неділя, 08 жовтня 2023 10:30

Важила 340 кілограмів - запатентували мікрохвильовку

Цього дня, 8 жовтня 1945-го, запатентували першу в світі мікрохвильову піч.

Технологію, що лежить в основі роботи мікрохвильової печі, розробили під час Другої світової війни. Американські та британські військові розробили магнетрон, який став результатом дослідження з проблем радіо-передач і радіолокаційного виявлення.

  RadaRange – перша в світі мікрохвильова піч. Фото: domguru.com.ua
RadaRange – перша в світі мікрохвильова піч. Фото: domguru.com.ua

Магнетрон виробляв набагато менші радіохвилі, відомі як мікрохвилі, і був маленьким і досить потужним, щоб використовуватися в літаках. Його можливості виявлення допомогли вирішити постійну проблему точності бомбардування міст.

Інженер з американського штату Массачусетс Персі Спенсер першим помітив здатність надвисокочастотного випромінювання нагрівати продукти. Він працював у момент винаходу в компанії Raytheon. Вона займалася виготовленням обладнання для радарів.

  Першу серійну побутову мікрохвильову піч випустила японська фірма Sharp у 1962 році. Фото: Вікіпедія
Першу серійну побутову мікрохвильову піч випустила японська фірма Sharp у 1962 році. Фото: Вікіпедія

Ідея створення мікрохвильової печі прийшла йому в голову після того, як він, стоячи біля електронної лампи, яка генерувала мікрохвильове електромагнітне випромінювання, виявив, що шоколадний батончик в його кишені розтанув. Ще одна версія, він помітив, що нагрівся бутерброд, покладений на увімкнений магнетрон.
Перші печі використовували в армійських їдальнях і великих ресторанах і мали великий розмір. Фірма Raytheon випустила 1947 року піч Radarange. Вона мала висоту близько 183 см і вагу близько 340 кг.
Компактніші домашні печі почали вироблятися з 1955 року. Першу таку піч було продано 1 жовтня 1955 року за ціною $ 1295 фірмою Tappan Stove Company.

Першу серійну побутову мікрохвильову піч випустила японська фірма Sharp у 1962 році.

8 серпня 1899 року американський винахідник із Мінесоти Альберт Маршал запатентував холодильник. Перші побутові холодильники споживали багато дров, вугілля й гасу.

Задовго до цього люди вигадували різні методи зберігання продуктів. У Стародавньому Китаї взимку заготовляли крижані блоки. У середньовічній Європі продукти зберігали в колодязях, підвалах і глибоких ямах. Пізніше почали створювати так звані льодівні: лід загортали в сукно, посипали сіллю і зберігали в льохах. Наприкінці ХІХ ст. взимку почали заготовляти лід.

Зараз ви читаєте новину «Важила 340 кілограмів - запатентували мікрохвильовку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути