понеділок, 10 липня 2017 15:10

Україна та Норвегія розробляють унікальний 3D-міношукач

Україна та Норвегія розробляють унікальний 3D-міношукач
Програмне забезпечення дозволить міношукачу відтворювати тривимірне зображення знайденого предмета і виводити його на екран. Фото - 5

Українські та норвезькі вчені разом створюють 3D-міношукач, який зможе знаходити пластикові міни під півметровим шаром землі.

Прилад дозволить виявляти під землею пристрої, виготовлені не лише з заліза, а й з пластику, виводитиме їх зображення на екран та порівнюватиме з наявними в базі об'єктами.

"Презентуємо результат перших 9 місяців роботи – це не остаточний пристрій, а лише робочий прототип – ручний георадар. У подальшому до нього встановлять софт, який зробить з цього пристрою 3D-міношукач", – розповів учасник проекту, докторант Норвезького університету Юрій Войтенко.

Програмне забезпечення дозволить міношукачу відтворювати тривимірне зображення знайденого предмета і виводити його на екран.

"Створення такого міношукача – це не лише реакція на негайні потреби України, він потрібний буде у багатьох місцях і його використовуватимуть в усьому світі", – каже заступник генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Сорін Дукару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузинський художник створює гіперреалістичні картини

Софт дозволить приладу порівнювати отриману ним інформацію з занесеною в базу даних. Всіх цих характеристик поки що не має жоден мінодетектор у світі.

Вже завершили перший етап реалізації проекту, в межах якого виготовили відповідне апаратне забезпечення. Другий етап проекту - написання програмного забезпечення, що займе 6-8 місяців. Після цього мають виготовити дослідний прототип для польових випробувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили перший мобільник без акумулятора

Україна веде переговори з найбільшою енергетичною компанією у Франції. Йдеться про будівництво в зоні відчуження навколо атомного реактора в Чорнобилі сонячної електростанції.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Норвегія розробляють унікальний 3D-міношукач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути