вівторок, 24 квітня 2018 00:15

Переселенці організували школу для дорослих
6

Активісти разом ходять до театрів, на концерти, проводять екскурсії по Полтаві
Фото: Надано Наталею Дідою
Матеріали купує товариство Червоного Хреста України, заходи безкоштовні
У вівторок проводять "Майстерню гарного настрою", де сім'ями роблять різні корисні поробки
У екологічному напрямку активно співпрацюють з Патрульною поліцією
Малювати дітей навчають полтавські художники

Для родин переселенців і воїнів АТО відкрили школу корисного дозвілля "Вулик" в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського. Згодом до заходів долучились місцеві жителі. Про це Gazeta.ua розповідає одна з ініціаторів проекту Наталія Діда з Луганська, яка переїхала до Полтави у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці можуть безкоштовно отримати речі поштою

"З активними переселенцями познайомились на заході в бібліотеці, - згадує Наталія, - Одразу створили групу в Фейсбуці "Полтава - Самодопомога". Там публікуємо новини і корисну інформацію для переселенців та усіх, хто опікується їхніми проблемами".

Для дітей відкрили арт-студію, де полтавські художники навчають малювати. Згодом, додали різні напрямки дозвілля для усієї родини. Збираються тричі на тиждень. Матеріали для творчості закуповує Товариство Червоного Хреста України. Проводять усі заходи волонтери - місцеві та самі переселенці.

Автор: Надано Наталею Дідою
  Малювати дітей навчають полтавські художники
Малювати дітей навчають полтавські художники

"Побачили, що дорослим ніде подітись та вони також хочуть щось робити. У вівторок проводимо "Майстерню гарного настрою", де сім'ями робимо різні корисні поробки, - ділиться Наталія, - Переїхавши з дому, ми втратили майже все своє майно. Тож вирішили робити речі, корисні для побуту".

По четвергам збирається група підтримки. Психолог обговорює з дорослими актуальні для групи теми. Діти у цей час малюють, дивляться мультфільми, грають у настільні ігри разом з волонтерами.

Автор: Надано Наталею Дідою
  Матеріали купує товариство Червоного Хреста України, заходи безкоштовні
Матеріали купує товариство Червоного Хреста України, заходи безкоштовні

Щоразу на зустрічі приходять 10-15 чоловік. Про заходи розповідають у групі facebook "Школа корисного дозвілля "Вулик"

"Завдяки підтримці благодійників маємо ігротеку. Проект фінансувало Агентство ООН у справах біженців через громадську організацію "КримСОС", - ділиться Наталія, - Українці з Рочестеру США доповнили ігротеку настільним футболом, баскетболом, хокеєм та іншими іграми. Кожен день хтось приходить та грає".

Активісти разом ходять до театрів, на концерти, проводять екскурсії по Полтаві. Організовують невеликі благодійні акції, на яких діляться зробленими власноруч іграшками.

"У екологічному напрямку активно співпрацюємо з Патрульною поліцією. Разом проводимо роз'яснювальну роботу, еко-пікніки у дендропару, де висаджуємо дерева, квіти, прибираємо територію. Поставили лавочку з використаних піддонів", - розповідає Наталя.

Автор: Надано Наталею Дідою
  У екологічному напрямку активно співпрацюють з Патрульною поліцією
У екологічному напрямку активно співпрацюють з Патрульною поліцією

Найближчим часом планують відкрити гурток "Павутинка", де будуть навчати макраме, плетінню гачком та спицями. До нового напрямку залучать незрячих та слабозорих полтавців.

"Спочатку в селі, куди ми переїхали, місцеві жителі ставились до нас з деякою осторогою. Пізніше зізналися, що побоювались нас. Думали, що якісь не такі, - розповідає Наталія, - Трохи згодом стали активно допомагати, всіляко підтримувати. І зараз на заходи Вулика охоче приходять місцеві родини. Ми навчились жити разом, підтримуючи один одного. Й це надає сили жити далі і мріяти про мирне майбутнє".

Автор: Надано Наталею Дідою
  Родини переселенців приймають участь у міських заходах
Родини переселенців приймають участь у міських заходах

Наталія Діда понад 30 років працює бібліотекарем. Останні роки професійної діяльності в Луганську вона присвятила роботі з неповносправними читачами. У жовтні 2014 року з родиною переїхала в Полтаву. Завдяки своєму професійному досвіду та репутації змогла влаштуватись в обласну бібліотеку, яка стала для неї не лише місцем роботи, але й куточком спілкування з однодумцями.

Організацію "Ніжність" у Полтаві створили місцеві батьки у 2007 році. Ініціатива починалась як клуб для спілкування дітей молодшого шкільного віку. Приміщення для зустрічі безкоштовно виділила місцева влада. Вчителі-волонтери організовують гуртки малювання, орігамі, шиття, квілінгу, кулінарії

Зараз ви читаєте новину «Переселенці організували школу для дорослих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути