середа, 08 лютого 2017 13:19

Українські айтішники навчать людей з інвалідністю програмувати на Java

Сьогодні у безбар'єрному просторі Kyiv Smart City Hub на ВДНГ у Києві ІТ-компанія SmartMe University презентувала всеукраїнську програму online-навчання людей з інвалідністю. Завдяки їй люди з обмеженими можливостями зможуть навчитися програмуванню й отримати роботу у сфері інформаційних технологій.

За словами автора курсу, кандидата технічних наук, доцента та JAVA-тренера Сергія Іщерякова, щоб вчити JAVA- та Android-програмування на курсі JavaGR8 ADAPT, не потрібно спеціальних знань, окрім навичок звичайного користувача комп'ютера.

"Усе почалось кілька років тому. Я тоді викладав в університеті і зустрів там студента з порушеннями опорно-рухового апарату, який дуже прагнув вивчити програмування. Вивчитись з першої спроби у нього не вийшло, але хлопець був завзятий. За моєю програмою нарешті успішно пройшов навчання. Після цього з'явилась ідея створити повноцінний online-курс – зі спеціальними уроками, тестуваннями, вебінарами. Щоб навчання стало доступним в усіх куточках України", - розповів Сергій Михайлович.

 

Нині на курсі вчиться 15 людей. Декілька колишніх студентів вже отримали роботу у сфері Java-розробки. Однією з історій успіху можна сміливо вважати приклад Ігора Романчука (інвалід 2-ї групи, ДЦП) з Івано-Франківська. Після навчання він успішно склав міжнародний сертифікаційний іспит компанії Oracle і влаштувався на роботу в компанію SoftJourn.

"Я від початку розумів, що стану програмістом, адже дуже любив ПК, а також вважаю себе творчою людиною. Програмування є поєднанням одного з іншим. Я стикаюсь з викликами щодня, бо програмування - це робота не по шаблону. Тут щоразу потрібно вирішувати нові й нові задачі. У міжпроектний період, коли мав більше часу, я розробив мобільний додаток FriendlyIF, який фіксує всі пандуси в місті і демонструє не лише їх наявність, а й рівень зручності для осіб з інвалідністю. Його дуже позитивно оцінили мої друзі та знайомі з особливими потребами", - розповів Ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Uber планує створити летючий автомобіль

На online-платформі SmartMe University мотивовані особи з інвалідністю, які пройдуть конкурсне анкетування-співбесіду, навчатимуться безкоштовно. Подібне навчання коштує від 10 до 30 тис. грн за курс. Час, за який можна вивчитись на курсі – 6 місяців, проте темп кожен обирає сам. Заробітня плата розробників-початківців стартує від 14 тис. грн на місяць. Зарплата фахівця середнього рівня сягає 50 тис. грн.

У Міністерстві освіти і науки запрацювала робоча група, покликана адаптувати програми ЗНО з української мови та літератури, математики та історії України для школярів з порушенням зору. Її учасники мають вилучити з програми речі, у яких дитина не зможе працювати зі шрифтом Брайля. Наприклад, порівняння зображень геометричних фігур, упізнання видатних історичних діячів, письменників, архітектурних споруд тощо.
Зараз ви читаєте новину «Українські айтішники навчать людей з інвалідністю програмувати на Java». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути