вівторок, 05 вересня 2017 00:18

Переселенці масово втрачають пенсії після прописки на мирній території

Переселенці масово втрачають пенсії після прописки на мирній території
Переселенці втрачають пенсії після реєстрації місця проживання на підконтрольній території Фото: zaknews.in.ua

В останні місяці переселенців масово залишають без пенсійних виплат. Про це говорить координатор "Донбас SOS" Ольга Гвоздєва. Тільки в Києві в Управління праці та соціального захисту населення письмово з відповідною проблемою звернулося 263 пенсіонера.

"Ця проблема з'явилася давно, але останнім часом вона набула масового характеру. Переселенці, які реєструються на новому місці, тобто змінюють прописку, і відмовляються від раніше одержаної довідки внутрішньо переміщеного особи, вони, дійсно, втрачають пенсійні виплати", — говорить Ольга Гвоздєва в коментарі ostro.org.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навчаємо малювати в будь-якому віці" - художниця з Луганська відкрила арт-студію

У червні 2016 року Кабмін прийняв Постанова № 365. Одна з її пунктів - обов'язкові перевірки кожні 6 місяців місця проживання переселенців для призначення, відновлення та отримання всіх виплат. Крім цього, були введені додаткові перевірки фактичного місця проживання. Таким чином, переселенців-одержувачів пенсій зробили заручниками свого місця проживання. Вони змушені днями сидіти вдома в очікуванні представників комісії, які не попереджають про точну дату і час візиту. Якщо їх не застануть дома, то їм можуть призупинити виплати.

"Дійсно, однією з найбільших проблем переселенців похилого віку є питання припинення пенсійних виплат. У відповідності з Постановою КМУ №365 від 08.06.2016 р., причинами припинення виплат пенсії може бути неперебування за місцем проживання, яке зазначено в довідці ВПЛ, отримання органами соціального захисту населення та Пенсійного фонду інформації про неперебуванні внутрішньо переміщеної особи на підконтрольній території протягом більше ніж 60 днів, непроходження фізичної ідентифікації тощо", - каже координатор з питань надання правової допомоги БФ "Право на захист" Юлія Трало.

Причинами припинення виплат пенсії може бути неперебування за місцем проживання, яке зазначено в довідці ВПЛ. Отримання органами соціального захисту населення та Пенсійного фонду інформації про неперебуванні внутрішньо переміщеної особи на підконтрольній території протягом більше ніж 60 днів, або непроходження фізичної ідентифікації.

Існує кілька рішень для тих, хто зіткнувся з такою проблемою. Можна піти шляхом найменшого опору і отримати довідку переселенця, проте одночасно з цим бути готовим до перевірок комісій і походів в "Ощадбанк". По-друге, якщо є можливість, то привезти пенсійну справу в паперовому вигляді до Пенсійного фонду. По-третє, подати в суд.

"Якщо пенсіонеру-ВПЛ, припинили виплату пенсії, слід керуватися наступним алгоритмом дій для захисту свого порушеного права. По-перше, необхідно з'ясувати причину припинення виплати пенсії у територіальному органі Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання. Для цього потрібно направити до органу Пенсійного фонду поштою цінним листом з повідомленням про вручення або особисто подати в канцелярію/приймальню органу ПФУ (з отриманням відмітки про прийняття на другому примірнику) письмовий запит про роз'яснення причини припинення виплат. Після цього необхідно дочекатися письмової відповіді від управління ПФУ і - залежно від змісту такої відповіді, подати позовну заяву в суд", - каже координатор з питань надання правової допомоги БФ "Право на захист" Юлія Трало.

Для подачі у суд позовної заяви слід підготувати копії паспорта, картку фізичної особи-платника податків (ідентифікаційного коду), довідку ВПЛ, пенсійного посвідчення, відповідей на звернення до територіального органу Пенсійного фонду України, виписку з банківського рахунку, на який придбавається пенсія (за наявності), оригінал квитанції про сплату судового збору. Позовної заяви допоможуть скласти юристи громадських організацій.

При оформленні закордонного паспорта у переселенців можуть зажадати додаткові документи. Якщо громадянин отримував внутрішній паспорт на нині тимчасово непідконтрольних Україні територіях (Донецької та Луганської області, АР Крим), тоді міграційна служба рекомендує при подачі документів для оформлення закордонного паспорта надати будь-які додаткові документи, що містять ваше фотозображення. Наприклад, дипломатичний паспорт України, пропуск на роботу чи пенсійне посвідчення.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці масово втрачають пенсії після прописки на мирній території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути