вівторок, 12 вересня 2017 14:43

Українські школярі винайшли унікальну програму шифрування-дешифрування

Українські школярі винайшли унікальну програму шифрування-дешифрування
Освітній проект "CODE Summer: First step in IT" успішно функціонує вже 4 роки knukim.edu.ua

Кирило Фіщук та Микита Маляренко стали переможцями Літньої школи програмування CODE Summer: First Step in IT, у рамках якої підлітки навчились розробляти ІТ-рішення.

Хлопці презентували проект Locker - програму для шифрування будь-яких даних та створення унікального ключа для їхнього дешифрування.

"Ключ для кожного шифрування унікальний. Підробити його абсолютно неможливо. Зберігається він у android-додатку на телефоні власника інформації. Розшифрувати дані можливо тільки завдяки доступу до програми на цьому смартфоні", - розповів Микита Маляренко.

Усього у конкурсі взяли участь 90 учасників IT-школи, що протягом 2 літніх місяців навчались на базі трьох університетів-партнерів: Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Київського національного університету культури і мистецтв.

"Після закінчення школи більшість дітей захищали свої реальні проекти. Для них це було перше знайомство з програмуванням та перший досвід особистої розробки ІТ-рішень" - розповідає Олександр Кубраков, виконавчий директор асоціації "ІТ України".

Друге місце посів проект ShipSharp - cайт з міні-іграми, розрахунком мореплавних характеристик корабля, бібліотекою кораблів та багато іншого, 3d-гра Yellow Submarine та мобільний додаток з розпізнаванням кораблів за фото і демонстрацією 3d-моделі. Такий собі прототип роботи ІТ-компанії, адже учні створили три різні підрозділи, кожний з яких займався своєю частиною проекту - Front end, Game Dev та Back end. А третє місце - проект BrainTrain - сайт з тестуваннями для поліпшення навичок та вивчення нового. Важливою особливістю є можливість не лише проходити тести, а й самому додавати їх на сайт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google випустить додаток шифрування листів Gmail на базі OpenPGP

Середній вік учасників Літньої школи програмування CODE Summer: First Step in IT, в рамках якої підлітки навчились розробляти ІТ-рішення, 15-16 років.

Зараз ви читаєте новину «Українські школярі винайшли унікальну програму шифрування-дешифрування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути