пʼятниця, 06 липня 2018 12:13

Ірина Луценко пропонує повернути пенсії мешканцям окупованого Донбасу

Ірина Луценко пропонує повернути пенсії мешканцям окупованого Донбасу
Нардеп Ірина Луценко вважає, що пенсія має виплачуватися незалежно від того, чи має людина статус внутрішньо переміщеної особи.

Люди, які залишились на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської області, є громадянами України і мають право на отримання пенсії. Про це під час громадських слухань у комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики заявила Ірина Луценко.

Під час обговорення з парламентарями, представниками громадських організацій, центральних і місцевих органів виконавчої влади законопроекту №6692 про право на отримання пенсій особами, які були змушені залишити місце проживання, Ірина Луценко заявила, що діючий механізм виплат має бути переглянутий.

"В Україні 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких на підконтрольній Україні території пенсію отримують 570 тис. Станом на 2014 рік на Донбасі проживало близько 1,2 млн пенсіонерів. Відповідно, більше половини пенсіонерів, які не можуть з тих чи інших причин виїхати сюди і зареєструватися як внутрішньо переміщені особи, не отримують пенсії", - пояснила народний депутат.

Вона нагадала, що визнавши окремі райони Донецької і Луганської області тимчасово окупованими територіями, Україна апелює до Гаазької конвенції 1907 року, згідно з якою забезпечувати порядок і витрати має окупаційна влада.

"Але ми повинні пам'ятати, що це наші громадяни. Ми несемо за них відповідальність. Ми плануємо в мирний, політико-дипломатичний спосіб повернути ці території і, відповідно, маємо думати про те, як на цей час дати можливість нашим пенсіонерам вижити", - наголосила Ірина Луценко.

Народний депутат нагадала про рішення Європейського суду, як у справі "Грубич проти Сербії", де пенсія вважається майном громадян, а невиплата пенсії – порушенням права громадянина володіти майном.

"Тому ми маємо сконцентруватися на трьох пунктах. Перше: пенсії на підконтрольній Україні території мають виплачуватися незалежно від того, чи має людина статус внутрішньо переміщеної особи. Досить пенсійного посвідчення. Друге: пенсіонери, які живуть на окупованих територіях, але можуть виїжджати на підконтрольні Україні території, використовуватимуть пенсійну картку "Ощадбанку" і час від часу проходитимуть ідентифікацію", - запропонувала Ірина Луценко.

Третім пунктом вона визначила проблему пенсіонерів, які не можуть виїхати з окупованих територій. Для таких громадян українська виконавча влада має резервувати пенсії, але водночас потрібен механізм передання коштів за допомогою Червоного хреста та інших міжнародних організацій тим, для кого пенсії – єдине джерело доходу.

"Ми знаходимось в стані війни, і коштів постійно не вистачає. Але давайте дамо сигнал нашим громадянам на тій території: ми визнаємо проблему, починаємо розробку механізму, починаємо резервування коштів", - наголосила Ірина Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Луценко пропонує повернути пенсії мешканцям окупованого Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути