмовляти з дитиною про секс — радить психолог Катерина Істоміна.

Говорити з дитиною про секс нормально. І не слід цього боятися та соромитись. Не варто вигадувати байки про лелеку чи капусту. Коли дитина дізнається правду (а це рано чи пізно станеться), відчуватиме себе обманутою. Батькам зовсім не потрібно налаштовувати себе на довгу серйозну розмову. Відповідайте коротко і відповідно до віку дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 фраз, які роблять із дітей невдах

"Звідки я взявся?" - саме з цього питання починається інтерес дитини до теми сексу. Відповідайте, що дітки народжуються у мами з животика.

"Як дітки ростуть в животику?" На це питання допоможуть відповісти ілюстрації вагітного животика. Покажіть і розкажіть про розвиток плоду за 9 місяців його перебування під серцем матері. Не забудьте сказати, що все починається з чарівної клітиночки або насіннячка, які з часом перетворюються у плід, а далі в дитинку.

"Як дитина туди потрапила?" Це питання найбільше бентежить батьків. Часто дорослі соромляться на нього відповідати. Тут ілюстрацій показувати вже не варто, якщо дитина зовсім маленька. Кажіть, що мама з татом кохають один одного, тому сплять в одному ліжку. Обіймаються. Чарівна клітиночка або насіннячко переходить від тата до мами. Не уточнюйте як, якщо дитина не готова сприйняти інформацію. Буває, малеча починає ще більше допитувати як це відбувається. Тоді в допомогу прийде така наука як біологія. Чарівна клітинка з татового пеніса потрапляє до маминого животика через отвір внизу. Так і зароджується нове життя. Якщо дитина захоче подивитися, як це відбувається, слід наголосити: це дуже інтимне питання, яке стосується тільки мами й тата. І це ніхто не повинен бачити.

"Як дитина виходить із животика?" Треба сказати про отвір внизу, який в потрібний момент відкривається і лікар допомагає дитинці з'явитися на світ. Якщо малеча захоче його побачити, знову ж таки наголосіть: є місця-секрети, які не слід нікому показувати. Бо вони дуже й дуже таємні.

"Чи можуть бути дітки у дітей?" Поясніть, що кохання приходить в дорослому віці. Дітки з'являються тільки в чоловіка і жінки, коли вони одружені.

Не соромтеся казати правду своїм дітям, не комплексуйте. Нехай краще дитина дізнається про секс від вас у делікатній формі, ніж від чужих людей чи через інтернет. Сексуальне виховання слід починати тоді, коли дитина починає цим цікавитись, а не коли хочеться батькам. Бо відмовки дорослих запалюють ще більший інтерес до забороненої теми.

Вигадати що-небудь — для дітей це цікава гра. Здатність до оригінального творчого мислення притаманна майже кожному з них. Сьогодні нас оточує чимало відкриттів, авторами яких стали діти, розповідає Педагогічна преса.

Зараз ви читаєте новину «Як говорити з дитиною про секс: 5 відповідей на незручні питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути