четвер, 15 червня 2017 10:10

Переселенцям влаштовують незаконні допити - юрист

Переселенцям влаштовують незаконні допити - юрист
Переселенців викликають на засідання комісії щодо призначення чи відновлення соціальних виплат, де влаштовують допити. Фото: firtka.if.ua

У Дніпрі у виконкомі Індустріального району переселенців викликають на засідання комісії щодо призначення чи відновлення соціальних виплат, де влаштовують допити.

Про це під час прес-конференції розповіла юрист ГО "Правозахисна група "Січ" Ксенія Онищенко, повідомляє dniprograd.

"Законом передбачено створення комісії при виконкомі, яка не рідше ніж раз на півроку проводить перевірку на ідентифікацію осіб. Тобто комісія має перевірити, що людина проживає на місці тимчасової реєстрації, працює, або дитина вчиться в школі, чи студент навчається в університеті. Комісія особисто має з'явитися на місце проживання, навчання чи роботи. Якщо все добре, надати відповідний акт, який підтверджує цю інформацію. Тоді виплати переселенцям продовжують. Проте, в Індустральному районному виконкомі окрім цієї перевірки вирішили влаштувати додаткові допити", - розповіла Ксенія Онищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перший гуртожиток для переселенців

Переселенка, керівник ГО "Сила майбутнього" Тетяна Гладкова розповіла, як відбувається подібний допит у районному виконкомі.

"Я отримала телефонний дзвінок з вимогою особисто з'явитися на засідання якоїсь комісії. Нікого не хвилювало, що в назначений час я буду на роботі або взагалі в іншому місті. Зазначали лише, що в разі моєї відсутності, не отримаю необхідних соціальних виплат. Я прийшла на комісію, крім мене було ще з десяток осіб. Нас по черзі викликали до великої аудиторії, де в центрі кімнати стояв стілець. Мене на нього посадили, а довкола сиділо близько дев'яти осіб. Задавали питання на зразок, чим я займаюся, чи працюю, чи їжджу на окуповані території. Коли спитала, на якій підставі мене це питають, і хто взагалі ці люди у залі, мені відповіли: "Питання тут ставимо ми". По суті я відповідала на питання про особисте життя людям, які не бажали навіть назвати свої імена та посади", - розповіла Тетяна Гладкова.

Юрист Ксенія Онищенко зазначила, що такі засідання можна вважати незаконними. Жодний із переселенців не отримував офіційного запрошення чи роз'яснення про необхідність особистого відвідування цієї комісії.

"Це факт зловживання посадовими повноваженнями представниками комісії. Адже нормами Постанови КМУ №365 не передбачено необхідності особистого відвідування ВПЛ комісії, зокрема проведення фізичної ідентифікації ВПЛ членами комісії. Коли ми прийшли із заявою до представників виконкому вони зазначили, що таку комісію та допит закон не забороняє", - розповіла Онищенко.

Представники управління соцзахисту отримали право на додаткові перевірки внутрішньо переміщених осіб. Прийти з перевіркою додому до переселенців можуть у будь-який день.

Зараз ви читаєте новину «Переселенцям влаштовують незаконні допити - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути